Pavel Ryšavý
29. dubna 2022 • 04:40

Nadšená Ostrava! Jalonenův systém se rodí. Mizí díry, kouč viděl pozitiva

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé naostro, poprvé před narvanou halou a poprvé proti opravdu silnému soupeři. Bitva na Českých hokejových hrách s Finskem byla i prvním velkým testem, jak funguje národní tým pod Karim Jalonenem. Jediná vada na kráse zní: národní tým ztratil zápas po nájezdech 1:2. Ale jinak? Velká jízda, parádní výkon. Silnému soupeři, který přivezl velkou část své zlaté olympijské sestavy z Číny, dělal dost starostí. „Taky jsem na hráče hrdý,“ pronesl finský trenér.



Žádné jančení, žádné honění, žádné díry a propasti mezi útokem a obranou. Tímhle směrem se rodí český hokej pod vládou Kariho Jalonena. Ne, nemíchá žádný beton. Hráči s pukem nemají zakázané riziko a improvizaci. Spíš cítíte důraz na defenzivní disciplínu, ať si každý drží přesně pozice a soupeř jezdí do lesa.

Porážka s Finskem po nájezdech štve. Ale v téhle fázi je pořád důležitější, jak do sebe dostávají trenérův systém a že mu věří. „Řeknu vám, že jsem na kluky hrdý a šťastný za to, jak k zápasu přistoupili. Vyhrávali jsme souboje, a to i menší hráči, měli jsme rychlost. Takhle bychom chtěli hrát,“ pochvaloval si finský kouč na české lavičce.

Ostravská hala se vařila, hodně bouřlivá atmosféra ladila s tím, co se dělo na ledě. „Ždímali jsme Finy celý zápas,“ vyhrkl bek David Jiříček. Osmnáctiletý obránce dostal hodně prostoru, hrál první přesilovku, chodil často na led. První dojem z bitvy v natřískané aréně? „V euforii,“ usmál se. „Jo, trochu přišla, hrajete proti Finsku, velký soupeř, do toho skvělí fanoušci,“ pokračoval Jiříček.

Proti Finsku, které aktuálně vládne světovému hokeji, se hraje těžko, má svůj systém, kdy jste na puku a vlastně nemáte šanci. Udělá se někde díra? Maže na zteč, trestá. Pro Česko byl tohle první velký test, jestli zvládne hrát podle Jalonenových not. Zvládne. Bylo to hodně nadějné představení.

Čeští hokejisté v zápase s Finskem
Čeští hokejisté v zápase s Finskem

„Skvělý hokejový večer, výborná atmosféra. Viděl jsem tam hodně pozitivních věcí, zaručeně šlo o náš nejlepší zápas,“ vypočítával Jalonen. Každý tým jednou proměnil přesilovku, pak se oba mydlily o to, kdo přidá druhou trefu. Nakonec se rozhodovalo až v nájezdech, Česko se vyhrabalo ze ztráty 0:2, když srovnal blafákem Jiří Smejkal, Jalonen na chvíli opustil svůj soustředěný výraz, usmál se. Jinak celý zápas stál na lavičce mezi hráči, aby byl nejvýš, má rád přehled.

15

Tolik hráčů, kteří nastoupili za Finsko v Ostravě, má zlato z poslední olympiády.

„Hrajeme trochu podobně jako Fini, ještě si pořád zvykáme, je to malinko jiné, než jsme byli zvyklí. Každým dnem to bude ale lepší a lepší,“ pochvaloval si zápas Jiříček. Byl hodně výrazný ve svých ofenzivních výpadech. Ale prakticky všude jste našli pozitiva. Michael Špaček vymýšlel křižné nahrávky, jednou trefil tyč. Jiří Smejkal dobře hrabal ve všech herních situacích a tlačil se do brankoviště, velké momenty tahal Roman Červenka, Jiří Černoch je na nejlepší cestě, aby urval místo pro mistrovství světa. Takhle byste mohli jmenovat docela dlouho. „Snažili jsme se hrát s pukem. Měli jsme celkem dost energie, šance tam byly, vypadalo to dobře. Nemáme se za co stydět,“ přidal útočník Matěj Stránský.

Dobrých záblesků v České hře se dalo pozorovat docela dost. Při přesilovkách se hráči podle šablony hned stahovali do osy střely, viděli jste snahu o hodně rychlé zakončení. Obětavost ukázal třeba Vojtěch Budík, když v jednu chvíli „pravým betonem“ v brankovišti uhasil požár za překonaným Štěpánem Lukešem. Mimochodem, na to, že měl gólman původně cestovat domů, ale při zranění Nicka Malíka se vrátil zpátky? Výborný výkon. „Jestli něco zlepšit? Možná rozehrávky a rozjetí útoků, dávat si puky pod tlakem do třetiny, ale uvidíme, co si k tomu povíme další den. Trenér říkal, že si to zanalyzujeme, ale celkově to byl velmi dobrý zápas,“ dodal Stránský.

Jalonenova vláda nad českým hokejem začala. Po zápase nahnal hráče do kabiny, žádné rozhovory, nejdřív si s nimi chtěl promluvit sám, když byli ještě v zápasové náladě. Přál si být prvním, kdo jim poví pár slov, aby v nich zůstala.

A Stránského připomínka s analýzou? Jalonen je detailista, na tom má založenou celou trenérskou kariéru. Se svými kolegy budou hledat mouchy, chybky, co vyladit. Patrně v pátek na tréninku se zase nastříkají na led sprejem čáry, aby každý věděl, kde se má pohybovat. S Finskem Česko sice padlo, ale hrálo podle finských not. Víte co? Ladilo to.

Góly

Domácí: 15:20. Hartikainen, . Manninen

Hosté: 38:45. Černoch

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Tuohimaa) – Lehtonen, Kaski, Friman, Vatanen (A), Saarijärvi, Hietanen, Ohtamaa (A), Pokka – Innala, Manninen, Hartikainen – Rajala, Filppula (C), Ojamäki – Pesonen, Sallinen, Palmu – Nenonen, Mäenalanen, Ojantakanen – Erholtz.

Hosté: Lukeš (Kváča) – Šulák, Ščotka (A), Krejčík, Jeřábek, Sklenička, Jiříček, Nedomlel, Budík – Smejkal, Černoch, Stránský – Červenka (C), Špaček, Blümel – Zdráhal, Kodýtek, Kousal – Flek (A), Hladonik, Beránek – Fridrich.

Rozhodčí

Harnebring, Holm – Lederer, Hynek

Stadion

Ostravar Aréna

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud