Pavel Ryšavý
3. srpna 2022 • 21:10

Česká „18“ v Kanadě válí, vyhrála skupinu. Brankář Hrabal zamáčkl USA

Autor: Pavel Ryšavý, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká věc! Česká osmnáctka na Hlinka Gretzky Cupu vyhrála všechna utkání v základní skupině. Bere první místo a poprvé od roku 2017 si zahraje o víkendu o medaile. Po výhře nad USA 3:1 na sebe hráči divoce naskákali u zadního plexi. Málem umačkali hvězdu bitvy brankáře Michaela Hrabala. Dlouho jste neviděli hrát Česko v mládežnické kategorii takový zápas proti obrovi. Nasazení, tvrdá práce a žádné výmluvy, že kluci bojovali, ale chybělo štěstíčko. Nechybělo nic.



Kanadská televize TSN několikrát zopakovala záběr na Adama Dybala. Gólman číslo dva obdivně na lavičce předváděl kouzlo Michaela Hrabala, který čaroval na ledě. Ukazoval na kostku, kde zrovna běžel jeho zákrok. A naznačoval, že taky bere puky ze vzduchu jak mouchu. Takhle. Hele, takhle snadný to je!

Česko na Hlinka Gretzky Cupu sehrálo další velký zápas. Po nájezdech porazilo Finy (4:3), rozprášilo Němce (7:2) a proti USA potřebovalo aspoň bod, aby si na turnaji zahrálo o medaile. Pobralo tři za výhru 3:1, Hrabal pochytal přes 30 střel.

Zápasy se zámořskými celky jsou často o jejich dominanci na puku, boření české rozehrávky, přesnější a tvrdší střelbě. Tohle vypadalo ale trochu jinak, 14 minut se k ničemu takovému USA nedostaly.

Pak ano, jenže první gól vstřelil z brejku plzeňský talent Jan Kučera. Rychlá akce, střela nad rameno, blesková reakce. A dál? Dál prostě zavřel bránu Hrabal. Týmu před sebou dával obrovskou jistotu, jak s klidem v sobě nechával puky, co šlo, chytil, nevyrazil. Nutno ale ocenit, jak tým před ním rubal.

Mužem zápasu byl vyhlášen český brankáře Michael Hrabal
Mužem zápasu byl vyhlášen český brankáře Michael Hrabal

Kdybyste hráče měřili z individuálních dovedností, Spojené státy pravděpodobně vyhrají. Ale Česko se poctivě stahovalo pod puk, dobře a tvrdě bránilo prostor před Hrabalem. Viděli jste třeba perfektní blok Dominika Petra, který předpisově poklekl na jedno koleno, vedle těla dal ruku, zvětšil objem svého těla. Možná chytil gól. Český tým měl i kliku, když Terrance trefil tyč. 

Živelný hokej v kategorii do 18 let je zážitek. Umí překvapit. Příklad?

Znáte to, před zápasem probíhá rutinní rozbruslení. Trenéři ani nejsou potřeba, rozhodčí už vůbec ne. Každý si jede svoje naučené kolo. Někdo si pohraje s pukem, nahraje, zkusí rány z první. Jiný tasí žabky, další bekhendy do víka. Celý tým pak rozchytá oba brankáře. Na chvíli do kabin a jde se na věc. 

Jenže stačí škrtnout a emoce v mladých hráčích hoří. Přesně jako před bitvou USA s Českem. Nezkrotnost a nespoutanost, to je značka hokeje výběrů U18.

Místo klasické rutiny, kdy si každý hledí svého, se týmy na polovině hřiště osekávali. Najednou každý hlídal, jestli náhodou někdo z druhého tábora nepřejel o centimetr červenou čáru k sousedovi. A když ano? Lup, sekera, krosček. Vlastně se pak stačilo už i jen přiblížit. Brankář Hrabal pak zlomyslně kolegovi z druhé půlky stáhl puk.

Bylo toho tolik, že v civilu otevřeli vrátka rozhodčí a borce pořádně seřvali, ať uklidní hormony.

Povedlo se. Energie zůstala i pro utkání.

Klíčový druhý gól obstaral Jan Šprynar po náramné nahrávce Eduarda Šalého. Ve 45. minutě Česko vedlo 2:0, soupeř jen snížil a prázdnou bránu trefil Jakub Dvořák. V pátek si národní tým zahraje semifinále a v sobotu o medaile. 

Góly

Domácí: 21:57. Kučera, 44:07. Šprynar, 54:40. Dvořák

Hosté: 45:05. Musty

Sestavy

Domácí: Hrabal (Dybal) – Matějíček, Dvořák, Kočí, Badinka, Eichler, Ročák, Vochvest – Šalé, Petr, Židlický – Štancl, Felcman, Šprynar – Šimek, Fábry, Csabi – Holčák, Kučera, Adámek – Jecho.

Hosté: Slukynsky (Vachon) – Strathmann, McCarthy, Sharp, Kinsman, Gramer, St. Louis, Hagens, Hanson – Musty, Terrance, Adams – Lacroix, Smith, Whitelaw – Connor, Brown, Erdman – Kuzma, Pierson, Burchill.

Rozhodčí

Stadion

Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let v Red Deer (Kanada):

Skupina A:

Kanada - Slovensko 9:1 (2:0, 4:0, 3:1).

Tabulka:

1. Kanada 2 2 0 0 0 23:1 6
2. Švédsko 2 2 0 0 0 13:4 6
3. Slovensko 2 0 0 0 2 2:13 0
4. Švýcarsko 2 0 0 0 2 3:23 0

Skupina B:

Česko - USA 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky: 22. Kučera, 45. Šprynar, 55. J. Dvořák - 46. Musty.

Německo - Finsko 1:4 (0:2, 0:2, 1:0).

Konečná tabulka:

1. Česko 3 2 1 0 0 14:6 8
2. Finsko 3 2 0 1 0 11:6 7
3. USA 3 1 0 0 2 10:8 3
4. Německo 3 0 0 0 3 4:19 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud