14. května 2013 • 22:25

Dánové trápili Švédy dvě třetiny, na obratu se podíleli i Sedinové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak důležitou roli mohou sehrát posily "na poslední chvíli" ukázali vedle Tomáše i bratři Sedinové. Jejich Švédsko dvakrát prohrávalo s Dánskem, dvakrát ale dokázali srovnat krok právě Henrik a Daniel Sedinové. Další dvě trefy poté přidal ještě Thorberg a pořádající země vyhrála v posledním zápase skupiny 4:2.



Výběr Tre kronor se na tříbodový zisk, který už nemohl mít vliv na jeho postavení ve skupině a složení čtvrtfinálových dvojic, hodně nadřel. Ještě po druhé části prohrával 1:2, rozhodující gól dala čerstvá posila Lva Praha Martin Thörnberg.

Ve švédské sestavě již byli útočníci Daniel a Henrik Sedinové i bek Edler, kteří posílili jednoho z favoritů šampionátu z Vancouveru. Na ledě byla jejich přítomnost patrná, ale na své chvíle slávy si museli počkat.

Už po 104 vteřinách musel na dvě plus deset minut pykat Danielsson za zásah do oblasti hlavy a krku. Švédové se však ubránili. V osmé minutě ale Starkov vyškolil za Markströmovou brankou dva protivníky a zakončující Madsen poslal ranou z úhlu Dány do vedení. S domácími mohlo být i hůře, po Lassenově střele ovšem zazvonila pouze tyč.

V polovině 25. minuty už byl stav severského derby smírný. Eriksson za brankou vyčkal s přihrávkou na správný okamžik, kdy dánská trojice spustila z dohledu Daniela Sedina a ten už si věděl rady. Ve 37. minutě při signalizovaném vyloučení na straně Švédů našel Madsen střílenou přihrávkou nastavenou hůl Starkova a Dánové měli znovu navrch.

Po 22 sekundách ze třetí třetiny bylo opět vyrovnáno. Po ráně Daniela Sedina a následné skrumáži se dokázal nejlépe zorientovat jeho bratr Henrik s přehledem uklidil puk za Galbraithova záda. Jen o 74 vteřin později Dánové trestuhodně zapomněli na osamoceného Thörnberga a favorit šel poprvé v utkání do vedení.

Ve 47. minutě ho mohl smazat Starkov, Markström byl proti. Naopak svou možnost na druhé straně nevyužil Danielsson. Chvilku nato se však dánskou obranou prohnal rozjetý Thörnberg a tváří v tvář Galbraithovi zakončením mezi betony zvýšil 4:2. Další šance už skórem nepohnuly.

Symbolické rozlučky na dánské střídačce se dočkal kouč Per Bäckman, jenž byl vyhlášen nejlepším "hráčem" zápasu.

"Myslím, že to docela šlo," řekl deníku Aftonbaldet Henrik Sedin. "Dánové mají solidní tým, my jsme se hůře dostávali do zápasu, ale jakmile se to povedlo, už jsme hráli dobře. Jen jsme mohli přidat více gólů. Můžeme hrát určitě lépe," dodal Sedin.
Jeho spoluhráč z ofenzivy Gabriel Landeskog ocenil výkon soupeře. "Zaslouží ocenění. Dali nám zabrat a hráli, jakoby bojovali o play off," prohlásil Landeskog.

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 5. • 20:15
Dánsko
Dánsko
2:4
ONLINE
14. května
20:15
Švédsko
Švédsko
Góly

Domácí: 07:40. Madsen, 36:04. Starkov

Hosté: 24:30. D. Sedin, 40:22. H. Sedin, 41:36. Thörnberg, 50:45. Thörnberg

Sestavy

Domácí: Galbraith (S. Nielsen) – Larsen, Lassen, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, Mads Boedker, M. Lauridsen, R. Nielsen – N. Jensen, Jakobsen, Mikkel Boedker – Green (C), K. Staal, Hardt – Storm, Björkstrand, Madsen – Poulsen, Drseler, Starkov – J. Jensen. Trenér: Per Bäckman.

Hosté: Markström (Enroth) – Granberg, Edler, Tallinder, Gustafsson, Kronwall (C), Fransson, Fälth – H. Sedin, D. Sedin, L. Eriksson – Landeskog, Persson, Hjalmarsson – Thörnberg, Danielson, Lindberg – Lundqvist, Järnkrok, Pettersson – Jämtin. Trenér: Pär Marts.

Rozhodčí

Antonín Jeřábek (CZE), Derek Zalaski (CAN) – Chris Carlson (CAN) Sakari Suominen

Stadion

<b>Hala Globen, Stockholm</b> - Je dílem architektů Svanta Berga a Larse Vretblada a je největší svého druhu, jedná se o nejrozsáhlejší stavbu ve tvaru koule. Globen má kapacitu 12 500 diváků pro lední hokej a rovnou 16 000 pro koncerty a různé kulturní akce. Základní kamen haly byl položen v roce 1986 a otevřena byla v roce 1989.

Čtvrtfinále MS (čtvrtek)
12:00 Rusko USA
14:45 Švýcarsko Česko
17:30 Finsko Slovensko
20:15 Kanada Švédsko
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud