Miroslav Horák
7. února 2024 • 10:27

Veteráni v repre: Jágr zařídil speciální moment, Nedvědův hořký konec i Erat

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Hokejista Martin Růžička už dávno oslavil třicáté narozeniny, přesto zabojuje o nominaci na letošní mistrovství světa v Česku. Nebyl by to první případ, kdy by na velké akci reprezentoval národní tým hráč v pozdějším věku. Když na šampionátu v roce 2015 hrál Jaromír Jágr, zvedal ruce až ke stropu haly. Jak si vedli další?

  • Jaromír Jágr

    43 let, 3 měsíce
    MS 2015

    Do Prahy dorazil jako hráč Floridy, na sezonním výpisu mu svítilo 17 gólů a 47 bodů. Před odchodem k Panthers sloužil u New Jersey Devils. Na domácím šampionátu se blýskl 4 góly a 8 body v deseti utkáních, na vytouženou medaili to ovšem nestačilo. Jágr přesto zařídil speciální moment, Čechy převezl přes hektické čtvrtfinále proti Finům vítěznou trefou v 56. minutě, po níž pozvedl ruce ke stropu arény. V klíčovém boji zapsal tři body, hrál v útoku s Romanem Červenkou a Jiřím Novotným. V semifinále a finále Češi nestačili na zámořské výběry a skončili čtvrtí.

    Jaromír Jágr na MS 2015Foto Michal Beránek / Sport

  • Petr Nedvěd

    42 let, 2 měsíce
    ZOH 2014

    Kouč Alois Hadamczik si libereckého veterána vzal do Soči jako jednoho z lídrů kabiny. Nešlo o extra velké překvapení, neboť Nedvěd necelé dva roky předtím připojil svůj podpis pod bronzový šampionát ve Finsku. V extralize pořád válel, patřil mezi nejproduktivnější hráče, pro něž nebylo problém zapsat 50 a víc bodů. V Soči se Nedvěd už tolik neprosazoval, v pěti duelech pořídil jednu asistenci, tým vypadl ve čtvrtfinále. Dvacet let od zisku stříbrné medaile na ZOH v Lillehammeru, kde hrál za Kanadu, číslo 93 uzavřelo reprezentační kariéru. Na konci sezony pak i celou.

    Petr Nedvěd se představil na Hrách 2014Foto Barbora Reichová / Sport

  • Martin Erat

    36 let, 6 měsíců
    ZOH 2018

    Juniorský mistr světa s týmem do 20 let z roku 2001 a dlouholetý hráč NHL zakončil reprezentační dráhu na olympiádě v Pchjongčchangu čtvrtým místem. Do národního týmu se tehdy vracel po třech letech pauzy. Svůj jediný kanadský bod na turnaji za nahrávku si připsal v souboji se Švýcarskem (4:1), kdy společně s Romanem Horákem nahrával na gól Michalu Řepíkovi. V klasické tříčlenné formaci nastoupil po boku Jana Kováře a Dominika Kubalíka. Erat poté na jaře slavil ligový titul s brněnskou Kometou. Za ni hrál ještě následující dvě sezony a skončil s hokejem.

    Martin Erat byl kapitánem týmu na olympiádě 2018Foto Barbora Reichová / Sport

  • Roman Červenka

    36 let, 5 měsíců
    MS 2022

    Až při svém podzimu kariéry náročný český fanoušek definitivně přijal Romana Červenku takříkajíc za svého. Byly roky, kdy se vina za neúspěchy národního týmu házela na něj nebo nejvíc na něj. Než přišel bronzový šampionát v Tampere 2022 a krasojízda útočníka Rapperswilu. Ten před dvěma roky na MS trhnul úctyhodný rekord 17 bodů (5+12) v desítce bitev. Rok poté se snažil s nemenším úsilím, v osmi utkáních nasbíral 9 bodů (3+6), ale ani jeho dobré výkony Čechům nepřinesly víc než čtvrtfinálovou účast. Po sezoně pak došlo k odvolání Kariho Jalonena.

    Roman Červenka během MS 2022Foto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud


Články odjinud