26. prosince 2017 • 20:35

Gigant na kolenou! Češi na úvod MS dvacítek porazili Rusko 5:4

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté porazili na úvod mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu v základní skupině B Rusko 5:4. V zahajovacím duelu šampionátu svěřenci kouče Filipa Pešána během první třetiny dvakrát vedli, mladá sborná pokaždé kontrovala, ale na dvě trefy v klíčové druhé třetině už Rusové okamžitou odpověď nenašli. Češi navýšili náskok na 5:2, dvakrát inkasovali až v závěru. Útočník Martin Kaut se pod úspěšný vstup do turnaje podepsal třemi asistencemi.



"Výhry si moc ceníme, jsem rád, že jsme to takhle odehráli. Doufám, že nás to nakopne a budeme pokračovat jenom takto. Myslím, že celý zápas jsme Rusy přehrávali a dodržovali systém, který jsme měli dodržovat, což přineslo ovoce," uvedl kapitán Marek Zachar.

Velké odhodlání českého výběru symbolizoval hned v úvodu Chytil. Jedna z největších hvězd ofenzivy Pešánova týmu se z rohu prodrala do zakončení, vedoucí gól ale odmítl ruský gólman Melničuk. Ve čtvrté minutě si Češi zahráli první přesilovku a byli úspěšní. Nečas našel Zadinu, který sice v dobré šanci neuspěl, ale sám Nečas se vzápětí ocitl zapomenutý mezi kruhy a střelou z první otevřel skóre.

Už za 39 vteřin bylo ale vyrovnáno, když Polodjan tečoval kotouč před brankovištěm mimo Kořenářův dosah. V polovině osmé minuty Safin ze vzduchu doklepl zblízka po Chytilově akci a vrátil českým mladíkům vedení. Jenže o dvě minuty později se Šolochov prosadil z otočky bekhendem a bylo to 2:2. Rusové vyhráli první dějství na střely vysoko 15:5, stav už se ale do první přestávky nezměnil.

Ve druhé třetině byl ústřední postavou skvělý Kořenář, který přiváděl favorizované Rusy místy až k zoufalství a předvedl několik vynikajících zákroků. Potřetí měl český tým navrch díky parádní souhře při přesilovce, kterou zakončil v polovině 26. minuty do odkryté branky Zadina. Další příležitost měl dorážející Šalda, ale navýšení náskoku zajistil až ve 38. minutě Chytil.

"Je jedno, kdo dá góly. Je to takové klišé, kluci ale nehoní kanadské body, chtějí vyhrávat zápasy. Jsem strašně rád, že i klíčoví hráči našeho týmu se uklidnili vstřelením branky a ostatní role plnili beze zbytku. Na výkonu se podíleli všichni hráči," ocenil výkon svých svěřenců Pešán.

Od třetí části se do ruské branky postavil Suchačjov. Čisté konto udržel šest minut a 16 vteřin, než zvýšil na 5:2 Král. Chvilku poté měl Suchačjov obrovské štěstí, že vytěsnil puk poté, co zakončil nádhernou individuální akci Kurovský. V 58. minutě snížil Kajumov a dramatický závěr obstaral při power play Rusů Sjomin, ve zbývajících 58 sekundách už ale sborná vyrovnat nestihla.

"Věděli jsme, že Rusové budou hrát aktivně a že budou dovednostně vybavení, což se také ukázalo. Obětavost a týmový výkon hráčů, kteří k zápasu přistoupili fantasticky, byly tím důležitým, co rozhodlo o našem vítězství," zhodnotil duel Pešán.

Góly

Domácí: 04:42. Nečas, 07:28. Safin, 25:34. Zadina, 37:26. Chytil, 46:16. F. Král

Hosté: 05:24. Poloďan, 09:16. Šolochov, 57:48. Kajumov, 59:02. Sjomin

Sestavy

Domácí: Kořenář (Škarek) – Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála (A) – M. Zachar (C), Chytil, Safin – Zadina, Nečas, R. Pavlík – M. Kaut, K. Reichel (A), Lauko – Kurovský, Kodýtek, Hrabík.

Hosté: Melničuk (41. Suchačov) – J. Zajcev (C), Knyžov, Makejev (A), Samorukov, Šepelev, Minulin, Jelizarov, Sjomin – M. Malcev (A), Altybarmakjan, Poloďan – Abramov, Sokolov, Rubcov – Manukjan, Ivanov, Svečnikov – Šolochov, K. Kostin, Kajumov.

Rozhodčí

Ansons, Garon – Castelli, Hagerstrom

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 1 0 0 20:7 11
2. Česko 4 3 0 0 1 18:15 9
3. Rusko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 10:20 3
5. Bělorusko 4 0 0 0 4 10:20 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud