Jan Denemark
28. dubna 2022 • 16:37

Kouzelný sprej? Finští trenéři přinesli novinku, malují s ní po ledě

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii v roce 2014 poprvé na velké akci rozhodčí začali používat tzv. neviditelný sprej, bylo z toho pozdvižení. Funkční novinka, která se rychle ujala, nyní pomáhá i české hokejové reprezentaci. Trenér Kari Jalonen se svým realizačním týmem používá při trénincích spreje, aby hráčům ukázal, kde a jak si představuje jejich pohyb. „Pro mě je to úplná novinka,“ přikývl útočník Jiří Černoch.



Trenér národního týmu Kari Jalonen se postavil k tabuli, přednesl nákres cvičení, vysvětlil, jak si ho představuje a pak vyslal asistenty se spreji s výrazně oranžovou barvou v rukou, aby nastříkali na led v útočném pásmu přesná místa, kde se mají hokejisté pohybovat, aby následující minuty lépe odsýpaly. A ne nešlo o žádný mizející sprej. Na ledě to ani není třeba. Hráči sami svými hranami po nějakém čase ledovou plochu „vyčistili“ natolik, že sprej vymizel. A jelo se nanovo.

 „Jsem tu krátce, ale zrovna ten sprej, to byla pro mě úplná novinka. Zároveň ji vítám, protože pro orientaci hráčů v tréninku je to velmi dobré. Pak je snazší si to přenést i do samotného zápasu,“ pochvaloval si brankář Marek Langhamer, jenž se k týmu v týdnu připojil z finské ligy. Přitom prošel Amerikou, Finskem, nebo Kanadou, ale nikde se s podobnou vymožeností nesetkal.

Jde o jasně nejvýraznější novinku, kterou přinesl finský trenérský štáb, pokud bereme v potaz vyloženě hokejové věci v přípravě. Samozřejmě, to, jak fungují systémové věci, se ukáže až v následujících týdnech, nicméně jde o inovátorský přístup.

„Ono i to samotné kreslení je dobré nejen pro hráče, ale i pro nás. Jde o takové oznámení dát si pozor, že prostě z těchto prostor by neměly góly padat. V tomhle to pomáhá nejvíc,“ doplnil sedmadvacetiletý brankář. Na jeho slova plynule navázal muž, který by naopak z podobných prostorů měl co nejvíce skórovat, Jiří Černoch.

„Konkrétně pro mě je to naprostá nová věc. Myslím, že v Česku také, nezažil jsem to. Je to taková pomůcka do hry. Nejde jen o útok. I v obraně víme, kdo má kde stát a za co zodpovídá. Je to dobrá věc. Je to nové, ale funguje to,“ doplnil karlovarský forvard. První příležitost ukázat v praxi účinnost nového postupu bude mít národní celek, včetně Jiřího Černocha v první formaci, už dnes v podvečer proti Finsku v rámci Českých her.

Góly

Domácí: 15:20. Hartikainen, . Manninen

Hosté: 38:45. Černoch

Sestavy

Domácí: Olkinuora (Tuohimaa) – Lehtonen, Kaski, Friman, Vatanen (A), Saarijärvi, Hietanen, Ohtamaa (A), Pokka – Innala, Manninen, Hartikainen – Rajala, Filppula (C), Ojamäki – Pesonen, Sallinen, Palmu – Nenonen, Mäenalanen, Ojantakanen – Erholtz.

Hosté: Lukeš (Kváča) – Šulák, Ščotka (A), Krejčík, Jeřábek, Sklenička, Jiříček, Nedomlel, Budík – Smejkal, Černoch, Stránský – Červenka (C), Špaček, Blümel – Zdráhal, Kodýtek, Kousal – Flek (A), Hladonik, Beránek – Fridrich.

Rozhodčí

Harnebring, Holm – Lederer, Hynek

Stadion

Ostravar Aréna

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud