Jan Denemark
21. června 2022 • 20:05

Tampa poprvé ukázala hlad jít před branku. Proto uspěla, říká analytik

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na dvě porážky od Colorada dokázala Tampa odpovědět. Potvrdila slova kapitána Stevena Stamkose, že do třetího zápasu půjde jiný tým. Výhra 6:2 zase zdramatizovala finálovou sérii play off NHL, která je napěchovaná prvotřídním hokejem. „Tampa se mnohem více tlačila do střeleckých pozic, využila je a získala momentum, které doplnil brankář Vasilevskij,“ rozebral změnu herního vyjádření Lightning asistent ženské reprezentace a hokejový analytik Jakub Peslar.



Slot, to je to místo

Komentář Jakuba Peslara: Začněme řečí čísel. V prvním duelu Tampa vystřelila ze slotu pouze čtrnáctkrát, jen čtyři pokusy prošly na branku a dala dvě branky. Ve druhém zápase nastřádala jen šest pokusů ze slotu a nedala jediný gól. Nyní? Hned 18 střel ze slotu, z toho dvanáct prošlo na branku. Výsledek? Šest gólů. Ne nadarmo se říká, že v předbrankovém prostoru se rozhodují zápasy. Pro srovnání, Colorado dalo v úvodních dvou duelech 11 branek a všechny padly ze slotu.

V první situaci jde o tlak do branky. Nikita Kučerov získává puk napadáním a hned hledá parťáka v nebezpečném prostoru. Steven Stamkos dobře zareaguje na zisk kotouče a hledá si prostor. Rychlá příhra a čtvrtý gól Tampy. Klíčový je pohyb hráčů do prostoru mezi kruhy.

Na druhém obrázku jde o obdobnou situaci, kterou znovu do velké míry režíruje fantastický Kučerov. Ten čte prostor okolo sebe ještě před příjmem přihrávky, zatímco Corey Perry si hledá volné místo. Dochází k okamžitému přehrání, z čehož plyne obrovská šance Bolts.

Rvát se, to je oč tu běží

Komentář Jakuba Peslara: V prvním případě je dobře zachycena situace u gólu Pata Maroona. Ten jde s kotoučem do branky a nakonec se prosazuje. Podstatný je zde detail, že ho podporuje i Steven Stamkos, který se dere přes obránce a vytváří si lepší pozici pro případnou dorážku. Vše doplňuje ještě Nikita Kučerov.

Podobnou rvavost můžeme spatřit i u úvodní branky Tampy. Namísto hraní po obvodu, se Anthony Cirelli rve přes obránce přímo do brankoviště a zaslouženě, byť s trochou štěstí, dostane puk do sítě. To je přesně ten herní prvek, který Tampě tak moc scházel v úvodních dvou zápasech.

Palátův majstrštyk

Komentář Jakuba Peslara: Už tradiční akce v podání první formace Tampy. Provedení ve vysoké rychlosti, pohybově naprosto precizní a dokonalé. Ondřej Palát zaváží puk do pásma v rámci rychlého protiútoku a je doplněn Nikitou Kučerovem a Stevenem Stamkosem. Palát podrží puk a dojde ke křížení se Stamkosem. Palát si okamžitě hledá volné místo, aby nebyl obsazen, a zajíždí za osu hřiště, kde se kompletně ztratí z dohledu bránícího hráče a zároveň zde znovu míří do slotu. Stamkos ho ideálně nachází a Tampa otáčí skóre na 2:1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud