Zdeněk Janda
19. května 2016 • 04:50

Česká záhada na MS před USA: Kdo má blíž do branky ve čtvrtfinále?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Tak kdo to bude? Vsadíte si? Jak je libo. Pavel Francouz, nebo Dominik Furch? Dnešní čtvrtfinále s Američany (15.15, ONLINE na iSport.cz) odchytá gólman, jak praví tradiční fórek českých koučů v Moskvě. Jenže který z nich to bude? Trenéři to neprozradili. Podle pravidelného střídání je na řadě Furch, ovšem jisté to není. Pro oba z nich by to byl dosavadní reprezentační vrchol.



Můžete si projíždět statistiky. Koukat na trénink. Zkoušet něco dolovat z trenérů. Ale je to marný, je to marný, je to marný…

Definitivu, kdo bude chytat, z ničeho nevyčtete. Máte jenom indicie. A ty velí se domnívat, že o chlup blíž má do brankoviště Dominik Furch , který zatím ze hry na turnaji inkasoval jenom jeden (!) gól ve třech zápasech. Ovšem když naposledy stál v bráně proti Dánům, dostal při nájezdech tři góly ze tří. Takže nedostane nakonec přednost Pavel Francouz ?

Řepík o čtvrtfinále: Hrajeme tu dobrý hokej, musíme se koukat na sebe
Video se připravuje ...

„Dostal jsem zákaz o tom mluvit,“ s úsměvem odpověděl na téma, kdo bude chytat, asistent Josef Jandač . „My už to víme, vědí to i brankáři. Ale dohodli jsme se, že to nebudeme prozrazovat soupeři. Jedná se o důležitý zápas, mohli by se kouknout na různé situace. Takže nechceme, aby se to zveřejňovalo.“

Na jednom jméně se usnesl celý početný realizační tým. Každý si řekl svůj návrh. „A víceméně jsme se shodnuli,“ dodal kouč, jenž se po šampionátu přesune do pozice hlavního trenéra.

Více o mistrovství světa v Rusku čtěte zde >>>

Oba brankáři měli při tréninku i po něm dobrou náladu. Ve foyer hotelu si k nim během odpoledne sedl Petr Jaroš, trenér gólmanů, a na iPadu jim cosi ukazoval. Byli u toho oba, aby z toho náhodou nějaký špión nemohl vydedukovat, kdo má do brankoviště blíž.

„Kdybych to bral podle pravidelného střídání, vycházelo by to na mě. To jo. Ale nevím, s čím přijdou trenéři. Uvidíme,“ reagoval Furch.

V krátkém rozhovoru pro Sport působil uvolněně. „Určitě můžu za oba gólmany říct, že vnímáme, že je to důležitý zápas. Ale na druhou stranu by bylo zbytečný, kdybychom to brali o moc vážněji než dosud. To by mohlo být svazující, takže kontraproduktivní,“ uvědomuje si 26letý brankář, jenž prožil úspěšnou sezonu v Omsku.

Je jedno, kdo do branky nastoupí

Na mistrovství nastoupil třikrát, ze hry dostal jenom jeden gól. Ale ty nájezdy… „Ty už jsem radši hodil do koše,“ pousmál se Furch. Ve vzpomínkách si raději uchovává úspěšnost při zápasech. 163 minut a 10 vteřin držel neprůstřelnost. Ze hry ho překonal pouze při přesilovce dánský útočník Madsen.

„To už je lepší než ty nájezdy,“ pokračoval Furch v odlehčeném tónu. Vážněji ale už dodal, že je to všechno minulost. A pro koho je budoucnost? To pochopitelně nechtěl prozradit. Jenom potvrdil, že jsou s Francouzem velcí parťáci, kteří si navzájem přejí. Takže ať do akce půjde kdokoliv, ten druhý ho bude podporovat.

„Vycházíme spolu opravdu hodně dobře. Je jedno, jestli nastoupím já, nebo Pavel. Jsme tady, aby se udělal týmový úspěch. Ne, aby se to točilo kolem jednoho člověka,“ dodal Furch.

Ať padne volba na kohokoliv, je jasné, že ho čeká reprezentační vrchol. Jde o všechno. A otřepaná (ale pravdivá) fráze mluví o tom, že bez skvělého výkonu gólmana se uspět nedá. Češi i tohle dobře vědí.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud