28. května 2021 • 10:53

Sýkora se vrátil ke kritice Vrány z MS 2019: Brutální ohlasy, už to nečtu...

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace okolo českého útočníka Jakuba Vrány je podobná jako na MS v roce 2019 v Bratislavě. Jeho pozice v týmu není zcela jasná, výkony nestabilní. Tehdejší kritik Marek Sýkora možná dopomohl k tomu, že byl mladý kanonýr vyřazen ze sestavy dnes už zesnulým trenérem Milošem Říhou. Letos je expert iSport studia s kritikou Vrány opatrnější a spíše se zamýšlí nad jeho rolí v týmu a záměry trenérského štábu Filipa Pešána.



Marku Sýkorovi přitom imponoval přístup Jakuba Vrány před mistrovstvím. „Přijel hráč, který změnil mužstva. Začal výborně v Detroitu a čekalo se asi hodně i s prohlášením: Jedeme vyhrát! Což je správný, že jede mladý kluk vyhrát. Ale ten výkon tomu zase neodpovídá. Nevím, s čím je nespokojený, nebo jestli se mu nelíbí herní systém,“ vyjadřoval se Sýkora.

Když byl na mistrovství světa v roce 2019 k výkonům Jakuba Vrány výrazně kritičtější, na internetu schytal vlnu negativních reakcí. „Já jsem strašně dostal. Udělal jsem tu chybu, že jsem si přečetl nějaký ohlasy na internetu na moje vyjádření a bylo to brutální. Tak už si na to dávám trošku pozor,“ vzpomínal v přestávce po první třetině čtvrtečního duelu se Švédskem.

Po kritice v Bratislavě další zápas Vrána nenastoupil. „Do dneška jsem se nedozvěděl, jestli jsem k tomu dal popud. Jestli si řekli: Sýkorovi se nelíbí, nám se taky nelíbí,“ přemýšlí, jak mohl uvažovat tehdejší trenérský tým v čele s Milošem Říhou.

Česká střídačka se raduje po nevídaném obratu v klíčovém utkání proti Švédsku
Česká střídačka se raduje po nevídaném obratu v klíčovém utkání proti Švédsku

Problémy s ukotvením Vrány v sestavě se nicméně vrací. Na letošním šampionátu začínal po boku Jana Kováře a Dominika Kubalíka v první formaci. „Lajna Vrána, Kovář, Kubalík v tomto složení nemůže fungovat,“ říkal Sýkora po dvou porážkách s Ruskem (3:4) a Švýcarskem (2:5). Nakonec dospěl ke stejnému závěru i trenérský tým, který Vránu prohodil s Filipem Zadinou z druhé formace.

Tenhle tah zafungoval směrem k první lajně. Všichni její útočníci se gólově prosadili v důležitém utkání s Běloruskem, které národní tým dotlačil k vítězství 3:2 v prodloužení. Ale co Vrána? Dost možná ho zároveň svazovaly zdravotní trable. S bolavým ramenem a nejasnou rolí v sestavě tak proti Švédům podle oficiální soupisky nastoupil jako 13. útočník.

Ale od začátku duelu bylo jasné, že bude sestavou rotovat. „Trenéři mu jakoby chtějí pomoct. Ale tenhle systém doplňování třináctého útočníka do různých formací je pro mě nepochopitelný a nejsem toho zastáncem,“ říkal po první třetině ve studiu Sýkora.

Radost, úleva, oddechli si experti ve studiu. Co radí Sýkora pro zbytek turnaje?
Video se připravuje ...

Těžko říct, do jaké míry tohle rozhodnutí trenérů ovlivnilo zraněné rameno, ale Vrána nakonec odehrál téměř patnáct minut. Zatímco Matěj Blümel, v sestavě původně ve druhé formaci s Filipem Chytilem a Jiřím Sekáčem, měl ice time kolem pouhých pěti minut. Nejdůležitější Vránův počin v zápase však přišel až na startu třetí části v přesilové hře. Ukázal se jako ryzí střelec a nastartoval neuvěřitelný čtyřgólový obrat národního týmu.

Sýkora tedy Vránu po předchozí zkušenosti raději kritizoval jen mírně a spíše přemýšlel nad jeho správným umístěním v sestavě. Po zápase už jen vyzdvihnul, jaký efekt měla trefa mladého útočníka: „Vránův gól byl spouštěč obratu. Navíc byl parádní a měl pozitivní efekt.“ Tým zkátka pochopil, že to půjde a Švédy nakonec porazil 4:2.

Nezbývá než doufat, že byl Vránův gól rovněž spouštěčem jeho lepších výkonů, a že bude mít pozitivní efekt na celý tým. Záležet však bude především na roli, jakou hvězdě Detroitu trenérský štáb Filipa Pešána určí.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud