Zdeněk Janda
29. května 2019 • 15:00

Voráček věnoval nadaci dva miliony! A dnes rozsvítí Petřín na oranžovo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hokejovém šampionátu pomáhal body národnímu týmu ke čtvrtému místu. Moc nechybělo, aby z toho byla placka. Dostal se do All Star výběru mistrovství. Ale pořád je to jenom sport… Jeho pomoc sahá dál. Kapitán Jakub Voráček téměř dvěma miliony korun podpořil i svoji nadaci, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou. Právě dnes si svět připomíná tuhle zákeřnou nemoc, na počest boje proti ní se večer rozsvítí v oranžových barvách i Petřínská rozhledna.



Za každý bod v NHL i na šampionátu věnuje bourák z Philadelphie svojí nadaci, kterou založil společně se sestrou Petrou, tisíc dolarů. Podobně to dělával i v minulých letech.

Dohromady je to tedy v této sezoně 82 tisíc dolarů, v přepočtu asi dva miliony korun. Další významnou finanční podporu získává nadace od dárců, kteří mohou zasílat své dary přímo na transparentní účet nadace nebo mohou přispět posíláním jednorázových nebo pravidelných DMS zpráv v hodnotě od 30 do 90 korun.

Právě dnešek, tedy poslední středa v květnu, se celosvětově nese v duchu boje proti této nevyléčitelné nemoci, s níž srdnatě bojuje i Petra Klausová, sestra Jakuba Voráčka. Společnou nadaci založili v dubnu roku 2015.

„Myslím si, že když máte tu možnost v životě něco společnosti vrátit, máte to udělat. V prostředí vrcholového sportu ve Státech je to běžná součást denního života. Rád bych část svých aktivit, pocitů i zkušeností přinesl i domů do Čech. Myšlenka založit rodinnou nadaci, kde můžeme ručit za využití prostředků rodinných, ale i veřejných, má dnes již tisíce podpořených konkrétních pacientů a desítky projektů, a to přeci stojí za to! Větší část práce je na mojí ségře Petře, která zná osobně problémy a potřeby pacientů, lékařů i dalších organizací, které se tomu věnují,“ říká útočník Jakub Voráček, který statisíce korun věnoval ze svého i v minulých letech.

Ve večerních hodinách se rozsvítí v oranžových barvách Petřínská rozhledna. Nadace Jakuba Voráčka tenhle symbolický akt domluvila ve spolupráci s pražským magistrátem a muzeem.

„Protože mezi důležité činnosti naší nadace patří také informovat širokou veřejnost o této nemoci, kterou v Česku trpí více než dvacet tisíc pacientů, jsme rádi, že se to připomene i rozsvícením Petřínské rozhledny,“ dodává Voráček, jenž se charitativním projektům věnuje i v zámoří.

Důležitou akcí nadace je i pořádání charitativní akce Hokejky pro Kluka puka, která se tentokrát uskuteční 22. června v Mikulově. Letošní ročník představí směs hráčů z NHL v rámci týmu Nadace Jakuba Voráčka, držitele zlatých medailí ve Zlatém týmu, směs kulturních i sportovních osobností Real Top Praha, a navíc mistry letošního play off týmu HC Oceláře Třinec. Celý výtěžek z prodeje vstupenek, tombolenek, produktů z nadačního stánku, putuje na podporu pacientů s RS.

„Rád bych pozval co nejvíce lidí, moc si to spolu užijeme! Navíc podpoříme dobrou věc,“ říká Voráček, jenž se jinak těší na to, až si po mimořádně náročné sezoně trochu odpočine. Volný čas užije především s rodinou, během šampionátu se mu narodil syn Matěj.

Na mistrovství tým příkladně vedl jako kapitán, vytvořil český rekord v počtu bodů (16 – 4+12). Ale pořád je to jenom sport. To hlavní je, že dokáže pomáhat i jinak. Prostřednictvím svojí nadace.

Říha se rozbrečel na tiskovce. Nesplnil jsem cíl. Jsem složitej trenér, buzerant, řekl v slzách
Video se připravuje ...

Zklamaný kapitán českého týmu Voráček, který nedokázal dovést své spoluhráče k medaili
Zklamaný kapitán českého týmu Voráček, který nedokázal dovést své spoluhráče k medaili

Už jsou v Praze! Hokejisté se vrátili ze šampionátu, na letišti čekali fanoušci
Video se připravuje ...

Vynikající turnaj. Máme hráče, kteří mohou převzít štafetu po zlaté generaci, řekl o MS Král
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud