13. května 2019 • 22:48

SOUHRN: Smutek s Kanadou! Slováci přišli o bod dvě vteřiny před koncem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN MS | Velmi blízko byli Slováci k remíze s Kanadou! Za stavu 5:5 inkasovali domácí rozhodující gól pouhé dvě vteřiny před koncem třetí třetiny, v přesilové hře rozhodl Mark Stone. Švédi si s chutí zastříleli proti Norsku a vyhráli 9:1. Odpolední bitvu skupiny A ovládly USA, které porazily Finy 3:2 v prodloužení. Češi pak padli s Rusy 0:3.



Smutný závěr pro Slováky proti Kanadě

Gól Marka Stonea v přesilové hře necelé dvě sekundy před koncem zápasu rozhodl o vítězství Kanady nad Slovenskem 6:5 na mistrovství světa v Košicích. Nadšeně hrající Slováci dvakrát vedli o dvě branky, po trefě útočníka Vegas, dnes slavícího 27. narozeniny, však podruhé na turnaji prohráli. Kanada si naopak připsala druhou výhru a posunula na druhé místo tabulky skupiny A.

Domácí výběr začal proti favorizovanému soupeři aktivně a byl za to odměněn. V 8. minutě posunul Slováky důrazný Sukel do vedení a o 64 sekund později se po rychlém protiútoku prosadil Liška.

Dva inkasované góly Kanadu nabudily, zámořští hráči přidali a ještě v první třetině vyrovnali. Nejprve se prosadil Mantha a poté v přesilové hře Theodore.

VIDEO | Sestřih utkání Slovensko - Kanada

Na přelomu první a druhé třetiny Slováci nevyužili téměř minutovou přesilovku pět na tři, v pokračující klasické výhodě ale překonal Murrayho tečovanou střelou Nagy. V 26. minutě navíc vrátil domácím dvoubrankové vedení svým druhým gólem Liška.

Kanaďané ale i tentokrát dokázali odpovědět. V přesilovce snížil Marchessault a následně vyrovnal Cirelli. Ve 33. minutě se diváci ve vyprodané Steel areně radovali z páté slovenské branky, ale jen krátce. Rozhodčí totiž po kontrole na videu Tatarův gól neuznali kvůli kontaktu Pánika s kanadským brankářem.

A hráči Javorových listů se následně poprvé dostali do vedení. Rybára prostřelil Stecher a do branky Slovenska se postavil Čiliak. I domácí se ale s nepříznivým průběžným výsledkem dokázali vyrovnat a Sukel srovnal na 5:5. Jeho střelu si do branky srazil Severson.

Hrdinou utkání se nakonec stal Stone, jenž v samém závěru potrestal Černákovo vyloučení a třetí využitou přesilovkou rozhodl o výhře Kanady.

Góly

Domácí: 07:14. Sukel', 08:18. Liška, 21:49. Nagy, 25:09. Liška, 51:45. Sukel'

Hosté: 16:20. Mantha, 18:10. Theodore, 27:01. Marchessault, 28:43. Cirelli, 36:40. Stecher, 59:59. Mark Stone

Sestavy

Domácí: Rybár (37. Čiliak) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Jaroš, Koch, Fehérváry, Čajkovský – Tatar (A), Krištof, Pánik – Nagy (A), Sukel', Studenič – Daňo, L. Hudáček, Lantoši – Zigo, Lunter, Buc – Liška.

Hosté: M. Murray (Hart) – Chabot, Stecher, Nurse, Severson, Theodore, Montour, Fabbro – Marchessault, D. Strome, Mark Stone (A) – Cirelli, Couturier (A), S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Dubois, Jost, Henrique – Joseph.

Rozhodčí

Tobias Bjork, Manuel Nikolic – Andreas Malmqvist, Brian Oliver

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7 420 diváků


Švédi nasázeli Norům devět gólů

Hokejisté Švédska deklasovali na mistrovství světa na Slovensku po Italech (8:0) i dalšího soupeře Norsko po výsledku 9:1. Přes úvodní porážku v bratislavské skupině B s českým týmem (2:5) tak mají obhájci zlata na kontě šest bodů. Třiadvacetiletý útočník William Nylander dal gól a zaznamenal čtyři nahrávky.

Švédové za to vzali hned od úvodního buly. Uběhlo jen 39 vteřin a Wennberg otevřel skóre. Krügerova teč krátce poté skončila těsně mimo, další možnost spálil Gustafsson, jenže v sedmé minutě sklepl kotouč ze vzduchu Hörnqvist a bylo to 2:0.

Norové pak hráli v 15. minutě pár sekund pět na tři a Olden protáhl Markströma. Místo snížení kontroval hrdina zápasu Nylander a v 19. minutě přidal po dvou nahrávkách i gól.

VIDEO | Sestřih utkání Norsko - Švédsko

Ve druhé třetině Švédové ještě přidali a na ledě zcela dominovali, což dokumentoval i poměr střel mezi tyče 22:5. Gólovou smršť brzy odstartoval bekhendem Adrian Kempe. Haukelund pak sice vychytal Hägga, ale Hörnqvist ho na konci 26. minuty vyhnal na střídačku a do hry naskočil Holm.

O 46 sekund později se mezi střelce zapsal i Mario Kempe, když trpělivě počkal se zakončením a kolem Holmova betonu zakončil do prázdné branky. Před polovinou zápasu vytáhl Holm fantastický zákrok po Wennbergově ráně, jenže lapačku i s pukem už měl za brankovou čárou, takže sudí přiznali Švédům další gól. V 39. minutě využil přesilovkou Eriksson.

Na třetí dějství už favorit takřka vypnul. Na střely na branku v něm vyhrál jen 7:5. První šanci spálil Nylander, ale jinak si hráči Tre kronor spíše hráli s pukem a šetřili síly. V 45. minutě se i díky tomu mohl blýsknout individuální akcí Haga, strážce švédské branky Markström však sklapl betony včas.

Čisté konto ale Markström nakonec neudržel. Za obrovského jásotu hlediště, o který se postarali nejen norští, ale také švédští fanoušci, se prosadil v 52. minutě Trettenes. Alespoň třetinu ale Norové přesto nevyhráli, neboť v 58. minutě odpověděl zdařilou tečí Lindblom.

Góly

Domácí: 51:14. Trettenes

Hosté: 00:39. Wennberg, 06:40. Hörnqvist, 18:22. W. Nylander, 22:05. A. Kempe, 25:54. Hörnqvist, 26:40. M. Kempe, 29:38. Wennberg, 38:40. Eriksson, 57:29. Lindblom

Sestavy

Domácí: Haukeland (26. Holm) – Lesund, Holös (C), Espeland, Bonsaksen, Johannesen, Nörstebö, Bull, Kaasastul – Olden, P. Thoresen (A), M. Olimb (A) – Trettenes, Haga, Valkvae Olsen – Lindström, Röymark, Martinsen – K. Forsberg, Roest, Reichenberg.

Hosté: Markström (H. Lundqvist) – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), Ekholm, E. Gustafsson, Hägg, M. Pettersson – Wennberg, Hörnqvist (A), W. Nylander (A) – E. Lindholm, Lindblom, E. Pettersson – A. Kempe, Eriksson, Lander – Krüger, M. Kempe, Rasmussen.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Schukies (GER) – Hancock (USA), Leermakers (NED)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

8850 diváků


Finové poprvé padli, rozhodl Larkin

Hokejisté Spojených států amerických porazili na mistrovství světa v Košicích Finsko 3:2 v prodloužení. Utkání základní skupiny A rozhodl v čase 63:47 Dylan Larkin. Finové dokázali ve třetím zápase na turnaji smazat dvoubrankové manko, nakonec si ale připsali první porážku. I nadále ale se sedmi body vedou tabulku skupiny.

Američanům se ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 50 sekundách hry překonal brankáře Vehviläinena, který dostal šanci poprvé na turnaji, střelou od modré čáry obránce Skjei.

Finové poté měli několik šancí vyrovnat, ale gólmana Schneidera nepřekonali. A v 11. minutě sami podruhé inkasovali, když se nečekanou střelou zpoza brankové čáry prosadil Gaudreau.

VIDEO | Sestřih utkání USA - Finsko

Seveřané ale dokázali dvoubrankové manko smazat. V čase 19:05 snížil Pesonen a 32 sekund před koncem druhé části v přesilovce vyrovnal Ojamäki. Mezitím navíc nevyužili několik slibných příležitostí.

Ve vyrovnaném duelu poté mohly oba celky strhnout výhru na svou stranu, oba brankáři ale chytali spolehlivě a duel dospěl do prodloužení. Po sérii šancí se hrdinou stal Larkin, který se rozhodl zakončit sám a prostřelil Vehviläinena.

V zápase se představili i dva adepti na pozici letošní jedničky draftu NHL, Američan Jack Hughes a Fin Kakko. Ani jeden z nich se však bodově neprosadil.

Góly

Domácí: 00:50. Skjei, 10:36. J. Gaudreau, 63:47. D. Larkin

Hosté: 19:05. Manninen, 39:28. Ojamäki

Sestavy

Domácí: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Skjei, Hanifin, Q. Hughes, Fox, Wolanin – DeBrincat, D. Larkin, P. Kane – Eichel, J. Gaudreau, Kreider – J. Hughes, Keller, J. van Riemsdyk – D. Ryan, White, Glendening – Vatrano.

Hosté: Vehviläinen (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Tyrväinen, Rajala, Kuusela – Kakko, Manninen, Pesonen – Savinainen, Ojamäki, Luostarinen – Anttila, Sallinen, Lammikko.

Rozhodčí

Hribik (CZE), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Ondráček (CZE)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7060 diváků


Vasilevskij zastavil české střelce

Čeští hokejisté na mistrovství světa na Slovensku po dvou výhrách poprvé ztratili body, když v Bratislavě ve třetím vystoupení ve skupině B podlehli Rusku 0:3. Sborná naopak zůstala stoprocentní.

Svěřenci kouče Miloše Říhy nastříleli za úvodní dvě utkání se Švédskem a Norskem celkem 12 branek, dnes se ale neprosadili. Čisté konto vychytal Andrej Vasilevskij, góly Ruska zaznamenali v každé ze třetin Sergej Andronov, Nikita Gusev a Nikita Zajcev.

V nadcházejících dvou dnech mohou čeští hráči načerpat síly, neboť další zápas je čeká až ve čtvrtek od 20:15 proti Lotyšsku.

Více o zápasu Rusko - Česko čtěte ZDE >>>

VIDEO | Sestřih utkání Rusko - Česko

Góly

Domácí: 13:02. Andronov, 32:35. N. Gusev, 59:05. N. Zajcev

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (I. Sorokin) – Sergačjov, Nestěrov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov – Grigorenko, Malkin (A), Dadonov – Ovečkin (A), Kuzněcov, Barabanov – N. Gusev, Anisimov, Kučerov – Kovalčuk (C), Kaprizov, Andronov – Tělegin.

Hosté: Bartošák (Hrubec) – J. Kolář, Hronek, Moravčík, Rutta, D. Sklenička, Gudas (A), D. Musil – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Chytil, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Řepík – Jaškin, T. Zohorna, H. Zohorna.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9 085 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 0 1 36:11 18
2. Finsko 7 5 0 1 1 22:11 16
3. Německo 7 5 0 0 2 18:18 15
4. USA 7 4 1 0 2 27:15 14
5. Slovensko 7 3 1 0 3 28:19 11
6. Dánsko 7 1 1 1 4 18:23 6
7. Velká Británie 7 0 1 0 6 9:41 2
8. Francie 7 0 0 2 5 14:34 2

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Pískat při kanadské hymně? To je ostuda, která se také okamžitě v řadě nesouhlasných reakcí snesla na košickou Steel Arenu. I od slovenských hráčů.
Pískat při kanadské hymně? To je ostuda, která se také okamžitě v řadě nesouhlasných reakcí snesla na košickou Steel Arenu. I od slovenských hráčů.

Nahlédněte do kabiny národního týmu! Co zdobí zdi české šatny?
Video se připravuje ...

Lékař reprezentace Vyskočil: Léčil Jágra, běžně operuje páteře
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Jágr viděl českou smršť. Rozjetý Kakko sejmul Slováky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud