Ondřej Kuchař
30. prosince 2022 • 17:25

Senzační obrat z 0:3 na 4:3! Sparta si zahraje finále Spengler Cupu

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdálo se být hotovo. Ještě v půlce semifinálového zápasu prohrávala Sparta se švédským Örebro 0:3. Výkon nebyl dobrý, soupeř diktoval tempo. Jenže během devíti minut a sedmnácti vteřin Pražané dokázali skóre senzačně otočit na 4:3. Ve třetí třetině si vedení pohlídali a míří do finále. Na Spengler Cupu český tým triumfoval naposledy před čtyřiceti lety.



Ve 30. minutě zvyšoval obránce Rasmus Rissanen na 3:0. Jenže pak přišlo nečekané vzedmutí do té doby mdlé Sparty. David Dvořáček, Miroslav Forman, Jan Buchtele a David Tomášek ještě do konce druhé třetiny pozměnili kurz odpolední plavby Davosem.

Jen 9:17 minut stačilo na otočku z 0:3 na 4:3. Po jednom gólu dal každý ze čtyř útoků, všichni přiložili ruku k dílu. „Vrátit se do zápasu z takového stavu... strašně cenné vítězství. Po první třetině jsme si řekli, že do toho musíme šlápnout, že je to jenom o nás. Měli jsme špatný pohyb. Dvakrát jsme pak ale stejně inkasovali. Pořád jsme ale věřili, že se zápasem můžeme něco udělat. Povedlo se,“ radoval se Buchtele.

Vůbec poprvé na turnaji musela Sparta dohánět náskok soupeře. „Bylo to pro nás nové. Je super, že jsme se s tím dokázali popasovat a vrátit se do zápasu. Pro psychiku před finále je to skvělé,“ přidal útočník s číslem 47 na zádech. „Měli jsme těžké nohy, byli jsme všude pozdě. Když jsme se v tom vyrovnali, začali jsme zápas překlápět na naši stranu. Jim začaly trochu odcházet síly, kdežto náš výkon šel celou dobu nahoru,“ dodal další forvard Tomášek.

Švédské Örebro dlouho držel gólman Jhonas Enroth, který v roce 2013 dovedl švédský národní tým ke zlatu na mistrovství světa. S průměrem 1,15 a úspěšností zákroků atakující 96 procent byl tehdy vyhlášen nejlepším brankářem šampionátu. Mimo to má doma stříbro z olympiády. Zkrátka žádné ořezávátko.

Sparta se může stát prvním českým týmem po 40 letech, který ovládne slavný Spengler Cup
Sparta se může stát prvním českým týmem po 40 letech, který ovládne slavný Spengler Cup

Jenže v poločasu duelu se Pražané znovu dostali do své předchozí turnajové pohody. Z Enrotha udělali během chvíle cedník. Po Kanadě a Davosu ovládli na Spengler Cupu i třetí duel. Ve finále vyzvou v sobotu po poledni  Ambri-Piotta, který si ve druhém semifinále poradil s domácím Davosem 5:0. Dres švýcarského klubu oblékají Michael Špaček a exútočník rudých barev Filip Chlapík.

„Pocity jsou skvělé, jsme ve finále! Nezačali jsme dobře, ale stejně jsme našli cestu k vítězství. Na konci ale byly velké nervy, Pepa Kořenář v závěru chytil dvě střely skoro do prázdné branky. Parádně to vychytal. Měli jsme i trochu štěstí, ale od půlky zápasu jsme za tím šli. Dobře jsme to ubojovali. Ukázali jsme velkou mentální sílu,“ culil se Tomášek, nakonec autor vítězné trefy.

Pražský klub si ve Švýcarsku zahrál o pohár naposledy v roce 2004, kdy však nestačil na domácí Davos. Český tým naposledy turnaj ovládl v roce 1982, kdy se to povedlo Jihlavě. Poslední vítězství Sparty pak pochází z roku 1963. Tehdy triumfovala ještě s názvem TJ Spartak Praha Sokolovo. V sestavě byli borci jako Pavel Wohl, Karel Gut, František Tikal, Jan „Gusta“ Havel nebo Stanislav Neveselý.

Góly

Domácí: 30:02. Dvořáček, 34:40. Forman, 37:38. Buchtele, 39:20. Tomášek

Hosté: 03:28. Bromé, 22:23. Näkyvä, 29:31. Rissanen

Sestavy

Domácí: Kořenář (Kovář) – Krutil, Kempný, Jandus (A), Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Tomášek, Horák, E. Thorell – Safin, D. Vitouch, Buchtele – Dvořáček, G. Thorell, Konečný – Přibyl.

Hosté: Enroth (Arntzen) – Holm, Berglund, Rissanen, Näkyvä, Hardegård, Backström, Forsmark – Wikman, Abols, Bromé – Eklind, Mastomäki, Ekström – Karlsson, Nilsson, Öberg – Marenis, Howden, Mužík.

Rozhodčí

Lemelin (USA), Wiegand (SUI) – Cattaneo (SUI), Obwegeser (SUI)

Stadion

Valliant Arena, Davos (SUI)

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2