Patrik Czepiec
9. května 2023 • 13:10

Vzpomínka na Klímu (†58): Oilers uctili českého střelce. Vymazal je žolík

Autor: Patrik Czepiec, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to zpráva, která otřásla hokejovým světem. Minulý čtvrtek zemřel v 58 letech Petr Klíma, vynikající český útočník. Krom toho, že svou emigrací do NHL prorazil cestu dalším krajanům, získal v roce 1990 Stanley Cup s Edmontonem. A Oilers na svou někdejší hvězdu nezapomněli. Do třetího utkání série druhého kola Stanley Cupu proti Vegas (1:5) nastoupili v helmách s iniciály „PK“.



Tichá vzpomínka na vynikajícího střelce, ale hlavně skvělého člověka. Petr Klíma v dresu kanadského mužstva absolvoval 274 bitev. Tu životní ve čtvrtek dohrál.

Rovných 60 zápasů za Edmonton pak zvládnul rodák z Chomutova ve vyřazovací fázi. Před 33 lety v tahanici o Stanley Cup zařídil pět branek a přispěl tak k zisku nejslavnější trofeje, v historii organizace dosud poslední.

„S velkým smutkem jsme se dozvěděli o úmrtí bývalého hráče Oilers Petra Klímy. Upřímnou soustrast celé rodině a jeho nejbližším,“ uvedl klub bezprostředně po tragické události. V noci na úterý přidal další poctu, když jeho hráči vyrazili do zápasu proti Vegas s iniciály slavného útočníka na helmách. Pozdrav do hokejového nebe.

V úvodu utkání se Oilers po vzoru nezapomenuté legendy ofenzivně činili. Brankář Vegas Laurent Brossoit musel stírat pot z čela, řítil se na něj jeden protiútok za druhým. Trvalo 165 sekund, než jedničce Golden Knights tečí prohodil puk přes beton Warren Foegele. Nic nemělo bránit tomu, aby si kanadská strana došla pro druhé vítězství v sérii.

Nestalo se. Svižnou odpověď si nejprve připravil Jonathan Marchessault, srovnání na 1:1 však ještě útočné choutky domácích zcela nezastavilo. Naopak, dál pelášili vpřed. Jenže ve 12. minutě se zrodil zásadní okamžik. Při dynamickém přesunu přes osu si gólman Brossoit zřejmě poranil tříslo a v utkání nemohl pokračovat. Řeč těla dokonce naznačovala možný konec v celé sérii.

Na ledovou plochu proto skočil náhradník Adin Hill, téměř stokilový obr, který dostal na střídačce přednost před veteránem Jonathanem Quickem. Trenéři cítili, že v případě potřeby mají právě s mladíkem v kleci největší šanci na vítězství. Znamenitá volba.

„Hillsy prokázal odvahu. Poslední dobou moc nehrál, takže skvělá práce. Nikdy jsem nechytal, ale jsem si jistý, že to měl těžké. Samozřejmě nebylo nic příjemného, když náš první brankář odpadnul. Trpěl bolestí,“ komentoval rošádu mezi tyčemi hvězdný útočník Jack Eichel, který pomohl gólem i dvěma asistencemi.

Hill svou přítomností v brance Golden Knights zklidnil. Už žádné zběsilé propady. A když šance přece jen přišly, zaskvěl se nečekaný žolík parádním zákrokem. Po závěrečném hvizdu a výhře 5:1 jich napočítal čtyřiadvacet, v celé sérii ještě za 67 minut a 48 sekund neinkasoval. Rekordman Leon Draisaitl? Fenomén Connor McDavid? Ne, ani jejich kouzla zatím nefungují.

„Vyhráváme a prohráváme jako tým,“ snaží se sejmout tíhu odpovědnosti z největších hvězd Edmontonu trenér Jay Woodcroft. „Nikdo konkrétní ten výsledek nezavinil. Všichni se můžou zlepšit,“ vykládal ligovým stránkám.

Příležitost budou mít Oilers ve čtvrtek od 4. hodiny ranní. Nutně potřebují zabrat.

Góly

Domácí: 02:45. Foegele

Hosté: 04:44. Marchessault, 19:09. Marchessault, 27:25. Whitecloud, 30:03. Eichel, 37:13. Stephenson

Sestavy

Domácí: Skinner (Campbell) – Nurse, Ceci, Ekholm, Bouchard, Kulak, Desharnais, Broberg – E. Kane, McDavid, Draisaitl – Nugent-Hopkins, Bjugstad, Hyman – Foegele, R. McLeod, Ryan – Kostin, Yamamoto.

Hosté: Brossoit (12. Hill) – Martinez, Pietrangelo, McNabb, Theodore, Hague, Whitecloud – Barbašev, Eichel, Marchessault – R. Smith, Karlsson, Amadio – Howden, Stephenson, Stone – Carrier, N. Roy, Kolesar.

Rozhodčí

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud