Miroslav Horák
Premium
10. ledna 2024 • 20:15

Skaut Buffala Musil: Hrabala jsme moc kritizovali. Rozebírá český hokej

Autor: Miroslav Horák, inf
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro Buffalo Sabres František Musil vyhledává budoucnost. Za život odehrál tisíce zápasů a ještě víc jich sledoval později. I bronzový šampionát juniorů v Göteborgu dozoroval jako skaut ostřížím zrakem, byť tentokrát přece trochu jinak. „Já se na dvacítky díval i jako Franta Musil, který má rád český hokej a záleží mu na něm. Asi stárnu,“ směje se 59letý mistr světa z Prahy 1985 a někdejší nesmlouvavý obránce.



Za oceánem strávil 15 let jako hráč NHL, skoro čtvrt století zámořským klubům posílal tipy na hokejové junáky, má tam hromadu přátel. I proto moc dobře ví, jak silný zásah utrpěla Kanada po vyřazení ve čtvrtfinále MS od Čechů. „Ono je to probere, protože to nečekali. A začnou se sami sebe ptát, proč,“ tvrdí v rozhovoru pro iSport.cz František Musil, podle nějž se v Kanadě zastavili i u výhry Pardubic při Spengler Cupu.

Jaký hlavní pocit jste si odnesl z mistrovství světa?
„Každý takhle zvládnutý turnaj mi dělá ohromnou radost. Vyřadit Kanadu v jakémkoli zápase play off je ohromný úspěch. Kdo se v hokeji pohybuje, tak ví, že porazit Ameriku a Kanadu znamená pootevření brány k nabytí respektu. To není jako porazit Švédy nebo Finy. Mám za kluky, za trenéry a celý náš hokej obrovskou radost. I když…“

I když?
„Na můj vkus jsme se až moc vrhli s kritikou na gólmana Hrabala.“

Táhl Česko na zádech přes Kanadu, za to si vysloužil obdiv. Ale měl i několik slabších momentů. To se stává a není důvod to neprobírat, ne?
„Jasně. Já vyrůstal s Dominikem Haškem za zády, a tak si vlastně nepamatuju, že bych někdy měl výhrady vůči výkonu brankáře. Hrabal nás dostal k medailím. I kdyby po Kanadě dostal deset gólů v každém dalším zápase, bez něj bychom byli doma o tři dny dřív. Ten kluk nás dostal tam, kam jsme všichni chtěli. On to zařídil. To samé se dělo v Naganu. Nebýt Dominika s Amerikou, žádný Staromák nebyl. Chytání je samostatný sport v hokeji. Ti kluci si umí načasovat výkon na klíčový moment. Hrabal to dokázal.“

Počítáte automaticky s kolísavostí výkonů u tak mladých hokejistů? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud