13. května 2018 • 10:56

Slovenská euforie ve žlutém moři. Nezastavilo ji ani švédské obležení

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dosud suverénnímu Švédsku sebrali bod. Jako vůbec první na mistrovství světa v Dánsku. Slovensko po skvělém výkonu padlo 3:4 až v prodloužení. Euforie byla i tak veliká, tým Craiga Ramsayho stále živí naději na postup do čtvrtfinále.



Slovenská radost zaujala i v ochozech. Švédové v nich měli jasnou převahu, žluté dresy připomínaly lány rozkvetlé řepky. „Všechno je tady žluté a hlučné. Hrajeme snad v Malmö?“ reagoval na Twitteru před zápasem i manažer slovenského výběru Miroslav Šatan. I proto pak během zápasu pobavil záběr osamoceného slovenského fanouška v modrém dresu, když v obležení žlutě oděných fandů vyskočil po gólu Marka Ďalogy v oslabení.

„To je tak, když si lístek koupíte na poslední chvíli,“ bavili se okamžitě glosátoři. Slovenský fanoušek pak pro slovenská média dodatečně vysvětlil, jak se do švédského obležení dostal. Lístek si prý koupil od opilého Švéda, který už nebyl schopný na zápas přijít.

V euforii byli i hokejisté. Když obránce Marek Ďaloga ujel v oslabení a skóroval, skončil v náruči rozhodčího. V rychlosti a setrvačnosti jej totiž u mantinelu povalil k ledu. Sudí tak byl jeho prvním gratulantem. A s úsměvem jej také poplácal ještě dřív, než se ke střelci dostali spoluhráči. „Hned jsem rozhodčímu v radosti i něco říkal, ale nerozuměl mi,“ usmíval se Ďaloga.

Slováci se proti Švédům dokázali vyhrabat ze ztráty 1:3, trenér Ramsay pak mluvil o nejlepším výkonu na šampionátu. Velkou oporou byl i brankář Patrik Rybár. Čtyřiadvacetiletý gólman hradeckého Mountfieldu pochytal 33 střel, 21 jich na něj šlo hned v první třetině. „Mám rád takové zápasy, když jsem v ohni,“ líčil po zápase Rybár. „Jsem pak soustředěný na každý puk. Škoda, že jsme nezískali ještě o bod víc, ale stalo. Na tomto výkonu můžeme stavět a navázat na něj.“

Slovensko je ve skupině A po pěti zápasech s osmi body páté, na třetí Česko i čtvrté Švýcarsko ztrácí jen bod. V pondělí je čeká Rusko, v posledním zápase sestupující Bělorusko. „Věřím, že si bojovnost a rychlost ze zápasu se Švédy přeneseme i do zbylých zápasů,“ doufá Rybár, který v Dánsku navazuje na reprezentační kariéru svého otce Pavola.

Pavol Rybár byl členem stříbrné party z roku 2000 a se Slovenskem má i bronz z mistrovství světa 2003. Proti Švédům si na světovém šampionátu také zachytal. Před sedmnácti lety v Německu. Slovensko tehdy se Švédy padlo 1:3. Syn Patrik tedy tátu v rodinném minisouboji po letech překonal. Pokud by k tomu časem přidal i medaile, nezlobil by se.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

Tým Slovenska vybojoval proti Švédsku hodně cenné body
Tým Slovenska vybojoval proti Švédsku hodně cenné body

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud