Ondřej Kuchař
7. května 2022 • 09:48

Finalisté extraligy v české obraně: třetí vrchol a lék alkohol po prohře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE STOCKHOLMU | Defenzivní řady jsou takřka hotové. Obrana aktuálně čítá desítku beků. Je jasné, že někdo bude muset z kola ven, s dalším doplněním zvenčí se už však moc nepočítá. Snový ročník prožívá Tomáš Kundrátek, kterého po olympiádě a zlaté jízdě s Oceláři bude čekat další vrchol. Na čtvrtý šampionát v řadě by se pak mohl podívat Michal Moravčík.



Ve finále byli soupeři, teď sdílí jednu kabinu. „Oslavy jsem si užil moc! V Třinci to ještě pořád pokračuje, mně přišla pozvánka, abych se přijel poprat o mistrovství světa. Byl jsem za to moc rád. Oslav bylo dost, ale pro mě to skončilo,“ usmívá se Tomáš Kundrátek. Opačné pocity zažíval Michal Moravčík, obránce Sparty.

„Už to přebolelo. První dva dny nebyly úplně optimistické, ale alkohol náladu zlepšil. Pili jsme na žal, pak se spíše slavilo. Přelilo se to z jednoho do druhého. Musíme tu sezonu brát jako úspěšnou. Když jsme byli kolem Nového roku na dvanáctém místě a plácali se... Stříbro bereme. V jistém kontextu může mít klidně cenu zlata,“ říká upřímně. Oba patří dlouhodobě k defenzivní kostře národního týmu. 

Kundrátek za reprezentaci odehrál 77 utkání, Moravčík 49. Bek Třince prožívá skvělou sezonu. Podruhé si zahrál na olympiádě, kde se prezentoval výbornými výkony. S Oceláři nedávno juchal s pohárem a teď ho dost možná čeká třetí mistrovství světa. „Je to úžasná sezona. Neřekl bych ale, že je to nějaká klika nebo štěstí. Pro tohle jsem bojoval, šel jsem si za tím. Teď se zase poperu,“ má jasno Kundrátek.

V sezoně už odehrál 65 utkání. Že by MS odmítl, ho ani na chvíli nenapadlo. „Vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Když mi pan Nedvěd zavolal, měl jsem ohromnou radost z toho, že se mu líbilo, jak jsem hrál. Nároďák se neodmítá. Každá pozvánka je pro mě čest.“ Fyzická i mentální příprava na třetí vysokohorský výstup na osmitisícovku? Žádný problém. „Takhle jsem to v hlavě ani neřešil. Moc jsem se sem těšil, užívám si to. Kdybych měl nějaké zdravotní trable, je to něco jiného. Když jsem ale zdravý a mám chuť, tak prostě jedu,“ pokyvuje hlavou.

Podobně to vidí i Moravčík. „Jsem rád, že mi sezona ještě nekončí. Je pro mě velká čest reprezentovat, na nároďák vždycky jezdím moc rád.“ Obránce, který bude i nadále pokračovat v dresu Pražanů, se v posledních letech stal inventářem defenzivy reprezentace. V roce 2018 se jako vyjukaný zelenáč překvapivě dostal až do finální nominace na šampionát v Kodani.

Od té doby na MS nechyběl ani jednou. „Přišel jsem ve chvíli, kdy začala probíhat trochu generační obměna. Hodně kluků skončilo. Kuba Nakládal, Míra Blaťák, Ondra Němec... Tihle zkušení borci odcházeli a byla nasnadě nějaká změna. Že jsem tam byl pokaždé já, je nádherné. 

V Kodani bych určitě neřekl, že se v nároďáku takhle zabydlím. Pořád to však není žádná samozřejmost. Jsem šťastný, že jsem na těch šampionátech byl, pořád to beru s pokorou. Vloni se to moc nepovedlo, ty minulé ale byly super.“ Jako poslední bek se k národnímu týmu dnes v tréninku připojí Radim Šimek. 

V play off NHL válčí Jan Rutta a Radko Gudas, ve finále švédské soutěže Filip  Pyrochta. Taky Moravčík ví, že si nominaci musí uhrát. „Na ledě o tom ale nepřemýšlíte. Možná pak někde mimo. Je to ale fakt otázka na trenéry. Na nás je jen to, abychom podali co nejlepší výkon a tím si o místo sami řekli. Přijel jsem s tím, že tady můžu být týden, ale taky měsíc. Jdu den ode dne. Nemám to tak, že bych si v hlavě říkal, kdo to má jisté a přes koho se tam můžu dostat. Buď na šampionát pojedu, nebo ne, svět se mi nezhroutí.“

Kundrátek v národním týmu 

olympiáda 2x (2018, 2022), MS 2x (2016, 2017), Světový pohár 1x(2016)

starty celkem: 77

Moravčík v národním týmu

MS 3x (2018, 2019, 2021)

starty celkem: 49

Česko Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program MS v hokeji Tabulky Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud