8. června 2022 • 14:30

České podpisy v NHL: obr na bruslích či bek, který může napodobit Vejmelku

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
  • Nejen Matěj Blümel si v nedávné době vybojoval smlouvu v NHL. O místo v prestižní hokejové soutěži se budou nově rvát i další ČešiNejen Matěj Blümel si v nedávné době vybojoval smlouvu v NHL. O místo v prestižní hokejové soutěži se budou nově rvát i další ČešiFOTO: koláž iSport.cz

    Smlouva útočníka Matěje Blümela s Dallasem je stále bezpochyby radostnou zprávou pro český hokej. Bronzový medailista ze šampionátu ve Finsku však není jediným hokejistou, kterému se v nedávné době povedlo dohodnout na kontraktu v Národní hokejové lize. O místa v prvních týmech prestižní zámořské soutěže budou od nové sezony bojovat Blümelovi vrstevníci, ale i starší hráč. V článku iSport.cz si přečtěte o Češích s nedávno uzavřenými smlouvami v NHL.

  • Pavel Novák

    útočník
    věk: 20
    klub: Kelowna Rockets (WHL)
    smlouva v NHL: Minnesota Wild (na tři roky)
    prům. roční příjem: 846,7 tisíc dolarů

    Mladý český střelec byl draftován vedením Wild již před dvěma roky, podpisu nováčkovské smlouvy se ale dočkal až letos v květnu. Důvod? Covid, kvůli kterému v roce 2020 s Kelownou přišel o Memorial Cup, ale také neudělené vízum do Kanady pro sezonu 2020/21. Rodák z Tábora, který vyrůstal v Českých Budějovicích, přesvědčil Minnesotu především svými výkony z minulé sezony. V dresu Rockets nastřílel během 62 utkání 29 gólů a přidal 43 asistencí.

  • Adam Klapka

    útočník
    věk: 21
    klub: Bílí Tygři Liberec
    smlouva v NHL: Calgary Flames (na dva roky)
    prům. roční příjem: 832,5 tisíc dolarů

    201 centimetrů vysoký čahoun se stal v minulé extraligové sezoně až zjevením. V liberecké sestavě si odchovanec Slavie, jenž prošel rukama Radka Dudy či Jana Ludviga, vybudoval pevnou pozici. Vyčníval a to nejen díky své výšce. Po skončení průlomového ročníku, ve kterém si za Bílé Tygry připsal celkem 7 gólů a 15 asistencí, si dokonce vysloužil premiérovou pozvánku do reprezentace. Do finální nominace pro mistrovství světa se obr na bruslích nedostal, smutnit ale nemusel. V průběhu šampionátu udělal pražský rodák velký skok v dosavadní kariéře. Na dva roky si plácl s Calgary.

  • Jáchym Kondelík

    útočník
    věk: 22
    klub: Univ. Connecticut (NCAA)
    smlouva v NHL: Nashville Predators (na dva roky)
    prům. roční příjem: 855 tisíc dolarů

    Narodil se v Hannoveru, kde také s hokejem začínal, před Německem však dal přednost Česku. V zemi svých předků prošel budějovickou mládeží, jenže ani na jihu Čech nevydržel dlouho. Už v roce 2016 se vytáhlý centr vydal do zámoří, poznal americký výchovný program (USHL) a začal se věnovat studiím. Na univerzitě v Connecticutu působil Kondelík poslední čtyři roky, během kterých dokonce oblékl dres s kapitánským céčkem. Po podpisu smlouvy s Nashvillem, kterým byl v roce 2018 draftován, nastoupil v závěru sezony do dvou utkání na farmě Predators v Milwaukee.

  • Matěj Blümel

    útočník
    věk: 22
    klub: HC Dynamo Pardubice
    smlouva v NHL: Dallas Stars (na dva roky)
    prům. roční příjem: 925 tisíc dolarů

    Měl z čeho vybírat. Reprezentační forvard na sebe významně upozornil během bronzového šampionátu ve Finsku. Během chvíle přistálo pardubické opoře na stole hned několik nabídek od týmů z NHL. Zvítězil Dallas, kterému se upsal na dvě sezony. „Jsem šťastnej a popravdě, nechce se mi tomu pořád věřit. Postupně mi to teprve dochází. Jsem moc rád, že to klaplo a s NHL vyšlo,“ usmíval se autor čtyř gólů na turnaji v Tampere a Helsinkách po podpisu kontraktu. Velkou roli při podpisu smlouvy se Stars sehrál jejich evropský skaut Jiří Hrdina. Bývalý vynikající útočník věří, že Blümel může hrát v prvním týmu podobnou roli jako Rus Alexander Radulov. (VÍCE čtěte ZDE>>>)

  • Ronald Knot

    obránce
    věk: 27
    klub: Něftěchimik Nižněkamsk (KHL)
    smlouva v NHL: Arizona Coyotes (na rok)
    prům. roční příjem: 750 tisíc dolarů

    Ještě před dvěma roky bojoval v extralize za Bílé Tygry. Zkušenému bekovi tehdy přišla vidina odchodu do zámoří jako velmi vzdálená. Po povedeném ročníku v KHL, kdy se představil i na olympiádě v Pekingu, se ale NHL významně přiblížil. Bývalý bek Slavie či Chomutova se na rok dohodl s Arizonou, kde by si rád vybojoval místo v hlavním týmu Coyotes. Pro rodáka z Prahy rozhodně nejde o nesplnitelný cíl. Může se stát, že v klubu z pouště naváže na brankáře Karla Vejmelku, jenž uzavřel podobný kontrakt a takřka hned si získal prostor.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud