6. ledna 2012 • 19:20

Našel se nový Dominátor? Mrázek, opora dvacítek, okouzlil i Haška

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vědělo se, že chytat umí. Ale show, jakou brankář Petr Mrázek předvedl na mistrovství světa do dvaceti let v Kanadě, se jen tak nevidí. Skvělými zákroky dostával ochozy do varu. Moc nechybělo a v zápase s Američany si připsal i gól. Takovou euforii a nadšení naposledy vykouzlil legendární Dominik Hašek v Naganu. Našli Češi nového Dominátora?



Když už se zdálo, že jde do tuhého, byl tam jeho beton, lapačka nebo jiná část výstroje. Předváděl zákrok za zákrokem. Držel soupeře na uzdě. A když mohl, dokázal svůj um náležitě oslavit. Kdo? Petr Mrázek, nový brankářský objev Česka.

Ze skupiny smrti poslal český juniorský tým na mistrovství světa takřka do bojů o medaile. Hlavně díky jeho bravurním výkonům dělil Čechy od semifi nále jen krůček. Nakonec skončili pátí po vítězství nad Slovenskem 5:2.

Je mu devatenáct. Může být právě on novým Dominátorem? „Uvidíme,“ pousmál se samotný Dominik Hašek. „Mrázka jsem sledoval a chytal výborně! Po všech stránkách se mi líbil. Z jeho výkonů čišelo nadšení. Byl stoprocentně položený do zápasu, svoje mužstvo neskutečně pozvedl. Vidím v něm velký potenciál a věřím, že zvládne přechod mezi profesionály. Má na to.“

Podobně mu předpovídali velkou budoucnost i v Ottawě. Vždyť trenér tamních brankářů Tom Dempsey ho srovnával i s Marc -Andre Fleurym z Pittsburghu. A ze srovnání vyšel dobře. „Ve svém věku je dál, než byl tehdy Fleury. Je pracovitý, může se pořád zlepšovat,“ zněl verdikt.

Jsou to pěkná slova. Ovšem Mrázkovi nejbližší jsou zatím při zemi. Jeho otec Karel předčasnou euforii krotí. „Jsme na něj všichni hrdí, ale hned jsem mu taky říkal, aby zůstal nohama na zemi!“ povídá Karel Mrázek bez emocí.

Petr Mrázek inkasoval pětkrát, přesto byl nejlepším Čechem.
Petr Mrázek inkasoval pětkrát, přesto byl nejlepším Čechem.


„Pořád je teprve na začátku a ve sportu se to může kdykoliv otočit. Je pěkné, že už jej podepsal Detroit, ale to je úplně jiný hokej, než ten juniorský. Nesmí polevit, pořád na sobě musí pracovat.“

Mrázek prý neznal prázdniny, ani volný den. Ohromné podpory se mu dostalo i od rodičů. Na zahradu mu koupili „pukostřel“, ve třinácti letech jej poslali na měsíční tréninkový kemp do Vancouveru. „Petr snil vždycky o NHL. I proto se před dvěma lety rozhodl odejít do kanadské juniorky a nezastavila jej ani hrozba zákazu reprezentace.“

Ještě před odchodem do zámoří stihnul premiéru v extralize. Na konci sezony 2007/08 nastoupil za Vítkovice v play out proti Ústí. Bylo mu 16 let a 45 dní, ani Dominik Hašek nehrál elitní soutěž takhle mladý.

Do zámoří se Mrázek vydal i proto, že místo ve Vítkovicích měl pevně pod palcem jeho kamarád Jakub Štěpánek. Klidně se může stát, že tihle dva se v budoucnu potkají v národním týmu coby švagři. Štěpánek má totiž za přítelkyni Mrázkovu sestru Lenku.

„Připadal jsem si teď jako jeho táta, kolik mi na Petra chodilo pochvalných esemesek,“ smál se Štěpánek, brankář Petrohradu. „I trenér Říha se mě ptal, jestli jej prý neznám... Zachytal fakt perfektně, moc mu to přeju!“

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud