Adam Procházka
11. března 2020 • 09:35

Fantazie, nula i gól najednou! Mladý český gólman psal v zámoří historii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáctiletý český brankář Lukáš Pařík se nesmazatelným způsobem zapsal v noci z úterý na středu do historie jedné nejprestižnějších juniorských lig v zámoří. V souboji svého týmu Spokane Chiefs s Kamloops Blazers nejen že přispěl k výhře 3:0 čistým kontem, ale zapsal se i mezi střelce. Stal se tak prvním gólmanem WHL, kterému se povedlo udržet nulu a vstřelit gól v jednom zápase.



V souboji jistých účastníků play off Western Hockey League mezi Spokane Chiefs a Kamloops Blazers zazářil český gólman Lukáš Pařík. Osmnáctiletý rodák z Neratovic se podílel výrazným způsobem na výhře svého celku 3:0.

A to nejen svým premiérovým čistým kontem ve WHL, ke kterému potřeboval předvést 36 úspěšných zákroků, ale i vstřeleným gólem.

„Určitě si budu víc pamatovat gól. Je to moje první trefa v kariéře. Je to nezapomenutelné. Věděl jsem, že vedeme o dva góly, tudíž bylo jasné, že na mě budou střílet. Říkal jsem si, že když nahodí puk, zkusím ho sebrat a trefit branku. Povedlo se to, jsem šťastný,“ radoval se Pařík.

Český brankář Lukáš Pařík se stal prvním gólmanem ve WHL, který v jednom utkání vychytal čisté konto a zároveň skóroval.
Český brankář Lukáš Pařík se stal prvním gólmanem ve WHL, který v jednom utkání vychytal čisté konto a zároveň skóroval.

Chiefs se dostali do vedení hned po 12 sekundách hry, kdy otevřel skóre Cordel Larson, v druhé třetině přidal druhý zásah Leif Mattson. Paříkova chvíle přišla v poslední minutě střetnutí, kdy zpracoval na čepel své hole puk mířící do rohu a přes celé kluziště jej nasměroval do odkryté branky soupeře.

Pařík, který prošel HC Letňany, libereckými Bílými Tygry či Benátkami, se stal devátým gólmanem, kterému se povedlo ve WHL, jedné z nejprestižnějších juniorských lig v zámoří, skórovat. 

Naposledy to dokázal Ian Scott 18. listopadu 2018 v duelu mezi Prince Albert Raiders a Tri-City Americans. Pařík je ale první brankář v historii, který se zapsal mezi střelce v utkání, v němž udržel nulu. Právem tak byl vyhlášen hlavní hvězdou utkání.  

Chiefs si skolením Blazers připsali desátou výhru v řadě a dostali se na třetí místo Západní konference, právě před svého soupeře, který má ale ještě zápas k dobru. „Deset výher? Neuvěřitelné, ale třeba dvanáct bude ještě lepší,“ smál se český gólman, kterého v roce 2019 draftovali jako 87. v pořadí Los Angeles Kings. Reagoval tím na dva duely, které Chiefs čekají o víkendu.

Gólmani, kteří skórovali ve Western Hockey League
Olaf Kolzig, Tri-City Americans – Seattle Thunderbirds, 29. listopadu 1989
Chris Osgood, Medicine Hat Tigers – Swift Current Broncos, 3. ledna 1991
Jeff Calvert, Tacoma Rockets – Moose Jaw Warriors, 29. prosince 1992
Jason Clague, Red Deer Rebels – Lethbridge Hurricanes, 28. březen 1994
Jordan McLaughlin, Prince George Cougars – Vancouver Giants, 5. března 2004
Chris Driedger, Calgary Hitmen – Kootenay ICE, 1. února 2014
Stuart Skinner, Lethbridge Hurricanes – Red Deer Rebels, 18. března 2016
Ian Scott, Prince Albert Raiders – Tri-City Americans, 16. listopadu 2018
Lukáš Pařík, Spokane Chiefs – Kamloops Blazers, 11. března 2020

Vstoupit do diskuse
0