Adam Lacek
25. dubna 2019 • 11:06

Americký hurikán! Ovečkinův rekord se třese, na talent zírají i parťáci

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři zápasy, 11 gólů. Úžasnou bilancí se na probíhajícím mistrovství světa do 18 let může pyšnit americký útočník Cole Caufield. Společně s největší hvězdou Jackem Hughesem utvořil nejlepší útok na šampionátu. „Vezmu si, co mohu. Střílení branek je docela zábavné a já to miluju,“ usmíval se po čtyřgólovém večeru proti Slovákům. Rekord Alexandera Ovečkina z roku 2002 (14 gólů) se už třese.



Hattrick na začátek proti domácím Švédům, šestibodová exploze (4+2) při debaklu Slováků 12:5 a dvougólové večery proti Rusům a Lotyšům. Dohromady neuvěřitelných 11 gólů ve čtyřech zápasech! Cole Caufield útočí na rekord Alexandera Ovečkina , který v roce 2002 nastřílel 14 gólů v osmi utkáních.

„Je to šílené,“ usmíval se po posledním zápase proti Lotyšsku spoluhráč John Beecher. „Loni dával hattricky a všichni jsme byli v úžasu. Dnes se to zdá být normální. Víte, co tím myslím? Je to pro něj jen další zápas,“ dodal pro oficiální web turnaje.

Caufield je střelec od pána Boha. V této sezoně za americký development program nasázel 98 gólů v 89 zápasech. A to v úžasných číslech není zahrnuto jeho tažení na aktuálním šampionátu. Podle prognóz pro červnový draft by měl být vybrán v prvním kole, gólová erupce z turnaje osmnáctek ho však může vystřelit mezi první výběry. Výškou i statistikami připomíná o čtyři roky staršího Alexe DeBrincata, který ve svém druhé sezoně v NHL nasázel za Chicago 41 gólů.

Cole Caufield na MS do 18 let:
proti Švédsku 3+0 10 střel +1
proti Slovensku 4+2 8 střel +4
proti Rusku 2+0 4 střely +2
proti Lotyšsku 2+0 4 střely +2
celkem 11+2 26 střel +9

Rodák z Wisconsinu těží především ze souhry s předpokládanou jedničkou draftu Jackem Hughesem. „Hrát s ním dělá věci mnohem jednodušší. Myslím, že se vzájemně dobře čteme a v turnaji to jde zatím dobře,“ uvedl Caufield po debaklu Slováků 12:5, ve kterém si dohromady připsali 13 bodů (Hughes 4+3, Caufield 4+2). „Nemám puk tak často, myslím, že je to jedna z mých silných stránek. Máme spoustu skvělých hráčů, kteří mě dokážou najít, a miluju, když puk skončí v síti. Chci to udržet dál.“

Společně s Hughesem lámou rekordy šampionátu.

V posledním zápase ve skupině Caufield desátým gólem překonal americký rekord Phila Kessela z roku 2005 v počtu vstřelených branek na jednom turnaji. „Byli jsme dlouho v útočném pásmu, pracovali jsme s nimi velice nízko. Zee (Trevor Zegras) mi dal skvělou zadovku, já měl menší přečíslení a trefil se brankářovi mezi nohy,“ uvedl k jubilejní trefě 18letý talent.

VIDEO | Sestřih zápasu USA - Lotyšsko

Proti Slovákům sedmibodový Hughes překonal primát šampionátu Toniho Rajaly z roku 2009 v počtu bodů za jeden zápas. On i Caufield zároveň vyrovnali gólový rekord za jeden duel. Čtyři trefy před nimi zaznamenala řada hráčů včetně Ovečkina či Mariána Gáboríka. Navíc mají šanci překonat i bodové maximum Nikity Kučerova, který v roce 2011 zaznamenal 21 bodů (11+10) v sedmi zápasech.

Caufield aktuálně vede produktivitu turnaje se 13 body (11+2), Hughes je hned za ním (5+7). „Právě teď hrajeme dobrý hokej. Myslím, že před čtvrtfinále vypadáme docela dobře,“ řekla největší americká hvězda po posledním zápase ve skupině.

Američané ve čtvrtfinále překvapivě narazí na Finy, kterým se ve skupině nedařilo a do play off se dostali až díky debaklu Švýcarů 12:0. Bude to šlágr čtvrtečního programu. Proti sobě se postavili ve třech z posledních čtyř finále, loni brali zlato Finové, což museli hořce kousat i Hughes s Caufieldem.

„Extra motivace? Vůbec ne. Věděli jsme, že se musíme dostat přes nějaké dobré týmy, abychom vyhráli zlaté medaile, tak proč nezačít už ve čtvrtfinále?“ odpověděl Hughes na otázku ohledně souzeného soupeře, který Američany porazil i v lednovém finále na mistrovství světa dvacítek.

Vrátí se americká osmnáctka na trůn? Jasněji bude už ve čtvrtek.

VIDEO | Sestřih zápasu USA - Slovensko

Cole Caufield těží především ze souhry s předpokládanou jedničkou draftu Jackem Hughesem
Cole Caufield těží především ze souhry s předpokládanou jedničkou draftu Jackem Hughesem

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud