13. května 2019 • 18:30

Rusko - Česko 3:0. První porážka na MS, tlak přinesl jen tyčky

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S velkým rivalem sehráli vyrovnanou partii, na triumf to však nestačilo. Čeští hokejisté ve třetím zápase mistrovství světa prohráli 0:3 s hvězdným výběrem Ruska a okusili první porážku na turnaji. Mužstvo kouče Miloše Říhy drželo se sbornou krok, dokonce jí i v určitých částech hry mačkalo. Všechny české šance ale orazítkovaly jen tyčku, nebo je zmařil brankář Andrej Vasilevskij. Rusové jsou po zřejmě klíčovém zápase skupiny B blíž k lepší výchozí pozici do čtvrtfinále. Další zápas čeká národní tým ve čtvrtek proti Lotyšsku od 20.15.



Góly

Domácí: 13:02. Andronov, 32:35. N. Gusev, 59:05. N. Zajcev

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (I. Sorokin) – Sergačjov, Nestěrov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov – Grigorenko, Malkin (A), Dadonov – Ovečkin (A), Kuzněcov, Barabanov – N. Gusev, Anisimov, Kučerov – Kovalčuk (C), Kaprizov, Andronov – Tělegin.

Hosté: Bartošák (Hrubec) – J. Kolář, Hronek, Moravčík, Rutta, D. Sklenička, Gudas (A), D. Musil – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Chytil, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Řepík – Jaškin, T. Zohorna, H. Zohorna.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9 085 diváků

Svěřenci kouče Miloše Říhy nastříleli za úvodní dvě utkání se Švédskem a Norskem celkem 12 branek, dnes se ale neprosadili. Čisté konto vychytal Andrej Vasilevskij, góly Ruska zaznamenali v každé ze třetin Sergej Andronov, Nikita Gusev a Nikita Zajcev.

Češi, do jejichž brankoviště se vrátil po Hrubcově záskoku v sobotu proti Norsku Bartošák, sice měli v úvodním dějství střeleckou převahu (8:5), jenže herně měli mírně navrch Rusové. Vasilevskij musel být pozorný při pokusech Kubalíka, Vrány a Paláta.

Na začátku 14. minuty šel ale do vedení soupeř. Po vyhraném souboji u hrazení dostal mezi kruhy nabito Andronov a nedal Bartošákovi při parádně trefené ráně bez přípravy nejmenší šanci zakročit. Odpovědět mohli Frolík a krátce před přestávkou po nepovedené první přesilovce zápasu v podání českého výběru i Simon, ale neuspěli.

Ve druhé třetině výrazněji zahrozil jako první Palát. Pak ale začali zvyšovat obrátky favorizovaní Rusové. Ve 23. minutě zachránil situaci za Bartošákovými zády duchapřítomně Hronek, když poslal do bezpečí kotouč, klouzající k čáře po zakončení Kučerova.

Následovalo špatné střídání Čechů, při němž ze své obvyklé pozice na kruhu nebezpečně pálil Ovečkin, ale prvního bodu na turnaji se nedočkal. Ve 33. minutě Kučerov po souhře s Gusevem ani nadvakrát nepřekonal vynikajícího Bartošáka.

Ručinský po bitvě s Ruskem: První místo ve skupině je pryč. Chybí nám centři
Video se připravuje ...

Jenže sborná si už za pár vteřin vypracovala šanci na reparát, když si oba šikulové v ruském dresu vyměnili role. Kučerov našel Guseva, který blafákem do bekhendu zvýšil na 2:0.

Brzy nato se Češi bránili v oslabení. Po jeho skončení Jaškin na modré čáře zastavil rozehrávku sborné a přihrál Kovářovi, jenž se vrátil na led z trestné lavice. Před Kovářem byl už pouze Vasilevskij, se stejnou koncovkou jako Gusev ale český útočník neuspěl. Vasilevskij zůstal neprůstřelný i po slibných šancích Chytila a Rutty.

V průběhu třetí dvacetiminutovky hned třikrát zvonila branková konstrukce. Při zvýšené útočné aktivitě Čechů nejprve napálil horní tyčku Vrána, pak Tomáš Zohorna orazítkoval bekhendem levou tyč. V 56. minutě pak naopak pravá tyčka zachránila Bartošáka po Kovalčukově střele. Power play v podání Říhova výběru potom ukončil gólem do opuštěné branky Zajcev.

V nadcházejících dvou dnech mohou čeští hráči načerpat síly, neboť další zápas je čeká až ve čtvrtek od 20:15 proti Lotyšsku.

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Bývalý fotbalový útočník národního týmu Jan Koller fandil českým hokejistům.
Bývalý fotbalový útočník národního týmu Jan Koller fandil českým hokejistům.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud