Květoslav Šimek
11. května 2023 • 13:20

Stopka pro hráče z KHL? Kazaši ji neřeší, jednoho „Rusa“ mají i Slovinci

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rusko a Bělorusko na mistrovství světa v Rize a Tampere hrát nebudou. Zástupci z ruské KHL, která je pro drtivou většinu reprezentantů kvůli válečné agresi na Ukrajině zapovězená, se ovšem na šampionátu objeví. Hned osmnáct jich má na soupisce Kazachstán, jednoho Slovinsko. S oběma se ve skupině střetne i česká reprezentace.



Na ulicích v Rize lze zahlédnout vedle lotyšských vlajek také ukrajinské. Na podporu země, která je už druhým rokem okupovaná Ruskem. Mezinárodní federace IIHF sice Rusko a Bělorusko vyloučila ze hry. Nicméně reprezentační stopky pro hráče, kteří i po vypuknutí války podepsali nebo dodrželi kontrakty v KHL, si řeší každá federace zvlášť.

Finsko, Švédsko, Česko nebo Slovensko postupně pro hráče z KHL vyhlásily jasný zákaz. Dmitrij Jaškin (Petrohrad), Libor Šulák a Rudolf Červený (oba Vladivostok) měli stopku. Stejně tak obránci Lukáš Klok a David Sklenička, kteří mají do KHL zamířit.

Ještě větší problémy řešili Slováci. Kvůli KHL přišli o oba prověřené brankáře Patrika Rybára (Spartak) a Adama Húsku (Novgorod). Mimo hru jsou také Július Hudáček (Astana), Michal Čajkovský (Novosibirsk), Christián Jaroš (Omsk/CSKA), Tomáš Jurčo (Kunlun), Adam Liška (Čerepovec) a Michal Krištof (Vladivostok)

„Máme tam dva nejlepší brankáře a další zkušené hráče, je těžké v této věci zaujmout stanovisko,“ říkal ještě před definitivním rozhodnutím slovenského svazu Peter Cehlárik pro sportweb.pravda.sk. „Nechtěl bych být v kůži Miroslava Šatana a lidí ve vedení slovenského hokeje, kteří budou rozhodovat o jejich účasti na šampionátu.“

Verdikt byl nakonec očekávaný – hráči z KHL reprezentovat nemohou. I trenér Craig Ramsay v tom měl jasno. I proto se tolik rozjely debaty a diskuze kolem nepřítomnosti Martina Gernáta. Zkušený obránce je po konci ve švýcarském Lausanne bez angažmá, ze slovenské nominace vypadl těsně před odletem na mistrovství. Oficiálně kvůli zranění břišního svalstva, nicméně v zákulisí se mluví o jeho odchodu do Jaroslavle. Buď jak buď, Gernát ve slovenském týmu není.

Kazaši dilema ohledně KHL neřešili. I proto, že Barys Astana, který je základem národního týmu, ruskou ligu stále hraje. Z Astany je v nominaci 13 hráčů! Brankáři Bojarkin a Šutov, obránci Beketajev, Danijar, Gajtamirov a útočníci Asetov, Kajyržan, Michajlis, Muratov, Rachmanov, Savickij, Šajchmeddenov, Šesťakov.

Za Spartak Moskva aktuální sezonu odehrál i šestatřicetiletý útočník Roman Starčenko, který se představí na osmém mistrovství světa v elitní kategorii. Dalších sedm účastí má v divizi I. Za Vladivostok nastupoval v KHL obránce Orechov, v nižší VHL působili Musorov (Voskresensk) a Rymarev (Tula), v ruské juniorce MHL hrál obránce Breus (Novgorod). Většinu roku ve VHL odehrál i útočník Grenc (Zvezda Moskva).

Jednoho hráče z ruské ligy má na soupisce i Slovinsko. Čtyřiadvacetiletý útočník Jan Drozg, jehož si v roce 2017 vybral Pittsburgh na draftu jako číslo 152, odehrál uplynulou sezonu v Chabarovsku (40/ 8+13). V generálce proti Dánsku (3:1) dával vítězný gól Slovinců.

Zimák: Čtvrtfinále rozhodne, jestli Jalonen zůstane. Získají Češi medaili?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud