Tomáš Podvín
14. listopadu 2015 • 20:46

Šel proti proudu a září. Čím budoucí hvězda NHL oslnila Švýcarsko?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě udělal nečekané rozhodnutí a vzbudil tím velký ohlas v celé NHL. A to v ní ještě neodehrál ani jeden zápas. Mladý hokejový útočník Auston Matthews je ale považován za budoucí hvězdu a hlavně možnou jedničku příštího draftu slavné soutěže. Přesto zámoří opustil a vydal se sbírat zkušenosti do švýcarské ligy. Jak se zdá, chybu neudělal. A Švýcary nadchnul.



„Nepovažuji se za průkopníka, jen jsem viděl příležitost a využil ji,“ tvrdil Matthews po letním přestupu do švýcarského Curychu. „Hrát proti dospělým mě posune,“ dodával s tím, že se chce poctivě připravit na svůj velký sen. Tím se stát se hvězdou NHL.

Předpoklady pro to osmnáctiletý Američan jednoznačně má. Letos NHL uhranuli mladíci Connor McDavid či Jack Eichel, za rok by to měl být právě Matthews. To dokazuje i ve švýcarské lize.

V 16 zápasech zaznamenal hokejista s na svůj věk robusní postavou (188 cm a 88 kg) stejný počet bodů. S deseti góly je druhým nejlepším střelcem celé ligy. Nedávno se předvedl v souboji Ligy mistrů i fanouškům Sparty. „Je to špičkový hráč,“ chválil ho kouč Josef Jandač.

Neuvěřitelně šikovné ruce

Čím Matthews Švýcarsko uhranul? „Stačí se na něj podívat při rozcvičení. Co umí s pukem, je úžasné. Kličky, stahovačky, všechno v rychlosti. Má úžasnou techniku hole a neskutečně šikovné ruce,“ popisuje Lukáš Lhoták, český útočník, který hraje nejvyšší švýcarskou soutěž za tým Ambrí-Piotta.

Lhoták dobře poznal kvality amerického mladíka ve vzájemném zápase. „Musí se na něj hrát tvrdě, ale je tak rychlý, že není snadné ho ani trefit. Kluci z obrany říkali, že je to strašně nepříjemný útočník a je hrozně těžké ho uhlídat,“ říká.

VIDEO | Matthewsův první gól ve švýcarské lize

Matthews je pochopitelně ve Švýcarsku terno, na nedostatečnou pozornost si určitě nemůže stěžovat. „V celém Švýcarsku ho hodně řeší, berou ho jako budoucí jedničku draftu, jezdí se na něj dívat hodně skautů. A myslím, že ho tady mají rádi,“ tvrdí Lhoták.

Zdá se, že Matthewsovo netradiční rozhodnutí opustit americkou univerzitu i juniorskou soutěž mu může do budoucna pomoct. Roste z něj budoucí hvězda celé NHL? Zámořští i švýcarští experti jsou o tom přesvědčeni.

Vstoupit do diskuse
0