Pavel Ryšavý
5. ledna 2023 • 05:00

Proč je Česko ve finále: brankář pod radarem NHL, bez fňukání na rozhodčí

Autor: Pavel Ryšavý, inf
Vstoupit do diskuse
6
  • Video se připravuje ...

    Všechno začíná i končí u práce. Takhle vypadá MS do 20 let z českého pohledu, tým rube od prvního zápasu ve skupině proti Kanadě. Výsledkem je, že si zahraje finále. Z pracovitého celku pak lezou hvězdy jako Jiří Kulich nebo David Jiříček. Báječné na celém příběhu je, že nevidíte pár egoistů, na něž se musí dřít. Všichni se zapojují do poctivé rachoty, což je i velká zásluha trenérského štábu. Tady je pět hlavních důvodů, které postrčily český výběr do zápasu o zlato.

  • A zase Suchánek

    Prosíme kluby NHL: Laskavě vytáhněte propisku, papír a podepište už českého brankáře Tomáše Suchánka. Jestli to neuděláte po MS, jste blázni. Jasně, na turnaji si připsal už čtyři gólové asistence, mohli byste mu vynadat, že když se Česko tak dlouho trápilo v koncovce, měl nějakou akci vymyslet, že... Ne, konec žertů. Zase ukázal stejnou věc jako při čtvrtfinále proti USA v létě, nebo teď proti Kanadě ve skupině. Když je jeho práce potřeba nejvíc, vytasí klíčové zákroky. V prodloužení byli Švédi lepší, on chytil čtyři, možná pět tutových gólů. Umí číst hru, je rychlý. Jednou se bál, že mu puk projede skrz betony za čáru, honem za ně strčil lapačku.

  • Víra ve své schopnosti

    Klíčová věc. Stačí, když hrajete někde na plácku za domem a vyhlásí se, že kdo dá gól, vyhrál. Už v tu chvíli se vám zrychlí tep, nechcete udělat chybu. Zkusíte si představit, jakou gymnastiku musí s psychikou hokejistů, kterým ještě nebylo ani dvacet let, provádět semifinálová situace? Švédský brankář vypadá, že je nepřekonatelný. Žlutý les před ním poctivě odpaluje dorážky, drží u sebe. Do konce zápasu zbývá méně než minuta. Potřebujete riskovat, vymyslet gólovou akci, ale zároveň neinkasovat. Musíte si bezmezně věřit, že máte na jeden klíčový gól, že stačí jedna akce, dovedete to. V tuhle chvíli se upínáte ke hvězdám, že s něčím přijdou. David Jiříček ukázal, že velké věci umí. To samé vytasil Jiří Kulich. Bravo!

  • Klišé, které funguje

    Občas mávnete rukou, že to jsou jen kecy. Kdo nepromění přesilovku 5 na 3, nevyhraje. Jenže vidíte, že na tom zkrátka něco je. Švédsko mělo skoro celé dvě minuty, aby vstřelilo druhý gól. Jenže fatálně selhalo. Ovšem vždycky je to o dvou stranách, jedna útočí, druhá brání. České trojice hru v nevýhodném počtu zvládly brilantně, Aleš Čech výborně zablokoval jednu nebezpečnou střelu, Gabriel Szturc pak vyhrál buly a poslal Švédy s nadějemi na další gól kamsi. Navíc je potřeba ocenit, jak se tým držel hlavou v zápase. Do tří jít neměl. Vyloučení Petra Hausera byl nesmysl a Matyáš Šapovaliv pak dostal hokejkou přes obličej. Hráči ani trenéři se necítili ukřivdění, neřvali po rozhodčích. Prostě se soustředili, aby situaci zvládli.

  • Sebevědomá hra na útočné modré

    Couvnout? Nebo ne? Vždycky máte na výběr, když je puk v pozici padesát na padesát. Vyrazit zpátky znamená vždycky jistotu, nic nezkazíte, pozičně můžete soupeře zlikvidovat, pokud vám tedy neujede. Několikrát jste ale viděli, jak hlavně čeští beci udělali důležité kroky dopředu. Hned, rychlé rozhodnutí, hurá na zteč! Věříte si, že hokejku držíte pevně a jste na místě dřív než soupeř, neobhodí si vás, nepřetlačí vás. David Jiříček třeba takhle v první třetině začal jeden z českých závarů, jsou to důležité momenty. Když uspějete, udržíte pásmo. Pochvalu zaslouží i Tomáš Hamara, ukázal psychickou sílu. Kreativní bek ve skupině udělal chybu, po které Švédsko dalo gól. Ale dokonale předvedl, jak mysl vyčistit a pracovat s tématem, že se z chyby poučíte, ale nesežere vás. V semifinále patřil k nejlepším hráčům.

    PRVNÍ DOJEM: Nejofenzivnější beci od dob Židlického. A zázrak na ledě pokračuje!
    Video se připravuje ...

  • Zloděj Šapovaliv

    Primárně se asi koukáte po Jiřím Kulichovi, nebo oči hledají Davida Jiříčka. Matyáš Šapovaliv o Vánocích podepsal smlouvu s Vegas a na MS ukazuje, jak důležitý hráč z něj roste. Ono to srovnání s Anžem Kopitarem, které jste slyšeli kolem draftu, nemusí být žádná hloupost. Vysoký centr někdy připomíná taky hokejové vydání fotbalového čističe Tomáše Galáska. Natáhne hokejku, dobře se postaví, sebere puk. V jeho podání taková práce vypadá tak nějak automaticky. Navíc na MS je vítěznou mašinou na buly, byť se Švédy tyhle boje těsně prohrál 11:12. Roste z něho velmi schopný centr, který zvládá mraky malých věcí na hodně vysoké úrovní. Trenéři ho pro tuhle pracovitost budou mít hodně rádi.

Vstoupit do diskuse
6

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play off
Články odjinud


Články odjinud