9. května 2015 • 23:14

Slováci padli s Finy a jsou blízko blamáži, Francie trápila Kanadu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN SOBOTNÍCH ZÁPASŮ MS | Slovenští hokejisté prohráli ve svém dalším vystoupení na světovém šampionátu s Finskem 0:3 a jejich šance na postup do čtvrtfinále se výrazně zmenšily. Francie nečekaně ve skupině A trápila favorizovanou Kanadu, která vyhrála těsně 4:3. Až v prodloužení vydřeli výhru Švédové, kteří porazili Švýcarsko 2:1. V severském derby mezi Norskem a Dánskem se radovali z výhry Dánové, kteří zvítězili 4:1. Norsko již nemá šanci na postup do play off. V utkání skupiny B si Rusové zcela jednoznačně poradili s Běloruskem a zvítězili jasně 7:0.



SKUPINA A


Švýcaři padli se Švédy v prodloužení


Hokejisté Švédska porazili v Praze v základní skupině A na mistrovství světa Švýcarsko 2:1 v prodloužení a upevnili si druhou příčku před českým týmem. Zápas rozhodl v čase 63:49 při přesilové hře útočník Filip Forsberg.

"V utkání byly rozhodně momenty, na které můžeme být hrdí. Dotáhli jsme ho do prodloužení proti skutečně velmi dobrému švédskému týmu. Ale na konci z toho byla porážka a my hrajeme proto, abychom vyhráli. Proto jsme samozřejmě zklamaní," prohlásil obránce poražených Eric Blum.

Ve čtvrté minutě měl velkou možnost poslat Švédy do vedení Ericsson, puk po jeho zakončení zůstal ležet v brankovišti za zády Genoniho, ten však nakonec situaci za pomoci útočníka Almonda vyřešil. V osmé minutě šli Seveřané do vedení, když jejich rychlou souhru na malém prostoru zakončil střelou mezi betony Lindholm.

Švýcaři pak sice ve 13. minutě slavili vyrovnání, když dostal v signalizované výhodě puk do branky Streit, ale Švédové nakonec po déle trvajícím přemlouvání přinutili sudí ke kontrole na videu, a protože kotouč patrně nepřekročil brankovou čáru, gól nemohl být uznán. V závěru hry ve čtyřech na obou stranách pak ještě Forsberg rozezvučel tyč.

Ve druhé části minul Blum v obrovské příležitosti kotouč prakticky před prázdnou brankou, v končící 28. minutě pak zaváhal na útočné modré čáře Klingberg, čehož využil Fiala, tváří v tvář Enrothovi provedl sice skvěle blafák do bekhendu, jenže po ledě zakončil jen do tyče. Na druhé straně trefil brankovou konstrukci i Lindholm.

Už po 34 vteřinách třetí části bylo vyrovnáno. Blum bombou od modré čáry trefil clonícího Bodenmanna a od něho se puk odrazil mimo Enrothův dosah. Na plný průchod své radosti z vyrovnání si však museli Švýcaři dlouhé chvíle počkat, než platnost gólu posvětil sudí u videa.

Švédy jako kdyby povedený nástup jejich soupeře na chvíli paralyzoval. Po chvilce hodně nebezpečně vypálil Josi, vzápětí nabil Trachsler při přečíslení dvou na jednoho Fialovi, jenž však ranou bez přípravy trefil pouze Enrotha.

Švýcaři v polovině třetího dějství favorizovaného soupeře hodně zmáčkli při přesilovce, Enroth se měl co ohánět a stálo při něm i štěstí, když ho po Josiho tvrdé ráně zachránila tyč. Seveřané se pak přece jen probrali, jenže Ahnelöv z dobré pozice minul a Klefbomovu ránu zastavila tyč. V závěru mohl rozhodnout Bieber, ale Enroth byl proti.

V prodloužení měl další možnost Ahnelöv, Genoni však Švýcary zachránil. Ale jen dočasně. Poté, co se nechal zbytečně vyloučit Trachsler za posunutí ležící hole, rozhodl už po 17 vteřinách přesilovky snadno Forsberg.

"Byl to důležitý gól a jsem šťastný, že se mi ho povedlo vstřelit. Loui (Eriksson) tam dobře clonil před gólmanem na hranici brankoviště, odrazilo se to ke mně a pak už to bylo hodně snadné," popsal Forsberg vítězný zásah.

"Bylo to z naší strany lepší vystoupení než minule proti Německu. Tušili jsme, že to bude těsné a že bude obtížné se gólově prosadit, ale připsali jsme si výhru a to co se počítá," uvedl švédský forvard Joakim Lindström.

MATCH OVERVIEW LEGACY

9. 5. • 20:15

Švédsko

Švédsko

2:1

ONLINE

9. května

20:15

Góly

Domácí: 07:17. Lindholm, 63:49. Forsberg

Hosté: 40:34. Bodenmann

Sestavy

Domácí: Enroth (Nilsson) – Ekman-Larsson, Klefbom, Klingberg, Kronwall, Granberg, Ekholm, Ahnelöv – Forsberg, Eriksson, Lander – Lindström, Sjögren, Möller – Ericsson, Lindholm, Rask – Hjalmarsson, Josefson, Lundqvist, Danielsson

Hosté: Genoni (Berra) – Geering, Streit, Blum, Josi, Helbling, Grossmann, Kukan – Ambühl, Bodenmann, Bieber – Fiala, Almond, Brunner – Suri, Hollenstein, Romy – Schappi, Trachsler, Wieser, Walker

Rozhodčí

Sidorenko (Běl.), Bulanov (Rus.) – Suominen (Fin.), Kilian (Nor.)

Stadion

Švédsko - Švýcarsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Lindholm (Rask, Ericsson), 64. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson) - 41. Bodenmann (Blum, Ambühl). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Bulanov (Rus.) - Suominen (Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 15.201.

Sestavy:

Švédsko: Enroth - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Granberg, Ekholm, Ahnelöv - Eriksson, Lander, F. Forsberg - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.
Švýcarsko: Genoni - Geering, Streit, Blum, Josi, Helbling, Grossmann - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Fiala, Almond, Brunner - Hollenstein, Romy, Suri - Walker, Trachsler, Schäppi. Trenér: Glen Hanlon.


Vydřená výhra Kanady

Kanadští hokejisté zdolali na mistrovství světa v Praze Francii 4:3, zůstávají jediným týmem na turnaji bez ztráty bodu a jako první postoupili do čtvrtfinále. V nedělním utkání proti Švýcarsku si mohou zajistit vítězství ve skupině A.

Francouzi sice dokázali ve 47. minutě smazat během 35 sekund ztrátu 1:3, ale v 50. minutě rozhodl v třetí využité přesilovce Javorových listů Jordan Eberle. Stejně jako Tyler Seguin se trefil v utkání dvakrát.

"Je to každý rok podobné, dobýváte branku a musíte najít cestu k vítězství. Nám se to dneska povedlo díky přesilovkám," řekl Eberle. "Víme, jak dojít k vítězství. Nepanikařili jsme. Nebyla ani vteřina, kdy bychom nevěřili, že vyhrajeme," doplnil další útočník Matt Duchene.

Do první velké příležitosti se dostali v páté minutě Francouzi, ale útočník Dallasu Roussel minul. V polovině utkání Hecquefeuille faulem rozhodil v šanci Toffoliho a v následné přesilové hře už Kanada otevřela skóre. Spezza místo střely uvolnil Seguina, který zakončil pohotově do odkryté branky.

Za 66 sekund kapituloval gólman Quemener podruhé, když jej překonal bekhendem z levého kruhu Eberle. Francouzi ale v 17. minutě snížili. Také na levém kruhu dostal prostor k zakončení Desrosiers a střelou pod lapačku ukončil Jonesovu neprůstřelnost na turnaji. Gólman Los Angeles dosud nastoupil jen při výhře nad Německem 10:0.

Ve druhém dějství si připsal Jones jediný zákrok. Kanada z tlaku vytěžila dvoubrankové vedení až ve 38. minutě. Předtím neproměnil únik Giroux a Hamhuis trefil tyč. Úřadující olympijští vítězové udeřili až v přesilovce, když spolupráci útočníků Dallasu zakončil opět po Spezzově přihrávce z levého kruhu Seguin.

Francie měla v závěrečném dějství převahu a dokázala vyrovnat. Nejdříve Yorick Treille usměrnil za Jonesova záda Meunierovu přihrávku a vzápětí se teč Fleuryho odrazila do kanadské branky ještě od Eberleho.

Necelých jedenáct minut před koncem se ale z další teče už mohl útočník Edmontonu radovat, protože při Trabichetově trestu po Burnsově střele rozhodl.

Dovršit hattrick mohl Seguin, který trefil tyč. Francouzi už přes snahu nedokázali vyrovnat a nenapodobili překvapení z loňského šampionátu v Minsku, kde porazili Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech.

"Možná si mysleli, že už mají zápas vyhraný, ale my jsme toho využili a vrátili se do zápasu. Podali jsme všichni dobrý výkon a jsme zklamaní," litoval Yorick Treille porážky.

Francie s třemi body z pěti zápasů na kontě hraje ještě se Švédskem a Lotyšskem a bojuje o záchranu. "Potřebujeme body. Proti Kanadě to není lehké, ale bylo to 13 minut před koncem 3:3. Bylo tam sporné rozhodnutí rozhodčího a oni měli dneska skvělé přesilovky, které jsme nedokázali ubránit," uvedl francouzský útočník Laurent Meunier.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 12:15
Francie
Francie
3:4
ONLINE
9. května
12:15
Kanada
Kanada
Góly

Domácí: 16:30. Desrosiers, 46:20. Treille Y., 46:55. Fleury

Hosté: 11:25. Seguin, 12:31. Eberle, 37:01. Seguin, 49:17. Eberle

Sestavy

Domácí: Quemener (Hardy) – Manavian, Auvitu, Chakiachvili, Hecquefeullie, Diede Fauvel, Janil, Trabichet – Treille Y., Meunier, Desrosiers – Fleury, Roussel, Da Costa – Raux, Treille S., Bertrand – Lamperier, Guttig, Rech – Claireaux

Hosté: Jones (Smith) – Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Wiercioch, Savard – Eberle, Crosby, Hall – Seguin, Giroux, O'Reilly – MacKinnon, Spezza, Duchene – Ennis, Couturier, Toffoli – Schenn

Rozhodčí

Wehrli, Šindler – Pihlblad, Šefčík

Stadion

O2 Aréna

Francie - Kanada 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 17. Desrosiers (Meunier, Auvitu), 47. Y. Treille (Meunier), 47. Fleury - 12. Seguin (Spezza, Barrie), 13. Eberle (MacKinnon, Duchene), 38. Seguin (Spezza), 50. Eberle (Burns, Crosby). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:3. Diváci: 15.300.

Sestavy:

Francie: Quemener - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Chakiachvili, Diedue Fauvel, Janil, Trabichet - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig - od 21. navíc Rech. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.
Kanada: M. Jones - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Wiercioch, Ekblad, Savard - Hall, Crosby, Eberle - Seguin, Giroux, O'Reilly - Spezza, MacKinnon, Duchene - B. Schenn, Ennis, Toffoli - Couturier. Trenér: Todd McLellan.


Lotyšsko vydřelo výhru nad Rakouskem

Hokejisté Lotyšska si na světovém šampionátu v Praze a Ostravě připsali na konto druhé vítězství. Schovali si ho na důležitý duel proti Rakousku, který v základní skupině A vyhráli 2:1 v prodloužení a získali cenné body pro udržení mezi elitou. Lotyši se díky obratu z 0:1 posunuli na šestou příčku před Francii a právě Rakušany. V čase 60:33 rozhodl utkání lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš.

Už ve třetí minutě obdržel trest na 2+10 minut lotyšský zadák Jerofejevs, gólman Masalskis však v následném oslabení příliš práce neměl. V šesté minutě se naopak vytáhl jeho protějšek Starkbaum, když vychytal únik Indrašise. V 17. minutě šli Rakušané do vedení, když nehlídaný Lebler dostal puk na kruh pro vhazování a zamířil přesně.

Zkraje druhé třetiny byli Lotyši aktivnější, ale přibrzdilo je oslabení před polovinou zápasu. Krátce poté, co se ocitli v plném počtu, se dočkali vyrovnávacího gólu.

Po Daugavinšově nahrávce zakončil Darzinš skrz několik těl před sebou, ale zároveň do odkryté branky. Masalskis se pak vyznamenal proti Leblerovi. "Našemu gólmanovi musíme poděkovat, protože to byl právě on, kdo nás držel po celou dobu ve hře," řekl Daugavinš.

Ve třetí třetině nejprve ztroskotal na Starkbaumovi právě Daugavinš, v 51. minutě zase zazářil Masalskis při velké šanci Pallestranga. Lotyšský gólman posléze sebral radost i rakouskému kapitánovi Thomasi Rafflovi. Jen minutu před vypršením základní hrací doby měl rozhodnutí na holi i jeho mladší bratr Michael Raffl, i on si ale vylámal zuby na Masalskisovi.

"Lépe nám šly nohy a pracovali jsme tvrději než oni. Když 60 minut hry dominujete a soupeř dá pak gól v prodloužení, je těžké porážku v takovém utkání vstřebat. Ale i to k hokeji patří," řekl Michael Raffl.

Z prodloužení uběhlo jen 33 sekund, než si Daugavinš spravil chuť parádně zacílenou ranou z mezikruží. "Byla to znovu skvělá práce od Laurise Darzinše. Já už jen musel zavřít oči a vypálit," řekl Daugavinš.

"Bylo to pro nás hodně náročné, protože jsme hráli druhý zápas během 24 hodin. A je těžké hrát na tomto kluzišti, je tu velké horko a hodně vás to odvodňuje. Nemáme sice tři body, jak jsme si přáli, takže čtvrtfinále už se nás netýká, ale s ohledem na to, jak se zápas vyvíjel, bychom měli být šťastní za ty dva," uvedl gólman vítězů Edgars Masalskis.

MATCH OVERVIEW LEGACY

9. 5. • 16:15

Rakousko

Rakousko

1:2

ONLINE

9. května

16:15

Góly

Domácí: 16:06. Lebler

Hosté: 32:14. Darzinš, 60:33. Daugavinš

Sestavy

Domácí: Starkbaum (Swette) – Pallestrang, Heinrich, Altmann, Mühlstein, Schumnig, Iberer, Peter – Lebler, M. Raffl, Herburger – T. Raffl, Latusa, Komarek – Rotter, Geier, Hundertpfund – Ganahl, Petrik, Fischer – Cijan.

Hosté: Masalskis (Mustukovs) – K. Redlihs, Jerofejevs, Sotnieks, Galvinš, Širokovs, Cibulskis, Jass – Darzinš, Daugavinš, Džerinš – Sprukts, M. Redlihs, Bukarts – Abols, Cipulis, Indrašis – Saulietis, Berzinš, Bajaruns – Skvorcovs.

Rozhodčí

Mayer (USA), Björk (SWE) – Lazarev (RUS), Lhotský (CZE).

Stadion

O2 Aréna, Praha

Rakousko - Lotyšsko 1:2 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Lebler (M. Raffl) - 33. Darzinš (Daugavinš), 61. Daugavinš (Darzinš, Galvinš). Rozhodčí: Mayer (USA), Björk (Švéd.) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:3, navíc Jerofejevs (Lot.) 10 min. Bez využití. Diváci: 12.735.

Sestavy:

Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Altmann, Mühlstein, Schumnig, Iberer, Peter - Herburger, M. Raffl, Lebler - Latusa, Komarek, T. Raffl - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Cijan. Trenér: Daniel Ratushny.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Indrašis, Abols, Cipulis - Berzinš, Saulietis, Skvorcovs - Bajaruns. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5


SKUPINA B


Norsko padlo a čtvrtfinále si nezahraje

Hokejisté Dánska porazili na mistrovství světa v severském derby Norsko 4:1 a připsali si ve skupině B první výhru. Tříbodovým ziskem se Dánové výrazně přiblížili záchraně, jejich soupeř ztratil šanci na postup do čtvrtfinále. Rozdílovým faktorem v utkání byly přesilové hry, v nichž vítězný tým od nerozhodného stavu 1:1 udeřil dvakrát.

Oba týmy na svůj první gól nečekaly dlouho. Už po necelých dvou minutách otevřel skóre střelou od modré čáry dánský obránce Nicholas Jensen, na jeho trefu vzápětí odpověděl Ken Andre Olimb přesnou ranou z mezikruží.

Skvělou příležitost strhnout vedení na stranu Norů promarnil ze samostatného úniku Roest a soupeř kontroval v poslední minutě, kdy se v přesilové hře trefil Nielsen.

Polovina prostřední části se nesla ve znamení zvýšené aktivity Norů. Marně ale dobývali branku výborného Dahma, který navíc týmu vybojoval početní výhodu, když ho fauloval Bonsaksen.

A Dánové zásluhou Storma přetavili i druhou přesilovku v utkání v gól. Třetí trefa jim evidentně prospěla a před odchodem do kabin měli ještě další šance na zvýšení náskoku.

V závěrečném dějství se Norové opět snažili tlačit dopředu, ale nebyli schopni si vytvořit souvislejší tlak. Nepřálo jim ani štěstí, když se jedna rána otřela o tyč a puk na brankovišti promáchl Rosseli Olsen. Z protiútoku pak pohlednou akci celého útoku zakončil v pojistkový gól Jakobsen.

Norové potřebovali alespoň bod k udržení si naděje na play off, i proto se odhodlali už v čase 55:33 k power play. Skóre už se ale nezměnilo.

MATCH OVERVIEW LEGACY

9. 5. • 20:15

Dánsko

Dánsko

4:1

ONLINE

9. května

Góly

Domácí: 01:51. Jensen, 19:36. Nielsen, 33:01. Storm, 51:36. Jakobsen

Hosté: 03:18. K.A.Olimb

Sestavy

Domácí: Dahm (Galbraith) – Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, Jensen, Boedker, Storm, M. Lauridsen – Madsen, Jakobsen, Hardt – P. Bjorkstrand, J. Jensen, O. Bjorkstrand – Poulsen, Green, N. Jensen – Starkov, Poulsen, Hansen – Staal.

Hosté: Haugen (Roest) – Holos, Norstebo, Trygg, Tollefsen, Sorvik, Bonsaksen, Odegaard – Thoresen, Ask, M. Olimb – Martinsen, K. A. Olimb, Roselli – Forsberg, Bastiansen, Dahlstrom – Roymark, Stene, Trettenes – Roest.

Rozhodčí

Aleksi Rantala, Roman Gofman – Vít Lederer Andre Schrader

Stadion

ČEZ Aréna, Ostrava

Návštěva

7316 diváků

Dánsko - Norsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Branky: 2. N. Jensen (A. Poulsen), 20. Nielsen (Jakobsen, Madsen), 34. Storm (J. Jensen, Nielsen), 52. Jakobsen (Hardt, Madsen) - K. Olimb (Rosseli Olsen, Bonsaksen). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Gofman (Rus.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:4, využití: 2:0. Diváci: 7316.

Sestavy:

Dánsko: Dahm - Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, Boedker, N. Jensen - Hardt, Jakobsen, Madsen - O. Bjorkstrand, J. Jensen, P. Bjorkstrand - M. Poulsen, Green, Storm - Starkov, A. Poulsen, Hansen. Trenér: Jan Karlsson.
Norsko: Haugen - Höllos, Nörstebö, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Ask, Thoresen - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Forsberg, Bastiansen, Dahlström - Röymark, Stene, Roest - Trettenes. Trenér: Roy Johansen.


Slováci se trápili i s Finy

Finští hokejisté porazili na mistrovství světa v Ostravě Slovensko 3:0 a jako první tým po válce na šampionátu vyhráli čtyři zápasy po sobě bez obdržené branky. Dlouho bezbrankovou partii zlomili ve svůj prospěch třemi góly v poslední desetiminutovce a bodově dostihli v čele skupiny B USA a Rusko. Jejich série bez obdrženého gólu trvá už 242 minut. Slováci dvě kola před koncem základní části ztrácejí na postupové čtvrté místo tři body.

"Dneska jsme odehráli nejlepší zápas proti silnému soupeři. Měli jsme některé příležitosti, kterými jsme mohli to utkání rozhodnout. Bohužel se nám to nepovedlo, zápas tak v závěru rozhodl finský tým," řekl slovenský trenér Vladimír Vůjtek.

Výbuch s Norskem způsobil zemětřesení ve slovenské sestavě. Kouč Vůjtek vrátil z civilu na led kapitána Kopeckého a proházel složení tří útočných formací, ale jeho tým byl převážně nucen přihlížet akcím skvěle bruslícího soupeře.

Tatar sice po finském zaváhání ve středním pásmu už v prvním střídání spálil brejk z pravé strany, ale pak Seveřané do hlavní role utkání obsadili slovenského brankáře Laca. Chvílemi drželi soupeře jako pod zámkem a při Salmelově šanci v osmé minutě lapil Laco skoro jistý gól.

Finská série bez obdržené branky měla živnou půdu pro své pokračování, přestože gólman Pekka Rinne místo útoku na absolutní rekord šampionátu v neprůstřelnosti bojoval na hotelu s chřipkou. Jeho dvacetiletý záskok Saros sice ve 12. minutě pustil kotouč za záda, ale rozhodčí Jurčův gól kvůli hře vysokou holí neuznali.

Slováci se těžko dostávali do tlaku a nepomohli si ani v přesilovkách. Bez efektu hráli i 25 sekund proti třem. Jejich chvíle přicházely po brejcích. Bližňák se ve 32. minutě hnal v oslabení sám na branku, ale blafákem na Sarose nevyzrál.

"To byly situace, které musíte využít, když s takovým silným soupeřem jako Finsko chcete uspět. My jsme si ale v přesilovce pět na tři nevytvořili ani střeleckou příležitost," řekl Vůjtek.

Ironií osudu schytali Vůjtkovi svěřenci rozhodující úder v třetím dějství, když zvedli hlavu a srovnali krok. Donskoi devět minut před koncem tečoval puk těsně před Lacem, který zrovna chytal bez hole, ale faul na brankáře Slováci reklamovali marně. V závěru naopak ještě dvakrát inkasovali z hole Aaltonena a do prázdné branky i od Komarova.

"Hráči dnes opravdu odvedli dobrou práci, jakoby se na ně přenesla úžasná atmosféra, která v hale byla. Můj názor je takový, že vyhrál tým, který prokázal bojovného ducha a byl o něco trpělivější. Slováci hráli opravdu dobře. Bylo to velmi vyrovnané utkání, ale my jsme v závěru byli o málo silnější," řekl finský trenér Kari Jalonen.

MATCH OVERVIEW LEGACY

9. 5. • 16:15

Finsko

Finsko

3:0

ONLINE

9. května

16:15

Góly

Domácí: 50:28. Donskoi, 55:33. Aaltonen, 59:53. Komarov

Hosté:

Sestavy

Domácí: Saros (Engren) – Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jokipakka, Mantyla – Ruutu, Kontiola, Komarov – Barkov, Jokinen, Donskoi – Louhivaara, Immonen, Pihlström – Pesonen, Kemppainen, Aaltonen

Hosté: Laco (Hudáček) – Meszároš, Graňák, Mikuš, Ďaloga, Sersen, Jurčina, Jánošík, Miklík – Gáborík, Surový, Tatar – Jurčo, Viedenský, Hudáček – Pánik, Bližňák, Bartovič – Dravecký Daňo, Kopecký

Rozhodčí

Vinnerborg, Olenin – Mills, Carnathan

Stadion

ČEZ ARENA, Ostrava

Návštěva

8 812 diváků

Finsko - Slovensko 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 51. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 56. Aaltonen (Pesonen, Kemppainen), 60. Komarov. Rozhodčí: Olenin (Rus.), Vinnerborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Sestavy:

Finsko: Saros - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Komarov, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Louhivaara, Immonen, Pihlström - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.
Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Mikuš, Ďaloga, Jurčina, Sersen, Jánošík - Gáborík, Surový, Tatar - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Pánik, Bližňák, Bartovič - Kopecký, Daňo, Miklík. Trenér: Vladimír Vůjtek.


Ruskou exhibici odnesli Bělorusové

Ruští hokejisté rozebrali na mistrovství světa obranu Běloruska a po výsledku 7:0 se bodově dotáhli na vedoucí tým skupiny B USA. Obhájci titulu si připsali vysokou výhru symbolicky na státní svátek Den vítězství, kterým si 9. května Rusko připomíná konec druhé světové války. Góly vstřelilo sedm různých hráčů, brankář Sergej Bobrovskij si nepřipsal nulu, protože byl v 57. minutě střídán.

Dnešní den je pro nás jako národ hodně důležitý a sedmdesátileté výročí konce války jsme vyhráli i se symbolickým skóre 7:0," uvedl kapitán týmu Ilja Kovalčuk, který minulé utkání nedohrál. V zápase nastupoval nově po boku spoluhráčů Tarasenka a Anisimova. "Je to rozhodnutí trenéra a každý se musí podřídit. Myslím si, že nám to celkem klapalo," řekl Kovalčuk.

Právě ruský kanonýr odstartoval kanonádu, když při přečíslení dva na jednoho signalizoval přihrávku, místo toho ale našel skulinku mezi betony gólmana Lalanda. Nebezpeční byli i Bělorusové, ale výborně chytající Bobrovskij vyřešil vše včetně trestného střílení Děmkova. "První třetina byla vyrovnaná, ale ve druhé zlomili zápas a z vysokého tempa nezpomalovali," uznal trenér Běloruska Dave Lewis.

V dalším průběhu už totiž existovalo na ledě jen jedno mužstvo. Po individuálních akcích zvýšili skóre Tarasenko a Panarin. Mezi jejich trefami se prosadil ještě v přesilové hře Šipačov, který potrestal tvrdý zákrok Andreje Kosticyna na hlavu Tichonova. Po třetím inkasovaném gólu byl ze hry stažen brankář Lalande, jenž při střídání zamířil rovnou do šatny.

Rusové pod vlivem vysokého vedení působili suverénním dojmem, kontrolovali hru a pohodlně zvyšovali náskok. Nejdříve uspěl z trestného střílení Širokov, po něm v přesilové hře po další hezké samostatné akci přidal šestý zásah Dadonov, konečnou podobu výsledku dal Malkin, který na turnaji skóroval poprvé. Bělorusko vyslalo na ruskou branku jen 13 střel, ale o nulu připravilo Bobrovského překvapivé střídání, kdy v 57. minutě přenechal místo Chudobinovi.

"Vyhráli jsme, protože se každý držel svých úkolů a hráli jsme jako tým. Každý odvedl skvělou práci, počínaje brankářem a defenzivou, která limitovala počet šancí soupeře na minimum. Od toho se pak odvíjela i naše hra v útoku," komentoval vysokou výhru obránce Dmitrij Kulikov. Bělorusko, které před utkáním sebevědomě prohlašovalo, že si na soupeře věří, prohrálo na turnaji poprvé v základní hrací době.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 12:15
Bělorusko
Bělorusko
0:7
ONLINE
9. května
12:15
Rusko
Rusko
Góly

Domácí:

Hosté: 09:43. Kovalčuk, 21:33. Tarasenko, 29:24. Šipačjov, 32:22. Panarin, 42:51. Širokov, 44:49. Dadonov, 51:04. Malkin

Sestavy

Domácí: Lalande (30. Brikun) – Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko – Kaljužnyj (C), Kosticyn A., Kosticyn S. – Drozd, Stas, Gavrus – Kulakov, Stěpanov, Kovyršin – Demkov, Jefimenko, Kitarov – Volkov. Trenér: Dave Lewis

Hosté: Bobrovskij (57. Chudobin) – Jakovlev, Bělov, Čudinov, Medveděv, Kulikov, Antipin, Mironov – Panarin, Dadonov, Šipačjov – Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko – Mozjakin, Malkin, Kuljomin – Tichonov, Plotnikov, Širokov. Trenér: Oleg Znarok

Rozhodčí

Sticker (SUI), Piechaczek (GER) – Dahmen (SWE), Fluri (SUI)

Stadion

ČEZ Aréna, Ostrava

Návštěva

8363 diváků

Rusko - Bělorusko 7:0 (1:0, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 10. Kovalčuk (Kuljomin, Anisimov), 22. Tarasenko (Anisimov, Medvěděv), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 33. Panarin (Šipačin, Mironov), 43. Širokov z trestného střílení, 45. Dadonov (Malkin, Kovalčuk), 52. Malkin (Tarasenko, Mozjakin).
Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Stricker (Švýc.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:4, navíc A. Kosticyn (Běl.) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 8363.

Sestavy:

Rusko: Bobrovskij (57. Chudobin) - Bělov, Jakovlev, Čudinov, Medveděv, Antipin, Kulikov, Mironov - Panarin, Dadonov, Šipačov - Tarasenko, Kovalčuk, Anisimov - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tichonov, Plotnikov, Širokov. Trenér: Oleg Znarok.
Bělorusko: Lalande (30. Brikun) - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov. Trenér: Dave Lewis.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud