23. ledna 2023 • 13:50

ANALÝZA: Hronek v Detroitu prožívá životní sezonu, dotahuje české legendy

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Filip Hronek prožívá životní sezonu, atakuje maximum českých obráncůFilip Hronek prožívá životní sezonu, atakuje maximum českých obráncůFOTO: Koláž iSport.cz

    Pouze dva čeští obránci v historii NHL dokázali nasbírat 60 a více bodů. V sezoně 1995/1996 jich Roman Hamrlík nasbíral 65 v dresu Lightning. Přesně o deset let později ho překonal Tomáš Kaberle s 67 body v dresu Toronta. Dočkáme se třetího zástupce? Náběh na zmíněnou metu má Filip Hronek z Detroitu. Jako bonus podává výborné výkony i v defenzivě a patří mezi nejlepší obránce celé NHL. Podívejte se na analýzu jeho hry.

  • Lalondeho škola

    Přivedl si ho sám Steve Yzerman, generální manažer Red Wings. Společně pracovali v organizaci Tampa Bay Lightning. Legendární hokejista se v létě rozhodl pro Dereka Lalondeho na post hlavního trenéra Detroitu. A jeho rukopis je výrazně znát u Filipa Hronka. Český zadák pod Lalondeho vedením zjednodušil hru, nepouští se tolik do útočných výpadů, hraje více na jistotu, méně chybuje. Výsledkem je životní ročník 25letého beka. A to nemluvíme pouze o ofenzivě. Hronek podává nadstandardní výkony i směrem do obrany a právem se řadí mezi nejlepší obránce.

  • Tahoun Detroitu

    Nejlepší hráči „rudých křídel" tohoto ročníku? Dylan Larkin a Filip Hronek. V plném počtu hráčů Detroit vstřelil doposud 85 gólů a inkasoval jich 95. Když je ale na ledě český zadák, jako byste sledovali jiný tým. 37 vstřelených branek ku 25 inkasovaným. Obrovský rozdíl. Hronek spoluhráče dělá lepšími a Red Wings dokážou se svým soupeřem držet krok i v poměru očekávaných gólů (49 %). Průměrná hodnota týmu je přitom 46 %. Ať se na to díváte zleva nebo zprava, Hronek exceluje. Tak prosté to je.

  • Přesilovkový mág

    Lepší než Roman Josi. Abyste nás nepochopili špatně, netvrdíme, že je Hronek celkově lepším obráncem než Švýcar. Není. Kvitujeme, že český bek podává fantastické výkony i na přesilovkách. Doposud v této herní situaci zaznamenal 6,98 bodu při přepočtu na 60 minut hry. Deváté místo mezi všemi obránci! Až za ním nalezneme jména jako právě Roman Josi či Alex Pietrangelo. Hronek přesto není nejvytěžovanějším obráncem týmu na přesilovce. Trenéři upřednostňují Moritze Seidera, který v početní výhodě odehrál už více než 136 minut. Hronek přes 111 minut. Vzhledem k nižší produktivitě Seidera (3,51) by nebylo od věci tyto role pozměnit.

  • Historický ročník je na dosah

    32 bodů ve 45 zápasech. Pokud by dané tempo Hronek udržel po celou sezonu a nevynechal jediné utkání, zastavil by se na čísle 59. Jak už bylo zmíněno, mety 60 bodů dosáhli pouze Roman Hamrlík a Tomáš Kaberle. Jestliže se zaměříme na padesátku, dvojici doplňuje pouze Marek Židlický. Očekáváme, že se 25letý hokejista stane čtvrtým obráncem v této společnosti. Pokud ale bude držet zdraví a dostal by Hronek v následujících duelech i více prostoru na přesilovce, mohl by atakovat i 60 bodů!

    Čeští obránci s 50+ body
    v jednotlivých sezonách NHL

    Hráč

    Sezona

    Klub

    Body

    Tomáš Kaberle

    2005/06

    Toronto

    67

    Roman Hamrlík

    1995/96

    Tampa Bay

    65

    Tomáš Kaberle

    2006/07

    Toronto

    58

    Marek Židlický

    2003/04

    Nashville

    53

    Tomáš Kaberle

    2007/08

    Toronto

    53

    Český obránce Filip Hronek prožívá životní sezonuFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud