25. května 2023 • 21:43

SESTŘIH: Euforie v Rize! Lotyši zdolali Švédy, poprvé si zahrají semifinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový šampionát v hokeji zažil obrovskou senzaci! Lotyšsko zvládlo domácí čtvrtfinále proti Švédsku a po výhře 3:1 si poprvé v historii zahraje semifinále MS. Na triumfu se podíleli i hráči z české extraligy, litvínovský obránce Janis Jaks posbíral dva body (1+1), kladenský bek Oskars Cibulskis jednou asistoval a bývalý zlínský útočník Rihards Bukarts nahrál na všechny tři góly. Lotyšský tým se na víkend přesune už do Tampere, v semifinále vyzve Kanadu.



Na všech dnešních brankách Lotyšska se asistencemi podílel bývalý útočník Zlína Rihards Bukarts. Gól a nahrávku si připsali Miks Indrašis a Janis Jaks. Lotyši vstřelili rozhodující dvě branky ve třetí třetině, do níž vstupovaly týmy za stavu 1:1. Švédové se mezi nejlepší čtyři na MS naposledy probojovali v roce 2019.

Lotyšsko, hnané bouřlivým davem, se ujalo vedení ve 13. minutě. Cibulskis vystřelil vedle, puku se ale ujal Rihards Bukarts, nahrál před branku a Ločmelis otevřel skóre. „Tre kronor“ srovnali v polovině zápasu. Raymond vytvořil prostor Liljegrenovi, jenž střelou pod břevno překonal Šilovse.

Konec! Lotyšsko porazilo Švédsko 3:1 a poprvé si zahraje semifinále MS
Konec! Lotyšsko porazilo Švédsko 3:1 a poprvé si zahraje semifinále MS

V 37. minutě byl Dzierkals za bodnutí koncem hole vyloučen na pět minut plus do konce utkání, Švédi ale dlouhou početní výhodu nezužitkovali. Zkraje třetí části Grundström dostal kotouč do sítě pomocí vysoké hole a rozhodčí po zhlédnutí opakovaných záběru branku odvolali.

Lotyšům vrátil vedení v 46. minutě Indrašis. Dvaatřicetiletý útočník převzal puk od Rihardse Bukartse, prohodil ho mezi nohama Pära Lindholma a střelou nad vyrážečku Larse Johanssona rozradostnil diváky v rižské hale podruhé.

V 54. minutě přidalo Lotyšsko pojistku, když Jaksova rána od modré propadla švédskému gólmanovi mezi betony. Favorit v závěru risknul hru bez brankáře, ale překvapivé vyřazení neodvrátil.

Góly

Domácí: 29:41. Liljegren

Hosté: 12:42. Ločmelis, 45:55. Indrašis, 53:46. Jaks

Sestavy

Domácí: La. Johansson (Wallstedt) – Tömmernes, Liljegren, A. Lindholm, Pudas, Nemeth, Bengtsson, Folin – Carlsson, P. Lindholm, Raymond (A) – Grundström, Lindberg, Zetterlund – Everberg, Li. Johansson, Nylander – Sörensen, de La Rose (A), Silfverberg (C) – Berggren.

Hosté: Šilovs (Gudlevskis) – Zile, Balinskis, Jaks, Rubins, Freibergs, Čukste, Golovkovs, Cibulskis – Balcers, Abols (A), Daugavinš (C) – Ro. Bukarts (A), Batna, Dzierkals – Andersons, Smirnovs, Krastenbergs – Ri. Bukarts, Ločmelis, Indrašis.

Rozhodčí

Kaukokari, Macfarlane – Davis, Mackey

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

9200 diváků

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud