6. ledna 2018 • 06:50

Švédsko - Kanada 1:3. Favorit rozhodl o zlatu 100 vteřin před koncem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadští hokejisté porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu Švédsko 3:1 a slaví už 17. titul. Vyrovnanou bitvu rozhodl pro nejúspěšnější zemi historie vítěznou brankou v čase 58:20 útočník Tyler Steenbergen, který se trefil poprvé na turnaji. Výsledek ještě pečetil při power play do prázdné branky Alex Formenton. V souboji o bronz pak hokejisté USA rozstříleli Česko 9:3 a prodloužili jeho čekání na medaili, které trvá už od roku 2005.



Ve finále se představili i dva čeští sudí - hlavní Robin Šír a čárový Jiří Ondráček. Úvodní dějství branku nepřineslo. Švédové se nejprve ubránili při vyloučení Gustava Lindströma a Kanaďané odolali při Gadjovichově trestu. Ve 13. minutě sice dostala Kanada puk za Gustavssonova záda, ale bylo to až v přerušené hře.

Regulérní branky se 17.544 diváků v Key Bank Canter dočkalo po 109 vteřinách druhého dějství. Po rychlém protiútoku Kanady vysunul Kyrou Dubého, který z levého kruhu překonal Gustavssona. Odpovědět mohli Lundeström a Zetterlund, ale Hart jejich pokusy kryl.

Vyrovnání se dočkali Švédové ve 34. minutě ve vlastním oslabení. Při Anderssonově trestu vytvořili přečíslení, Linus Lindström přenechal puk Söderlundovi, který z levého kruhu poslal puk o bližší tyč za Hartova záda.

Otočit stav mohl ve 45. minutě obránce Sellgren, který tvrdou ránou trefil pravou tyč. Švédové se pak ubránili při dvou oslabeních po faulech Gustava Lindströma a Zetterlunda, největší šanci neproměnil Raddysh. Kanada ale rozhodla v 59. minutě díky Steenbergenově teči Timminsovy střílené přihrávky. Za 26 vteřin při power play dovršil výsledek Formenton.

Kanaďané, kteří loni doma v Montrealu podlehli ve finále Spojeným státům americkým, dosáhli na zlato poprvé po třech letech. Švédové na triumfy z let 1981 a 2012 nenavázali.

Góly

Domácí: 33:07. Söderlund

Hosté: 21:49. Dubé, 58:20. Steenbergen, 58:46. Formenton

Sestavy

Domácí: Gustavsson (F. Larsson) – Liljegren, Moverare (A), Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg – Karlström, A. Nylander (A), Andersson (C) – Pettersson, L. Lindström, J. Boqvist – Söderlund, Lundeström, Steen – Davidsson, G. Gustafsson, Jonsson Fjällby – Zetterlund.

Hosté: Hart (C. Point) – Timmins, Mete, Fabbro (A), Clague (A), Bean, Makar, C. Foote – Dubé (C), Steel, Kyrou – Katchouk, Raddysh, Thomas – Comtois, B. Howden, Formenton – Gadjovich, Steenbergen, Batherson – M. McLeod.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari (FIN), Robin Šír (CZE) – Peter Šefčík (SVK), Jiří Ondráček (CZE)

Stadion

Key Bank Center, Buffalo

Návštěva

17544 diváků

Útočník Dillon Dube se raduje s vítěznou trofejí
Útočník Dillon Dube se raduje s vítěznou trofejí

Česko - USA 3:9

Českým hokejistům utkání o 3. místo nevyšlo. Svěřenci Filipa Pešána nevstoupili do utkání špatně, trefili tyčku, ael pak začali úřadovat Američané. Během druhé třetiny dali šest branek a nakročili za jednoznačnou výhrou, kterou řídil čtyřmi góly Trent Frederic.

Góly

Domácí: 40:43. M. Kaut, 42:11. R. Pavlík, 47:45. Kurovský

Hosté: 19:56. Frederic, 20:09. Poehling, 24:18. J. Anderson, 25:52. Frederic, 27:23. Bellows, 32:55. Frederic, 39:02. Bellows, 45:41. Frederic, 57:10. Harper

Sestavy

Domácí: Kořenář (25. Škarek) – Hájek, Budík, Vála (A), J. Galvas, Šalda, Hrdinka, F. Král – M. Zachar (C), M. Kaut, K. Reichel (A) – Nečas, Zadina, Michnáč – Kurovský, Chytil, R. Pavlík – Hrabík, Lauko, Kodýtek – Safin.

Hosté: Oettinger (57. Swayman) – Fox, Samberg, R. Lindgren (A), Perunovich, Peeke, M. Anderson, Hughes – Poehling, Yamamoto, Bellows (A) – B. Tkachuk, Mittelstadt, J. Anderson (C) – Norris, Harper, Jones – Tufte, Frederic.

Rozhodčí

Schukies (GER), Sjoqvist (SWE) – Kilian (NOR), McCrank (CAN)

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Vše o MS v hokeji do 20 let najdete ZDE »

Martin Kaut po utkání o bronz proti USA
Video se připravuje ...

Filip Zadina po boji o bronz proti USA
Video se připravuje ...

Filip Chytil po boji o bronz proti USA
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud