8. dubna 2024 • 13:35

Situace Čechů v zámoří. Kteří krajané jsou volní pro MS a koho čeká play off?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
6
  • Před koncem základních částí NHL a AHL už je téměř jasné, kteří Češi by měli být mimo play off a zároveň k dispozici reprezentačním trenérůmPřed koncem základních částí NHL a AHL už je téměř jasné, kteří Češi by měli být mimo play off a zároveň k dispozici reprezentačním trenérůmFOTO: koláž iSport.cz

    Událost roku pro české hokejové fanoušky se kvapem blíží. Reprezentační mančafty se začínají sjíždět na přípravné kempy před mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Mezitím ke svému finiši spějí základní části zámořských soutěží. Pro národní tým jsou stěžejní NHL a farmářská AHL, ve kterých působí několik desítek Čechů. V prvním díle serálu iSport.cz se podívejte, kteří krajané by mohli dorazit na šampionát a naopak koho by se měli týkat vyřazovací boje.

  • Lukáš Dostál a Radko Gudas

    Anaheim už od ledna ví, že účast ve vyřazovacích bojích se ho nebude týkat ani letos. Oba čeští hráči u Ducks patří mezi adepty pro nominaci na šampionát v Praze. Radko Gudas by měl plnit roli prvního či druhého obránce národního týmu. V NHL hraje další výborný ročník a patří opět mezi nejlepší defenzivní beky ligy. Lukáš Dostál měl výborný vstup do sezony, v průběhu ročníku se jeho forma ale mírně zhoršovala. Přesto se očekává, že by měl být dvojkou, případně trojkou české reprezentace. Oba hráči budou po základní části volní.

  • Jiří Smejkal

    V létě podepsal s organizací Ottawa Senators, ovšem příliš šancí v NHL nedostal. Zasáhl pouze do 12 utkání, zapsal jednu asistenci. Většinu sezony trávil na farmě. Ve 45 utkáních zapsal 22 bodů. Ottawa se do play off nepodívá. Belleville je však blízko k postupu v AHL. Momentálně má stejný počet bodů jako Utica na 5. (postupujícím) místě v Severní divizi, ovšem Senators mají dva zápasy k dobru.

  • Karel Vejmelka a Jan Jeník

    Arizona je už bez šance na postup do play off. Brankář Karel Vejmelka bude po základní části tedy volný. Měl by se s Lukášem Dostálem podělit o roli brankáře číslo dva a tři. To se ale nedá říci o Janu Jeníkovi. Tucson patří mezi nejlepší týmy základní části a postup do vyřazovacích bojů už má jistý. Třiadvacetiletý útočník v 52 utkáních zapsal 36 bodů (16+20). V NHL nastoupil v probíhající sezoně jen do jednoho utkání.

  • Jakub Škarek

    Byť v AHL postupuje 23 týmů z 32, Bridgeport patří mezi ty celky, kterých se play off nynější ročník nebude týkat. Islanders jsou suverénně poslední ve své divizi. New York Islanders ale stále bojují o postup. Pokud by se jim na poslední chvíli podařilo si vybojovat místenku v play off, je možné, že by gólman Jakub Škarek nebyl případně uvolněný pro reprezentaci. Islanders by si ho mohli ponechat v záloze jako třetího brankáře za Sorokinem a Varlamovem.

  • David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko

    Boston opět patří mezi nejlepší kluby základní části a už si zajistil postup do play off. A i když se od Bruins očekává, že ve vyřazovací části půjdou vysoko, po loňském vyhučení v 1. kole s Floridou nemají nic jistého. Všichni tři čeští reprezentanti tak měli přislíbit, že v případě brzkého vypadnutí v bojích o Stanley Cup jsou ochotni přiletět na mistrovství světa.

    Pro zajímavost: první kolo play off NHL by mělo končit nejpozději cca 4. května. První utkání český národní tým odehraje 10. května proti Finsku.

  • Adam Klapka a Daniel Vladař

    203 cm a 107 kg. To jsou parametry Adama Klapky, který nezažívá vůbec špatný ročník. V 60 utkáních na farmě Flames nasbíral 43 bodů (20+23) a dostal šanci i v hlavním týmu. Ve čtyřech utkáních nebodoval. Wranglers ovšem mají už jistý postup do play off. Oproti tomu Calgary se do vyřazovacích bojů nepodívají. Není to však podstatné, neboť pro Dana Vladaře už sezona definitivně skončila vinou zranění.

  • Jiří Kulich a Lukáš Rousek

    Nemálo fanoušků by si přálo vidět Jiřího Kulicha jako jednoho z nejtalentovanějších českých střelců na mistrovství světa v Praze. Šance ale nejsou velké. Byť společně s Rouskem naskočili i do utkání v NHL, jejich sezona bude pokračovat v AHL. Sabres sice stále živí teoretickou šanci na postup do play off, ovšem byl by to zázrak, kdyby se to povedlo. Kulich i Rousek patří mezi klíčové hráče Rochesteru, který má našlápnuto k tomu, aby do vyřazovacích bojů postoupil. Momentálně ve své divizi hájí sedmibodový náskok na předposlední Belleville.

  • Pavel Čajan, David Jiříček, Stanislav Svozil a Jakub Zbořil

    Národní tým se netají tím, že by na šampionátu rád nominoval zadáka Davida Jiříčka. Šanci mají ovšem i Stanislav Svozil s Jakubem Zbořilem. Pokud ale nedostanou povolení od organizace Blue Jackets, čeká je play off na farmě. Cleveland patří mezi nejlepší mančafty základní části AHL a postup do play off už má prakticky jistý. Na Belleville má náskok pohodlných osm bodů.

  • Martin Nečas

    Jeden z nejlepších českých hokejistů v NHL se do Prahy nejspíš jen tak nepodívá. Hurricanes už mají jistý postup do play off, ve kterém budou patřit opět mezi největší favority na zisk Stanley Cupu. Je to stejné jako v případě Bostonu. Pokud Carolina včas nevypadne, se službami Martina Nečase národní tým počítat nemůže.

  • Aleš Stezka

    Minulý ročník v dresu Vítkovic se Aleši Stezkovi povedl natolik, že si vysloužil smlouvu s organizací Seattle Kraken. V probíhající sezoně nastupuje v AHL a ve 24 utkáních zastavil 91,3 % střel soupeřů. Coachella Valley Firebirds je momentálně druhým nejlepším týmem základní části. Postup do vyřazovacích bojů už má tedy zajištěný. Stezka tedy po konci dlouhodobé části ročníku volný nebude.

  • Finiš sezony v NHL a AHL

    V NHL základní část oficiálně končí 18. dubna. Pro Evropany v podstatě devatenáctého. Z noci ze čtvrtka na pátek se odehraje posledních šest utkání. První kolo play off mělo původně začít v pondělí 22. dubna, ovšem vedení ligy se v minulém týdnu rozhodlo pro změnu. Startovat se bude už v sobotu 20. dubna.

    Sezona v AHL končí o pár dní později, a sice 21. dubna. Systémy postupujících do vyřazovacích bojů jsou pak v těchto dvou soutěží výrazně odlišné.

    V NHL je 32 týmů a 16 z nich se podívá do play off. Soutěž je rozdělena do čtyř divizí po osmi týmech, přičemž Atlantická a Metropolitní spadají pod Východní konferenci. Centrální a Pacifická patří do Západní konference. Z každé divize postupují automaticky tři nejlepší týmy. Poslední dvě volná místa v každé konferenci zaujmou nejlepší zbývající mančafty, které se neumístili v top 3 své divize.

    Ve farmářské soutěži si boj o Calder Cup zahraje výrazně více týmů. V Atlantické divizi působí osm týmů, dále postupuje nejlepších šest z nich. V Severní i Centrální divizi působí sedm týmů, postupuje jich pět. V Pacifické skupině je týmů hned 10, přičemž do play off se podívá sedm z nich.

    V AHL tedy do play off postupuje 23 týmů z 32. I vinou toho jsou však upraveny pravidla ve vyřazovacích bojích. První kolo se hraje pouze na dva vítězné zápasy. Druhé kolo na tři vítězné zápasy. Až finále konferencí se hraje na čtyři vítězná utkání.

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud