16. dubna 2012 • 19:37

Osmnáctku rozdrtili Kanaďané, k postupu musí zdolat Finsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová osmnáctka podlehla na mistrovství světa na domácí půdě Kanadě 2:6. K zachování naděje na postup do čtvrtfinále potřebují svěřenci kouče Jiřího Vebra porazit v závěrečném vystoupení v základní skupině A Finsko. V opačném případě budou hrát stejně jako v minulém roce pouze o udržení mezi elitou.



Český tým s brankářem Polívkou a na soupisku dopsaným útočníkem Machačem z Bramptonu duel proti favoritovi slibně rozehrál, jenže brzkou přesilovku nevyužil. Šance Volka a Zadražila ztroskotaly na gólmanovi Murraym. Kanada naproti tomu udeřila z první vážnější příležitosti, v 10. minutě byl na konci pěkné kombinace Gaunce.

Domácí rychle kontrolovali a po Sedláčkově vyhraném vhazování se o vyrovnání postaral Houfek. "Bohužel jsme pak dostali tři góly. Hlavně vinou našich faulů," litoval útočník Adam Chlapík. "Kanada hrála přesilovky skvěle."

Už za dalších 29 sekund Gaunce vrátil vedení na stranu soupeře, čímž odstartoval velmi nepovedenou pasáž českého mužstva. O 45 sekund později přidal Laughton třetí gól, a když byli v 16. minutě společně vyloučeni Knot se Slováčkem - oba za hákování - využil dvojnásobnou početní výhodu s nechtěným Šidlíkovým přispěním Reinhart.

Klasickou přesilovku využili i čeští mladíci, byť nepřímo. Volek ve 26. minutě pouhou sekundu po skončení Girardova trestu snížil na 2:4 a vykřesal jiskru naděje na obrat. Zaměstnanějším z obou gólmanů byl však i poté Polívka, a když ve 45. minutě využili Kanaďané nedisciplinovanost Chlapíka, bylo prakticky rozhodnuto. Před dvěma tisícovkami diváků pak zpečetil výsledek Rychel.

Oproti předešlému zápasu s USA předvedli Češi odvážnější výkon, ale nestačilo to. "Věřil jsem, že Kanadu můžeme porazit, ale rozhodla naše nedisciplinovanost. Jsem zklamaný," uvedl kouč Veber.

V úterý potřebuje jeho tým v brněnské Kajot Areně porazit Finsko, nejspíš v základní hrací době, neboť Finy dnes čeká nejslabší účastník skupiny Dánsko. "Bude to jiný soupeř než Amerika a Kanada. Zámořské týmy hrají víc do těla, Finové předvádějí kombinační hokej. Myslím, že budou víc sehraní," uvedl Chlapík.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Brně:

Skupina A: ČR - Kanada 2:6 (1:4, 1:0, 0:2)

Branky: 13. Houfek, 26. Volek - 10. a 13. Gaunce, 14. Laughton, 17. Reinhart, 45. Dumba, 51. Rychel. Rozhodčí: Dumas (USA), Konc (SR) - Dalgleish (Brit.), Šichanov (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. Diváci: 2093.

Sestava ČR: Polívka - Šidlík, Šulák, Košťálek, Houfek, Knot, Štencel, Běhal - Machač, Volek, Tomeček - Slováček, Zadražil, Hudeček - Vrána, Soumelidis, Simon - Matějček, Chlapík, Procházka - Sedláček. Trenér: Jiří Veber.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud