Zdeněk Janda
27. května 2023 • 12:52

„Malé“ Česko chce dokonat pohádku. Dáme do toho srdce! hlásí Lotyši

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE |  Před halou v Tampere už zní klasický pokřik: „Latvija!“ Lidé navlečení v národních barvách skandují, bubnují, objímají se. Z Rigy se přepravili do Finska, aby pomohli svým hrdinům dopsat hokejovou pohádku. „Je to šílené. Přepsali jsme historii, ale pořád máme před sebou další zápas,“ říká útočník Deniss Smirnovs Lotyši se od 13.20 hodin utkají v semifinále s Kanadou. „Na nás není žádný tlak. Prostě jdeme hrát, dáme do toho srdce,“ hlásí Dans Locmelis.



Do akce jde i „malé“ Česko. Když už je tým kolem kapitána Romana Červenky doma, spousta fanoušků bude přát Lotyšům právě proto, že hodně hráčů znají z extraligy.

Na soupisce je osm (!) hráčů z české elitní soutěže. A hrají klíčové role. Takže kdo z českých fanoušků si chce ještě zbytek turnaje užít i s pocitem, že někomu fandí, může si vybrat právě Lotyšsko.

A nejsou to žádní tuctoví hráči. Ale tahouni. Ta jména určitě znáte. Tak jen namátkou: Uvis Janis Balinskis (Liberec), Roberts Bukarts (Vítkovice), Karlis Čukste (Třinec), Ralfs Freibergs (Litvínov).

Ani jeden z nich ale včera nebyl novinářům k dispozici. Dorazili jiní dva. Právě Dans Locmelis a Deniss Smirnovs. Oba mluvili o životním zážitku. Lotyši vyřadili ve čtvrtfinále Švédy a prožili jeden z nejkrásnějších okamžiků ve své hokejové historii.

„Bylo to úžasné. Neuvěřitelná atmosféra. Šli jsme ven a tam byly stovky fanoušků. Lidé na nás čekali. Něco takového jsem zažil poprvé v životě, takže se mi splnil sen,“ říkal Locmelis, jenž proti Švédům dokonce skóroval. O to měl silnější zážitek.

Před arénou v Rize se rozjel obrovský mejdan. Teď se přesunul do Tampere. Protože právě tady se šampionát dohrává. „Což je trochu škoda. Ale věřím, že dorazí co nejvíc našich lidí,“ přeje si útočník Locmelis. V Rize by každopádně bylo ještě větší hokejové peklo…

Lotyši už s Kanadou na šampionátu jednou hráli. Hned na úvod prohráli 0:6. Ovšem teď se čeká jiný příběh. Už jenom proto, že jsou rozjetí. Ztratili úvodní dvě partie, ale potom si připsali šest výher v řadě.

Teď chtějí přidat další. Čímž by ještě víc šokovali hokejový svět. „Nebudeme pod takovým tlakem jako Kanada. Prostě jdeme hrát hokej, dáme do toho srdce,“ hlásí Locmelis.

V Lotyšsku se v následujících hodinách zastaví život. Fandit bude i spousta lidí v Česku.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud