7. srpna 2022 • 17:00

Největší přestupové přehmaty v NHL: střelci Hull a Selänne i brankář Roy

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
  • Projděte si přehledně několik trejdů v NHL, které měli rozhodně poražený a vítězný klubProjděte si přehledně několik trejdů v NHL, které měli rozhodně poražený a vítězný klubFOTO: Koláž iSport.cz

    Před třiceti lety vyměnilo Chicago brankáře Dominika Haška do Buffala za výběr ve čtvrtém kole draftu a gólmana Stephana Beauregarda. V NHL už nebylo nic jako dřív. Zrodila se legenda o Dominátorovi, během devíti sezon v Sabres získal Hašek šestkrát Vezina Trophy a dvakrát Hart Trophy pro nejplatnějšího hráče. Trejd je z dodnes považován za nejhorší obchod v historii Blackhawks. Historie NHL zažila spoustu podobných přehmatů. Přinášíme přehled některých dalších.

  • Brett Hull z Calgary do St. Louis (1988)

    Stejně jako Zlatý tryskáč Bobby Hull byl jeho syn bomber k pohledání. Ale v Calgary za téměř tři sezony nedostal pořádnou šanci to ukázat. Jeho výměna do St. Louis, kam šel s útočníkem Stevem Bozekem za brankáře Rickyho Wamsleyho a obránce Roba Ramage bývá považována z pohledu Flames za největší propadák v historii ligy. Hull za 11 sezon nasypal 500 gólů, ve třech sezonách po sobě dal přes 70 branek.

    Brett Hull se po výměně z Detroitu stal legendou St. Louis Brett Hull se po výměně z Detroitu stal legendou St. LouisFoto Twitter

  • Phil Esposito z Chicaga do Bostonu (1967)

    Do Haškova prodeje do Buffala největší přehmat Blackhawks. Phil Esposito zásoboval v Chicagu nahrávkami superstřelce Bobbyho Hulla, ale podle vedení hrál málo tvrdě. S Kenem Hodgem a Fredem Stanfieldem putovali do Bruins, opačným směrem šli Jack Norris, Pit Martin a Gilles Marotte. Pro Chicago těžká ztráta. Esposito se stal pilířem šampionů ve Stanley Cupu z let 1970 a 1972. Hodge vedle něj zažil dvě 100bodové sezony, Stanfield sbíral bod na zápas.

    Phil Esposito v dresu Boston Bruins Phil Esposito v dresu Boston BruinsFoto Twitter

  • Teemu Selänne z Winnipegu do Anaheimu (1996)

    Finský blesk už nikdy nenastřílel 76 gólů jako ve své nováčkovské sezoně ve Winnipegu, ale v Anaheimu si dvakrát vystřílel Rocket Richard Trophy, třikrát dostal Lady Byng Tropy pro nejslušnějšího hráče a zažil dvě stobodové sezony. Po intermezzech v San Jose a Coloradu se vrátil a v roce 2007 získal Stanley Cup. Mighty Ducks za něj získali do obrany Olega Tverdovského a útočníka Chada Kilgera, jenž si za celu kariéru v Jets a pak Phoenixu připsal 13 bodů.

    Legenda Anaheimu a celé NHL Teemu Selänne Legenda Anaheimu a celé NHL Teemu SelänneFoto Profimedia.cz

  • Marcel Dionne z Detroitu do Los Angeles (1975)

    Hvězdou byl Dionne už na začátku kariéry v Red Wings, kde řádil se střelcem Mickeym Redmondem, po čtyřech sezonách zamířil do Kalifornie s Bartem Crashleym za Dana Maloneyho, Terryho Harpera a volbu v draftu. Pro Detroit nastala dlouhá doba, Dionne v 931 zápasech za Kings posbíral 1307 bodů, získal Art Ross Trophy a zářil ve skvělé Triple Crown Line s Davem Taylorem a Charliem Simmerem. Nikdy však nevyhrál Stanley Cup. 

    Marcel Dionne v dresu LA Kings Marcel Dionne v dresu LA KingsFoto Twitter

  • Patrick Roy z Montrealu do Colorada (1995)

    Canadiens udělali velkou chybu, která pro ně měla hrozivé následky. I když na oplátku získali několik dobrých hráčů včetně Martina Ručinského, byla to výměna zlata za kus stříbra. Dvojnásobný šampion Roy odcházel po rozkolu s trenérem Mariem Tremblaym a byl v útlumu. V Coloradu však zase rozkvetl. Po výměně hned pomohl Avalanche k prvnímu triumfu, později přidal ještě jeden, získal Conn Smythe Trophy. Canadiens se ještě dlouho nedokázali vzpamatovat.

    Gólman Patrick Roy zvedá nad hlavu svůj Stanley Cup, jichž má ve sbírce celkem čtyři Gólman Patrick Roy zvedá nad hlavu svůj Stanley Cup, jichž má ve sbírce celkem čtyřiFoto twitter.com

  • Cam Neely z Vancouveru do Bostonu (1986)

    Barry Pederson patřil svého času k nejlepším centrům ligy, obětovat ho za mladé křídlo, které tři sezony nedokázalo pořádně prorazit ve Vancouveru, se zdálo docela hodně. Ve finále však z výměny vytěžil výrazně Boston. Z Neelyho se stal nejlepší střelec Bruins, třikrát dal přes 50 gólů, svou nejlepší sezonu v NHL vedle něj zažil i Vladimír Růžička. Pederson mohl v Canucks jen vzpomínat na své někdejší stobodové mety, v klubu strávil čtyři sezony. 

    Cam Neely v dresu Bostonu Cam Neely v dresu BostonuFoto Twitter

  • Joe Thornton z Bostonu do San Jose (2005)

    Wayne Primeau, Brad Stuart a Marco Sturm. To byl balíček, který Sharks věnovali za jedničku draftu 1997. V Bruins byl lídrem, po sedmi sezonách ho poslali do San Jose, kde na něm postavili tým. Během 15 sezon byl pro Sharks platnější, než celá trojice darovaných hráčů dohromady. Před šesti lety se s nimi prosekal do finále Stanley Cupu. Pohár San Jose jako mezitím Boston nezískalo, nicméně trejd je dodnes považován za hodně povedenou krádež.

    Joe Thornton v dresu San Jose Joe Thornton v dresu San JoseFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud