4. ledna 2018 • 04:40

Pan Pověrčivý! Gólman Kanady musí z ledu poslední a roky snídá stejně

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V boji o finále na MS v hokeji do 20 let bude stát českým střelcům v cestě gólman Carter Hart, majetek týmu Philadelphia Flyers, druhý nejlepší gólman turnaje v průměru branek na zápas (1,96) a statisticky zdaleka nejlepší maskovaný muž juniorské ligy WHL. Fakta, která budí respekt. Ale tenhle Kanaďan má také slabou stránku, kterou by čeští mladíci mohli zkusit využít. Hart je totiž neskutečně pověrčivý.



Úterní bitva mezi Kanadou a Švýcarskem (8:2) nabídla o přestávce kuriózní podívanou. Zatímco na ledě už se proháněly dvě rolby, švýcarská dvojka Matteo Ritz ještě posedávala na kluzišti. Rodák z Vispu totiž objevil Hartovu úchylku. Talentovaný brankář musí odcházet z ledu poslední.

Takže šlo o takový souboj nervů. Ritz odmítal povolit a do šaten se vydal až ve chvíli, kdy vyrazil jeho soupeř. Jenže Hart ho doběhl, stál v tunelu a čekal na příležitost dokončit rituál. „Už mě to nebavilo, tak jsem odběhl, pak zaběhl on, já jsem se rychle vrátil a bylo to," vykládal s úsměvem na tváři pro TSN.

Kdo se na záběry podívá, asi zakroutí hlavou. Hart stojí v tunelu a vyčkává, pak vykrouží malé kolečko na ledě a za tři vteřiny je zpět. Konec představení.

„Ritzovo chování mě nenaštvalo," reagoval na dotazy novinářů. „Ale když jsem ho viděl, bylo mi jasné, že bude čekat a čekat, takže jsem to udělal takhle," pokračoval Hart s tím, že jde o jeho mnoholetou součást hry.

Ale i pověrčivá stránka kanadského brankáře má své hranice. Tahle končí na deseti minutách. Kdyby psychologická přetahovaná přeskočila tuto cifru, Hart by se podle svých slov vydal do šaten. A nebojí se podobným způsobem vyrukovat i na české odvážlivce, kteří by se ho mohli ve čtvrteční semifinálové bitvě pokusit vyprovokovat.

Podle experta televizní stanice TSN Franka Seravalliho je to ale malý problém. „Sám se tím dostal do pozice, kdy se ho Češi mohou pokusit rozhodit tím, že mu jeho rituály naruší," vysvětluje.

Co se týče odcházení z ledu je Hart pod ochranou trenéra Dominiqua Ducharmeho. Tomu netradiční zvyk devatenáctiletého borce prý nevadí. Dokud zastavuje puky, je všechno v tom nejlepším pořádku.

Jaký je recept na Kanadu? Odpovídají Hořava, Říha a Sýkora
Video se připravuje ...

Jinak je ale Hart opravdu povedenou postavičkou, odcházení z ledu zdaleka není jeho jediným rituálem. Ty další přichází pokaždé, když se vyndavá z šuplíku příbor. „Moje snídaně, to jsou tři vejce, dva tousty a sklenice čokoládového mléka. Každý den už asi 4 roky v kuse. To je moje rutina," přiblížil další návyk.

„Je to trochu divné, ale já to takhle mám rád."

Program hokejového MS hráčů do 20 let:

Čtvrtek 4. ledna (Key Bank Center):
18:00 o udržení - 2. zápas: Dánsko - Bělorusko,
22:00 semifinále: USA - Švédsko.

Pátek 5. ledna (Key Bank Center):
02:00 semifinále: ČR - Kanada,
18:00 o udržení - případný 3. zápas: Bělorusko - Dánsko,
22:00 o 3. místo.

Sobota 6. ledna (Key Bank Center):
02:00 finále.

Vše o MS v hokeji do 20 let najdete ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud