12. dubna 2023 • 18:23

Analýza TOP defenzivních útočníků NHL: nováček či Pastrňákův mentor

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Jak jsme avizovali, když jsme se podívali na nejlepší nováčky sezony, základní část NHL se blíží ke konci. Ideální čas tedy ohodnotit jednotlivce v různých kategoriích. Každoročně se v zámoří uděluje Frank J. Selke trofej, kterou získá nejlépe bránící útočník ligy. Už pětkrát ji získal Patrice Bergeron. Dokáže ho někdo zastavit v honbě za šestým vítězstvím?

  • Mikael Backlund (Calgary Flames)

    Zkušený útočník je po celou kariéru znám pro své defenzivní přednosti, ovšem nikdy nebyl dodatečně oceněný. V aktuálním ročníku byl nejlepším útočníkem Flames společně s Tylerem Toffolim a má šanci poprvé v kariéře získat Selkeho trofej.

    Calgary se sice do play off nepodívají, ovšem Backlundova chyba to není.

    Se Švédským útočníkem měli Flames nejlepší poměr vstřelených a inkasovaných gólů při hře v plném počtu hráčů. 53 ku 33.

    Mezi všemi hokejisty Calgary, kteří nastoupili alespoň do 50 utkání, inkasoval kanadský celek nejméně branek právě s Backlundem na ledě.

    Měl na své spoluhráče pozitivní vliv směrem do defenzívy, pravidelně nastupoval proti nejlepším formacím soupeře, nemalou porci minut odehrál i v oslabení.

    Byl lepší než 91 % ostatních útočníků v zastavování útoků soupeře před vlastní modrou čarou a v úspěšně kontrolovaných výstupech z defenzivní zóny. Výborné hodnoty.

    Základní i pokročila data potvrzují, že Backlund by neměl chybět ve finálové trojici. Patří totiž mezi vůbec největší favority na zisk Frank J. Selke Trophy.

  • Patrice Bergeron (Boston Bruins)

    Hrající legenda Bruins, rekordman v počtu vítězství v kategorii nejlepšího bránícího útočníka, mentor Davida Pastrňáka. Patrice Bergeron i ve svých sedmatřiceti letech potvrzuje, jak výjimečným hokejistou je.

    Bergeron v aktuální sezoně zasáhl do 76 utkání. Bruins s ním na ledě při hře 5 proti 5 inkasovali pouze 18 gólů! To je přímo šílené číslo.

    A není to žádná náhoda. Jakmile je Bergeron na ledě, brankáři Bostonu mají výrazně méně práce.

    Kapitán Medvědů má jednu z nejnáročnějších rolí v celé lize (těžší než 95 % ostatních útočníků NHL), vynikající vliv na své spoluhráče směrem do defenzívy (lepší než 91 % ostatních útočníků).

    Je téměř jisté, že nominace na Selkeho trofej Bergerona nemine. Otázkou je, zda dokáže někdo přibrzdit jeho nadvládu v této kategorii.

    Tak či onak, už nyní není pochyb o tom, že Patrice Bergeron je jedním z nejlépe bránících útočníků v celé historii soutěže. Jestli ne tím úplně nejlepším.

  • Noah Cates (Philadelphia Flyers)

    Letci zažívají dost možná své nejhorší období ve své historii. Noah Cates je ale jedním z mála pozitiv, které Flyers v současné sezoně fanouškům přinesli. Čtyřiadvacetiletý útočník se ve své nováčkovské sezoně vypracoval mezi nejvytěžovanější hráče týmu.

    Sezonu začínal ve čtvrté formaci, poslední týdny ale nemá mezi centry Philadelphie nikdo větší vytížení než on. A není divu. Noah Cates patří mezi nejlepší defenzivní útočníky NHL.

    Ve zlepšování svých spoluhráčů směrem do obrany disponuje percentilem 95.

    Flyers ve hře v plném počtu hráčů doposud vstřelili 149 gólů a inkasovali jich 172. Bilance s Noah Catesem na ledě? 41 ku 38. To už samo o sobě značí mnoho.

    Mezi útočníky pouze s Jamesem van Riemsdykem (2,34) a Nicolasem Deslauriersem (2,43) dovolí Flyers vytvořit soupeřům si více očekávaných gólů než s Catesem (2,52) na ledě.

    Překvapilo vás tohle jméno v tomto seznamu? Nedivili bychom se. Noah Cates předčil všechna očekávání, přesto téměř nikdo o něm nemluví.

    Sami jsme zvědaví, zda dostane hlasy v boji o Frank J. Selkeho ocenění, které by si rozhodně zasloužil.

  • Nico Hischier (New Jersey Devils)

    Ďáblové z Newarku podle očekávání udělali obrovský skok v aktuálním ročníku a s předstihem si zajistili postup do vyřazovacích bojů. Velký podíl na úspěšné sezoně má i kapitán Nico Hischier.

    Švýcarský útočník má mezi útočníky Devils nejtěžší roli. Pravidelně nastupuje proti nejlepším hráčům soupeře, často je nasazován na buly v defenzivním pásmu, velkou porci minut odehraje i na oslabení.

    A Lindy Ruff, trenér New Jersey, ví, že se na svého kapitána může spolehnout.

    Ze 150 inkasovaných branek při hře pět proti pěti byl Hischier na ledě jen u 38 z nich.

    S Hischierem na ledě při hře v plném počtu hráčů New Jersey dovolí soupeři si vytvořit pouze 2,27 očekávaných gólů při přepočtu na 60 minut hry. Lepší hodnotou mezi Ďábly disponuje pouze Tomáš Tatar (2,11).

    Nico Hischier zažívá fantastický ročník, zařadil se mezi nejlepší oboustranné centry ligy a umístění mezi pěticí nejlépe bránících útočníků by ho nemělo minout.

  • Elias Pettersson (Vancouver Canucks)

    S naprostou vážností, Elias Pettersson patří v aktuálním ročníku mezi deset nejlepších útočníků celé soutěže.

    Dosáhl hranice 100 bodů a zároveň odvádí vynikající výkony do defenzívy.

    V zastavování útoků soupeře před vlastní modrou čarou je lepší než 93 % ostatních útočníků NHL. S 56 získanými puky patří mezi nejlepší pětinu forvardů soutěže.

    S žádným jiným hráčem neinkasují Kosatky více očekávaných gólů než právě s Eliasem Petterssonem (2,37) při přepočtu na 60 minut hry.

    Ze 188 inkasovaných branek byl švédský útočník na ledě u 52 z nich. Pod Rickem Tocchetem navíc dostává důvěru i v oslabení.

    Pettersson je zaslouženě chválen ze všech stran za svoji všestrannou hru v současném ročníku, což by se mělo promítnout i v hlasování o Selkeho trofej.

  • Pohled Adama Papouška, autora analýzy:

    Byť Cates, Hischier i Pettersson opravdu předvádí výborné výkony směrem do obrany, finálový souboj by se měl odehrát mezi Backlundem a Bergeronem.

    Oba zkušení útočníci vykazují v aktuální sezoně nejlepší pokročilé obranné statistiky. V závěru pravděpodobně rozhodne to, že Bergeron je prvním centrem nejlepšího týmu základní části, Boston s ním na ledě inkasoval skutečně jen minimum branek.

    A Patrice Bergeron se dočká už své šesté Frank J. Selke trofeje.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud