26. prosince 2017 • 23:10

Spokojený Pešán: Výhra nad Rusy? Obětavost a skvělý týmový výkon

Autor: iSport.cz, pan, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádním výkonem vstoupili do mistrovství světa hokejistů do dvaceti let čeští reprezentanti. Ve svém úvodním vystoupení porazili v Buffalu silný tým Ruska 5:4. Velikou radost z nečekaných tří bodů měl i kapitán českého výběru Marek Zachar. „Myslím, že celý zápas jsme Rusy přehrávali a dodržovali systém, který jsme měli dodržovat, což přineslo ovoce," říkal útočník národního týmu.



Českým hokejistům se přitom úvodní dva přípravné zápasy před mistrovstvím světa vůbec nepovedli. Nejdříve podlehli největšímu favoritovi na titul Kanadě drtivě 0:9, náladu si nevylepšili ani po pár dní později, když podlehli 2:4 Finsku.

Tlak na úvodní zápas s Ruskem zvyšoval i fakt, že řada odborníků čekala od výběru kouče Filipa Pešána po dlouhých letech medaili. Tu si čeští mladíci přivezli ze světového šampionátu naposledy v roce 2005.

Zápas s Ruskem jim však vyšel se vším všudy. Na úvodní dvě branky českého výběru ještě stihla sborná reagovat, rozhodující úder však přišel v prostřední části hry, po které vedl národní tým 4:2. Když ve třetí třetině zvýšil na tříbrankový rozdíl Filip Král, zdálo se být o vítězi rozhodnuto. Favorit utkání však skóre v závěrečných třech minutách stáhl na jediný gól, na vyrovnání však už nedosáhl.



"Myslím, že drtivou většinu času jsme byli organizovaní a obětaví a za průběh zápasu jsme si zasloužili štěstí na konci, kdy Rusové nakonec skóre nedotáhli. Věděli jsme, že Rusové budou hrát aktivně a že budou dovednostně vybavení, což se také ukázalo. Obětavost a týmový výkon hráčů, kteří k zápasu přistoupili fantasticky, byly tím důležitým, co rozhodlo o našem vítězství," říkal spojený trenér Filip Pešán.

Dobře zvolenou taktiku si pochvaloval i Zachar. "Výhry si moc ceníme, jsem rád, že jsme to takhle odehráli. Doufám, že nás to nakopne a budeme pokračovat jenom takto. Myslím, že celý zápas jsme Rusy přehrávali a dodržovali systém, který jsme měli dodržovat, což přineslo ovoce," těšilo reprezentačního kapitána

Dva body v zápase za gól a asistenci si připsal útočník Filip Zadina. "Hráli jsme dobře, což je důvod, proč jsme vyhráli. Jako jeden tým, jako jedna skupina. Makali jsme a jsem rád, že jsme vyhráli. Připravovali jsme se asi týden a jsem fakt rád, že jsme Rusy porazili, protože tohle první vítězství je důležité pro naše hlavy. Hráli jsme, co po nás trenér chtěl. To je taky jeden z důvodů, proč jsme byli lepší, proč jsme dali víc gólů a proč jsme vyhráli," s úsměvem řekl druhý nejproduktivnější hráč nynější sezony v kanadské juniorce QMJHL.

Národní tým změří v dalším zápase síly ve čtvrtek se Švédskem, zbývajícími soupeři budou Švýcarsko a Bělorusko.

Velká radost českého týmu
Velká radost českého týmu

Góly

Domácí: 04:42. Nečas, 07:28. Safin, 25:34. Zadina, 37:26. Chytil, 46:16. F. Král

Hosté: 05:24. Poloďan, 09:16. Šolochov, 57:48. Kajumov, 59:02. Sjomin

Sestavy

Domácí: Kořenář (Škarek) – Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála (A) – M. Zachar (C), Chytil, Safin – Zadina, Nečas, R. Pavlík – M. Kaut, K. Reichel (A), Lauko – Kurovský, Kodýtek, Hrabík.

Hosté: Melničuk (41. Suchačov) – J. Zajcev (C), Knyžov, Makejev (A), Samorukov, Šepelev, Minulin, Jelizarov, Sjomin – M. Malcev (A), Altybarmakjan, Poloďan – Abramov, Sokolov, Rubcov – Manukjan, Ivanov, Svečnikov – Šolochov, K. Kostin, Kajumov.

Rozhodčí

Ansons, Garon – Castelli, Hagerstrom

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 1 0 0 20:7 11
2. Česko 4 3 0 0 1 18:15 9
3. Rusko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 10:20 3
5. Bělorusko 4 0 0 0 4 10:20 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud