Květoslav Šimek
26. května 2022 • 13:40

Slafkovský před Finy hecuje: Chceme jim vrátit posledních osmnáct let

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáct let nedokázali Slováci na mistrovství světa ani olympiádě porazit Finsko. Když se jim to povedlo naposledy, měl Juraj Slafkovský necelý měsíc, Šimon Nemec dva měsíce a Adam Sýkora ještě nebyl na světě. V dnešním čtvrtfinále v Tampere (19.20) chtějí slovenští dravci prokletí zlomit. „Bylo by pěkné to Finům za posledních osmnáct let vrátit,“ culil se Slafkovský, čtvrtý nejproduktivnější hráč šampionátu (3+6).



Postup do čtvrtfinále vybojovali na poslední chvíli a čeká je nejlepší tým skupiny B Finsko. Soupeř, se kterým mají z posledních let tristní bilanci. Padli s ním třináctkrát v řadě. Navíc je v domácím prostředí požene vyprodaná hala.

Přesto se Slováci chtějí bít o postup mezi elitní čtyřku. Jako na nedávné olympiádě v Pekingu, kde skončili senzačně třetí. I tam ovšem Finsku podlehli ve skupině 2:6 a v semifinále 0:2. Poslední slovenské vítězství se datuje k šampionátu 2004 v Ostravě (5:2). Dvěma góly se tehdy blýskli Marián Gáborík a Miroslav Šatan.

Na jejich odkaz a hokejové umění navazuje teprve osmnáctiletý útočník Juraj Slafkovský. V Pekingu nasázel v sedmi zápasech 7 gólů. Na mistrovství světa má po sedmi zápasech 9 bodů (3+6). V celkovém pořadí kanadského bodování je čtvrtý.

„Pekingská forma je asi zpátky, ale to je teď jedno,“ říkal Slafkovský pro sport.sk. „Spíš je teď potřeba se soustředit na další zápas. Jsem rád, že mi to tam zase padá, ale co z toho, když nepůjdeme ještě dál?“

Proti Finsku má speciální motivaci. Nejenom kvůli olympijskému semifinále a negativní bilanci. V roce 2019 se z hradeckého Mountfieldu stěhoval právě do Finska. V mládežnických týmech TPS Turku tam formoval svůj potenciál a talent. V uplynulé sezoně už seniorskému týmu pomohl k ligovému stříbru (v play off 18 zápasů/ 2+7).

„Jasně, že tam bude extra motivace,“ usmíval se Slafkovský. „Bylo by pěkné to Finům za těch posledních osmnáct let vrátit... V nové hale v Tampere jsem hrál už dvě série play off, krásná a velká aréna. Bude vyprodaná, všichni se na to těšíme.“

Čím by mohl Finy překvapit? Ján Lašák, trenér reprezentačních brankářů, který byl v roce 2004 u posledního slovenského vítězství (byl vyhlášený nejlepším brankářem šampionátu), nabídl originální recept.

„Pomohlo by, kdybychom v první třetině vedli 4:0 a Finové by museli otevřít hru. To by bylo úplně ideální,“ usmál se mistr světa z roku 2002 v rozhovoru se slovenskými novináři.

Sám vnímá, že čekání na vítězství je pořádně dlouhé. „Kluci, vždyť já byl v té době ještě mladý, bylo mi dvacet pět... Je čas to změnit!“ Proč se Slovensku proti Finům nedaří?

„Jsou velmi disciplinovaní a mají zažitý systém, který nám moc nevyhovuje,“ uvažoval Lašák, který v extralize slavil mistrovský titul s Pardubicemi (2005) a Libercem (2016). „My hrajeme hokej, oni brání. V uvozovkách, nechci je urazit.“

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud