Jaroslav Kalina
31. května 2021 • 20:15

Ručinský po bitvě s Dány: Zdlouhavý porod. Porážka by byla katastrofa

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O českém vítězství ani na moment nepochyboval. Bývalý vynikající útočník Martin Ručinský (50) v roli experta studia iSport.cz během nervy drásající bitvy Čechů s Dánskem (2:1sn) několikrát prohlásil, že porážku hokejové reprezentace si nedokáže představit. Výhry hokejové reprezentace se dočkal, ale z výkonu neměl vůbec dobrý dojem. „Byla to velká trápená. Čekal jsem od nás víc,“ přiznal olympijský šampion z Nagana.



Do redakce deníku Sport zavítal v minulosti na zápasy českých hokejistů na mistrovství světa již několikrát. Návštěvy Martina Ručinského ale vždycky skončily porážkou. Ještěže nepříjemnou bilanci Češi proti Dánům zlomili, jinak by už nepřijel. Veledůležitá výhra výběru kouče Filipa Pešána v boji o čtvrtfinále se ale proti nepříjemnému soupeři vůbec nerodila lehce. Národní tým byl podobně jako proti Bělorusům v obrovské křeči a znovu musel zápas dotahovat.

Až do 46. minuty se zdálo, že Češi proti dánské zdi prohrají 0:1, čímž by naděje na účast v bojích o medaile pohasla úplně. Ručinský ale pořád věřil ve zlom. Výhru nad Dány bral jako povinnost. „Nedokázal jsem si představit, že bychom nevyhráli. Porážka by byla katastrofa, na nafackování si v kabině. Po skvělé výhře nad Švédskem by to bylo nepředstavitelné. Oddechli jsme si, ale byl to porod, zdlouhavý porod,“ ohromně si ulevil trojnásobný mistr světa.

Dramatickým momentem utkání, který si získal pozornost studia, byl bezpochyby neuznaný gól obránce Filipa Hronka v prodloužené po správném využití trenérské výzvy Dánů. Trefa po ofsajdu Dominika Kubalíka velice zaujala experta deníku Sport Ondřeje Kuchaře. „Ve studiu jsme si hned říkali, že jde o ofsajd, ale nechápu ruské čárové rozhodčí, kteří neuznali gól až po nějakých deseti minutách. Mělo se hned hrát dál,“ měl jasno hokejový redaktor Sportu

Kteří Češi by měli jít do NHL: Špaček, Sklenička, co Flek?
Video se připravuje ...

Pozitiva z české hry i přes vítězství hledali experti velice těžce. Po senzačním obratu nad Švédskem (4:2) doufali, že výkony reprezentace už budou jen stoupat. Není tedy divu, že po neskutečně těžkém zápase s Dánskem (podle slov Ručinského) nemohli být příliš pozitivní.

„Hráli jsme proti obrovským betonářům. Nedokázali jsme prorazit jejich obranu, strašně dlouho nám to trvalo. Byla to pro nás velice cenná facka před vrcholem šampionátu. Už jich ale bylo dost. Nalijme si čistého vína. Když nepočítáme duel s Brity, byla povedená jen jedna třetina proti Švédům. Jinak to byla víceméně bída a zklamání. Proti Dánům jsme byli více na puku a v útočném pásmu, měli více střel, ale potrápili nás,“ řekl Kuchař.

Rozhodující samostatné nájezdy zvládli čeští střelci skvěle – proměnili všechny čtyři. Nicméně reprezentační jedničce Šimonu Hrubcovi se moc nepovedly, pustil tři ze čtyř pokusů a na poslední byl vystřídán Romanem Willem, jenž národnímu týmu zařídil druhý bod.

Střídajícímu Hrubcovi experti nic nevyčítali, většinu zápasu prostál v brankovišti, čelil jen 13 dánským střelám. „Šimon to měl strašně těžký. Musel být ztuhlý po celém zápase, a pak najednou měl chytat nájezdy. Úlohu v utkání splnil, ale v nájezdech se asi úplně necítil,“ domníval se Ručinský.

Legenda českého hokeje si stála za tím, že nervní, ale přeci jen dotáhnutý obrat nad Dánskem vypověděl o dobrém charakteru Pešánova mužstva. V úterním závěrečném utkání skupiny A proti Slovensku Ručinský Čechům věří. Očekává, že budou chtít Slováky porazit, předvést mnohem lepší výkon než v posledním zápase. Je přesvědčený, že zlepšený výkon by reprezentaci pomohl před čtvrtfinále, ve které doufá, že uvidí.

Ve studiu iSport.cz na utkání se Slovenskem vystřídá Ručinského zkušený expert Marek Sýkora, jehož doplní redaktor Sportu Miroslav Horák a moderátor Tomáš Zetek.

Ručinského pětka: koho by vybral do své lajny snů?
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 45:23. D. Kubalík, . Chytil

Hosté: 03:41. Nicklas Jensen

Sestavy

Domácí: Hrubec (5. nájezd Will) – D. Musil, Hronek (A), D. Sklenička, Klok, Šustr, Šulák, Hájek – D. Kubalík, Lenc, Jan Kovář (C) – J. Vrána, Chytil, Sekáč – Zadina, M. Stránský, Špaček – Smejkal, R. Hanzl (A), T. Zohorna – Flek.

Hosté: Dahm (4. nájezd Sogaard) – Lassen (A), M. Lauridsen (C), O. Lauridsen, Jensen Aabo, Kristensen, Nicholas Jensen, O. Larsen – True, Nicklas Jensen, Meyer – Storm, Jesper Jensen, Hardt – Jakobsen, Bau Hansen, From – Madsen, Poulsen (A), Olesen – Andersen.

Rozhodčí

Gofman, Romasko – Lazarev, Shalagin

Stadion

Olympic Sports Centre, Riga

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Studio MS při zápase proti Dánsku: moderátor Adam Nenadál, Martin Ručinský a redaktor Sportu Ondřej Kuchař
Studio MS při zápase proti Dánsku: moderátor Adam Nenadál, Martin Ručinský a redaktor Sportu Ondřej Kuchař

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud