Pavel Ryšavý
28. prosince 2022 • 07:15

Co ukázali Češi při kanonádě: blbosti na nule, lajna obrů, znovu Suchánek

Vstoupit do diskuse
10
  • Aleš Čech (třetí zleva) se raduje se spoluhráči z gólu v zápase proti RakouskuAleš Čech (třetí zleva) se raduje se spoluhráči z gólu v zápase proti RakouskuFOTO: Profimedia.cz

    Jestli vstáváte na české noční zápasy při MS do 20 let, můžete si gratulovat. Nad ránem chodíte do postele s euforickými pocity. Dvě vystoupení tým Radima Rulíka zvládl, dvakrát vyhrál. Nejdřív šokoval Kanadu, napodruhé zničil Rakousko 9:0. Tady nabízíme klíčové detaily, které vedly ke kanonádě. Další velká zkouška na národní tým čeká ve čtvrtek, od 19:30 nastoupí proti Švédsku.

  • Žádné Michigany

    Když víte, že máte daleko větší dovednosti, někdy to svádí k určité formě podcenění. Vzpomenete si, jak Kanada nastoupila na český tým? Jako kdyby velké hvězdy uzavřely v kabině sázku, kdo vstřelí gól „na Michigan“. Dvakrát se Kanaďané pokoušeli hodit puk na čepeli za českého brankáře zpoza branky. Blbnout přestali, když jim bitva začala ujíždět. Česko proti Rakousku ukázalo maximální koncentraci, podobné kravinky nezkoušelo ani jednou. Dupalo, chtělo nasázet co nejvíc gólů. Výborný přístup!

    Mladí Češi slaví na MS dvacítek triumf nad RakouskemFoto ČTK / AP / Darren Calabrese

  • Suchánek znovu v bráně

    Ani u dospělé reprezentace moc často nevidíte, že by Česko mělo v bráně jasnou jedničku. Je pravidlo, že když hrajete dva dny po sobě, brankáře protočíte. I když měl Tomáš Suchánek v nohách i rukách těžký zápas s Kanadou, do akce šel i proti Rakousku. Kdy jindy přitom nasadit do akce dvojku, než proti nejslabšímu týmu skupiny? Přesto takový tah trenéři neudělali. Dali tím i týmu signál, jak vážně je třeba k zápasu přistoupit. Utkání vůbec o Suchánkovi teď nebylo, víc práce měl jen v závěru. Ale patrně i tenhle střípek přispěl k tomu, jak Česko makalo. Suchánek navíc už třetí asistencí na dvacítkách v kariéře vytvořil nový rekord.

  • Druhá třetina

    Vyspělé týmy dovedou využít druhou třetinu, tam jsou nejsilnější, když narazí na horšího soka. Jen potřebujete pořád hodně bruslit a hlavně nepřetahovat střídání. V čem spočívá kouzlo? Při zmenšeném středním pásmu totiž můžete při vašem tlaku pohodlně střídat přímo do útočné třetiny. Držíte puk, kroužíte, kombinujete, vyměníte hráče, zatímco druhá parta se plazí po ledě. Česku se tohle povedlo třeba před šestým gólem, z ohromného tlaku totiž vyústilo rakouské vyloučení. Přesilovku následně národní tým využil.

  • Střelec Kulich

    Vždycky je dobře, když jsou klíčové osobnosti vidět. Platí to pro každý reprezentační turnaj. Pozor, nezaměňujte s tím, že akce tahají samy a chtějí být výš než ostatní, to je špatně. Ale pokud všechno do sebe zapadá, hvězdy plní systém, pracují, jde o zásadní aspekt. Vyrostou v týmu, ne vedle něj. Útočník Jiří Kulich v mužstvu významnou personou je a přesně se řídil podle předchozí věty. Má extrémní střelecký talent, ke kterému se bude Česko v klíčových zápasech upínat. Může rozhodovat velké zápasy, střelu vypiloval na světovou úroveň. Proti Rakousku dal hattrick, což má taky svůj význam. Střelec pak nemá důvod o svých schopnostech pochybovat, když věci jdou, jak jste zvyklí, jednáte instinktivně, nevymýšlíte. Pak je takový hráč nejsilnější.

  • Práce a lajna obrů

    Ano, Matyáš Šapovaliv posbíral čtyři asistence, to samé bek Stanislav Svozil, Jiří Kulich nastřílel hattrick. Ale zásadní je, že dál platí to, co jste mohli vidět s Kanadou. Česko není týmem jednoho hráče, nebo jedné formace. Hluchá místa v české hře jste prakticky neviděli, nemůžete říct, že Rakousko porazil Kulich, nebo že by ho Suchánek v bráně vynuloval. Národní tým funguje zatím hlavně jako celek. Proto se výsledek vyšrouboval na tak vysoký rozdíl, pracovali na něm všichni. Zajímavě je složený čtvrtý útok obrů Měchura (195 cm) - Marcel (194 cm) - Hauser (193 cm). V dalším průběhu turnaje by mohl hrát zásadní roli. Rakousku dali jeden gól, druhý neplatil pro moc velký důraz v brankovišti.

    Petr Hauser se raduje z trefy proti Rakousku na MS do 20 letFoto ČTK / AP / Darren Calabrese

Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud