Pavel Ryšavý
Premium
6. října 2023 • 14:40

Štancl (18) se ve Växjö dere do sestavy: Musím být lepší než místní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V šestnácti letech Jakub Štancl vyrazil do Švédska, vyměnil Slavii za Växjö. V jeho případně rozhodně dobrá volba, v našlapané juniorce se prosadil, teď dost silně klepe na dveře áčka. Je mu osmnáct, hrabe, aby v prvním týmu zůstal natrvalo. „Snažím se po očku každého sledovat, jak kluci trénují, jak na sobě pracují. Dává mi to hodně,“ říká útočník. Mluví i o svém běžném pracovním režimu a pobavil ho rozbor reprezentačního sóla.



Když kluby NHL draftují hráče, který hraje ve Švédsku, netlačí na jeho odchod do zámořské juniorky. Není pro to důvod, protože svůj poklad mají zasazený ve velmi kvalitním záhonu. Prostředí pro seberealizaci a posun hokejového talentu? Silné, extrémně silné. V novém ročníku nejvyšší soutěže si už aspoň tři zápasy mezi dospělými zahrálo 23 juniorů. Jedním z nich je i vysoký útočník Jakub Štancl, kterého si při posledním draftu vybralo ve 4. kole St. Louis.

Nachází se na výjimečné adrese, hraje totiž ve Växjö. Klub v minulé sezoně vyhrál švédský titul, což se mu povedlo počtvrté za devět let. „Vidíte, že tohle je jedna z nejlepších organizací ve Švédsku, možná i v Evropě,“ váží si útočník adresy, kde se nachází.

Do klubu přišel před třemi lety, když mu bylo šestnáct. „Nejdřív jsem o něm zase tak moc nevěděl, ale první týden, když jsem sem přijel na zkoušku, mi otevřel oči. Prošel jsem si zázemí, viděl tréninky, poznal jejich frekvenci,“ vypočítává. Brzy pochopil, kde se nachází. A že tohle místo by bylo dobré utrhnout pro sebe.

Zkouška vyšla, zůstal. V osmnácti je teď prvním juniorem, který nasedá na výtah do prvního týmu, když někdo ze sestavy vypadne. V áčku odehrál za minulý rok osm zápasů, teď je na půlce.

Rádi byste viděli, jak vypadá jeho den?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0