Michal Koštuřík
23. února 2019 • 04:30

Nejste akademie, máte padáka! Kluby se bouří proti zúžení extraligy juniorů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejste uznaná mládežnická akademie? Hybaj dolů, o soutěž níž. Že máte kvalitu na extraligu? Nezájem, sestup a nazdar. Bossové českého hokeje nekompromisně řízli do juniorské scény, verdiktem od stolu uprostřed sezony odrovnali šest týmů. Od podzimu se nebude nejvyšší soutěž hrát v Olomouci, Vsetíně, Přerově, Havířově, Havlíčkově Brodě a Žďáru nad Sázavou. Kluby se bouří, vztekají, nechápou. Do boje jdou právníci. V článku iSport Premium si také můžete přečíst rozhovor s Danielem Tobolou, jednatelem Vsetína, který zareagoval na rozhodnutí o odsunu svého týmu do nižší soutěže.



Zní to docela šíleně. Vsetín se v juniorské extralize dostal do skupiny o titul a stejně sestoupí. I kdyby vyhrál zlato, pomaže za pár týdnů do první ligy. Stejně tak dalších pět moravských celků. Včetně Olomouce. Ta má v seniorské extralize áčko, ovšem její junioři se budou od dalšího ročníku pachtit v nižší soutěži. „Nic k tomu neřeknu, bez komentáře. Plácáme se v tom,“ reagoval Josef Podlaha, olomoucký sportovní manažer. Nikdo neví, jakou paseku tento krok udělá.

Kontroverzní rozhodnutí výkonného výboru Českého hokeje vytvořilo atmosféru strachu, obav a nejistoty z budoucnosti. Hlavně přišlo nečekaně, bez avíza. Před měsícem vznesl na grémiu v Praze zástupce Přerova dotaz, zda dojde tento rok k úpravě hracího řádu soutěže. Generální sekretář svazu Martin Urban veřejně odpověděl, že určitě ne. Za měsíc bylo vše jinak.

„Jsme z toho zklamaní, je to pro nás zásadní problém. Pro příští sezonu jsme s tím nepočítali,“ prohlásil Vladimír Kočara, jenž zodpovídá za mládež v Přerově. Do extraligy investovali na Hané nemálo peněz, během soutěže kvůli záchraně posilovali mužstvo. Teď se ukázalo, že úplně zbytečně. 

Nejste všichni nejslabší, přesto máte padáka, vzkázala vrchnost v mailové zprávě. Šest klubů, které nemají statut akademie, opustí po sezoně extraligu juniorů. A je fuk, z jakého místa. Pád čeká poslední Havlíčkův Brod i Vsetín, který je mezi elitní dvanáctkou. Nabobtnalý peloton se lehce zbavil šesti nadbytečných. „Soutěž bude nesestupová, přístupná výlučně pro kluby se statutem Akademie Českého hokeje,“ uvedl ve stručné zprávě svaz.

„Vyvrženci“ tento glejt nemají. Žádají o něj až nyní a netuší, zda tím vůbec něco získají. V juniorské extralize přežila jen pětice zástupců východní části republiky. (Třinec, Kometa, Zlín, Vítkovice, Jihlava). Od příště bude 17 nebo 18 účastníků, záleží na postoji rakouského Salcburku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud