Ondřej Kuchař
14. května 2023 • 12:35

Zbědovaní Kazaši. Cizinci se zřekli druhého pasu, kouč nedostal vízum

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnoho opravdových Kazachů jste dřív v národním týmu Kazachstánu nenašli. Ještě před rokem přivezli na hokejové mistrovství světa deset hráčů, kteří měli v rodném listě v kolonce místo narození jiný stát. Teď je ale vše jinak. Letos v Rize se poprvé představuje vskutku kazašský tým. Kvalita razantně utrpěla. Co je důvodem změny a jaká je aktuálně hodnota výběru, který se dnes večer od 19.20 hodin postaví Česku?



Obránci Jesse Blacker, Darren Dietz, Viktor Svedberg a Jegor Šalapov. Útočníci Curtis Valk, Pavel Akolzin, Dmitrij Ševčenko, Jegor Peťuchov a Anton Sagadejev. K tomu brankář Ilja Rumjancev.

ŠKRT.

Všichni tihle hráči ještě před rokem reprezentovali Kazachstán na světovém šampionátu. Teď však v bleděmodrém dresu schází. Tři se narodili v Kanadě, jeden ve Švédsku, zbytek v Rusku. Všichni během kariéry hráli v KHL za Barys Astana, díky tomu jim pak mohl tamní svaz nabídnout kazachstánský pas.

Nedlouho před šampionátem však byl hokejový svaz požádán, aby přezkoumal vlastnictví druhých ruských pasů u dvou svých reprezentantů. Bylo zjištěno, že všichni rodilí Rusové, ale i další zahraniční hokejisté vlastní dva pasy, což je v rozporu s kazašskými zákony.

Všichni výše jmenovaní se museli rozhodnout, který pas si ponechají. Všichni se Kazachstánu zřekli a nechali si občanství své původní země, v níž se narodili. Tím přišli o možnost reprezentovat Kazachstán.

Podobně cizince naturalizovali dlouho třeba Bělorusové. Z řad hokejových osobností za to dlouhodobě schytávali kritiku. „Dělají to zejména Bělorusko a Kazachstán. Ostatní země už dávno pochopily, že tohle nikdy nevede k dlouhodobému úspěchu. Je to špatně. Technicky je to v pořádku, ale je to jako čůrat do vlastních kalhot. Není to udržitelné,“ říkal už dřív Szymon Szemberg, předseda Evropské asociace hokejových klubů a technický ředitel Ligy mistrů.

Kromě cizinců navíc Kazachům schází v dějišti turnaje i hlavní trenér. Andrej Skabelka totiž od lotyšských úřadů nedostal vízum. Důvod? Narodil se v Bělorusku, tedy v zemi, která otevřeně podporuje ruskou agresi na Ukrajině. Tým tak dočasně vede Galym Mambetalijev, jinak kouč Nomadu Nur-Sultan a kazašského univerzitního výběru.

Před rokem přivezl na MS Kazachstán tým s deseti hráči narozenými mimo tento stát. Teď po mnoha letech vidíme v Rize skutečně stoprocentně kazašský tým. Takřka kompletně je složen ze dvou klubů: Barysu Astana, který stále hraje ruskou KHL a Nomadu Nur-Sultan, který působí v domácí kazašské lize.

Lídrem týmu je útočník Nikita Michajlis, který se bude snažit dnes večer větrat českou obranu. V prvním utkání na šampionátu Kazaši překvapivě porazili Nory 4:3 po nájezdech. Rychle přitom 0:2 prohrávali a museli dotahovat manko. Zvládli to úsporným hokejem. Byť bylo Norsko většinu času lepší (například na střely vyhrálo jasně 34:18), na víc než bod to nestačilo.

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud