11. listopadu 2014 • 13:04

Hokejistky se mezi elitu MS neprobojovaly, podlehly Japonkám 1:2

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejistky si příští rok mezi elitou na mistrovství světa ve Švédsku nezahrají. Rozhodla o tom jejich dnešní těsná prohra 1:2 v rozhodujícím třetím duelu s Japonskem. Svěřenkyně kouče Jiřího Vozáka prohrávaly v Jokohamě dvoubrankovým rozdílem, po snížení Terezy Vanišové už na vyrovnání nedosáhly.



Prozatím tak Češky nenavážou na dosud jedinou účast v elitní skupině šampionátu, kam si vybojovaly postup v roce 2012, ale o rok později zase sestoupily. V Malmö si místo nich ve skupině s Němkami, Švýcarkami a domácími Švédkami zahraje poslední osmý tým olympiády v Soči Japonsko.

Kdo čekal opatrný úvod veledůležitého duelu, ten se mýlil. Japonky se v touze odčinit nedělní neúspěch, který poslal sérii do klíčové třetí bitvy o vše, vrhly od začátku do útoku a brankářka Peslarová se musela ohánět. Právě díky ní se držely české postupové ambice dlouho nad vodou.

Velké šance měly Iwaharová a Ukitaová, na druhé straně měla domácí gólmanka Nana Fudžimotová do přestávky pouhé tři zásahy a zapotila se prakticky jen u střel Vanišové s Lédlovou. Když už se zdálo, že první třetina přinese i přes převahu asijského celku potřetí za sebou bezbrankový stav, dostala v polovině 19. minuty puk zapomenutá Moeko Fudžimotová a nedala Peslarové šanci.

V úvodu druhé dvacetiminutovky minula z dobré pozice Adačiová, japonskou branku zkoušely znovu dobýt Vanišová a Lédlová, ale neuspěly. Nedlouho poté přišlo první vyloučení zápasu, domácí Kubová si však odseděla na trestné lavici celé dvě minuty. V 35. minutě minula při dorážce prázdnou branku Osawaová, Jonejamaovou vzápětí vychytala Peslarová.

Vozákův tým ve třetí třetině toužil po zvratu, z přílišné snahy ale přicházela zbytečná vyloučení, síly ubývaly a čas se krátil. Druhý úder Japonek přišel paradoxně až poté, co se Češky ubránily v 66 vteřin dlouhém oslabení ve třech proti pěti. Úspěšně dorážela Nakamuraová. V 52. minutě sice ještě vykřesala jiskru naděje po samostatné akci Vanišová, ale vyrovnání nepřišlo ani s kratičkou power play.

Japonsko - Česko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. M. Fudžimotová (Jonejamaová, Osawaová), 49. Nakamuraová (Takeučiová) - 52. Vanišová. Rozhodčí: Johnstonová-Tottmanová (Brit.) - I Te-ni (Kor.), McGurryová (Kan.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 868. Konečný stav série: 2:1.

Vstoupit do diskuse
0