Jan Denemark
4. května 2021 • 07:35

Kanadská lekce české osmnáctky. Je to cesta top týmů, bránil se trenér

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

7 minut hrůzy. A bylo hotovo. Zpackaný úvod v podání české osmnáctky rozhodl, že brankový rozdíl ve čtvrtfinále s Kanadou od první třetiny nabobtnal do neřešitelných rozměrů. Vše se tak odehrálo podle papírových předpokladů. Javorové listy si vybudovaly náskok a poté si ho jen v poklidu udržovaly. Konečný výsledek zní 3:10. Hned pět bodů si připsal patnáctiletý zázrak Connor Bedard.



Burcoval, motivoval, věřil. Jakub Petr se po hrůzném výsledku v posledním utkání ve skupině s Ruskem snažil všemožně vyladit mladý tým k rozhodujícímu utkání. „Chceme zajistit, že dopředu připravené poraženecké články, se budou muset přepisovat. Protože zítra nastoupí dvacet odhodlaných hráčů, kteří překvapí celý svět,“ řekl den před utkáním.

Ne, svět překvapení rozdýchávat nemusel. Mladá smečka nezopakuje medailové juchání ze šampionátu zpřed sedmi let. Nevyjde ani přání, aby Češi kanadského favorita ve čtvrtfinále zaskočili jako v roce 2018. A ve své podstatě nevyšla ani Petrova slova o připravenosti jeho svěřenců na klíčový zápas. Právě začátek, který Svozilovi a spol. hrubě nesedl, smetl ze stolu veškerou sebedůvěru a motivaci. Sedm minut a tři kanadské branky v české síti ze čtyř střel. Hrůzný start.

3 nejlepší hráči podle volby trenérů:
Jakub Brabenec
Jakub Altrichter
Jakub Šedivý

„V první části vystřelili šestkrát a dali čtyři branky. Potvrdili obrovskou kvalitu, kterou mají,“ pokýval smutně hlavou forvard Jakub Kos. „Nemyslím si, že bychom úvody proti Rusku a proti Kanadě nějak podcenili, protože se nám předchozí utkání povedly. Zkrátka jsme dostali rychlé branky a potom se s tím utkáním už něco těžko dělalo,“ doplnil kapitán Jakub Šedivý.

V hlavní roli ďábelského úvodu? Nejmladší účastník celého turnaje Connor Bedard. Fenomenální talent, který až v červenci oslaví šestnácté narozeniny, se před odjezdem na turnaj držel v juniorské WHL na čele produktivity. A úžasné ruce a hokejový um ukázal pro Čechy v nejhorší možný moment. Z prvních pěti kanadských branek Bedard na tři přihrál a jeden sám dal. Klíčový muž, respektive mladík, celého utkání. Bez debat. Celkem nasbíral bodů pět. „Úžasný hokejista. Takový hráč mě jako trenéra motivuje, abychom podobný talent vychovali i u nás,“ uznale přiznal trenér Jakub Petr.

Přitom osmnáctka v utkání držela mnoho pasáží se soupeřem krok. Do šancí se Češi dostávali, vytvořili si i několik přesilovek. Avšak znovu se potvrdila bolest českého mládežnického hokeje. A v tomto turnaji to přímo bilo do očí. Bídná produktivita. Zatímco Kanaďané, nebo Rusové své šance proměňovali naprosto smrtícím způsobem, Češi v šancích pohořeli. Mnohokrát.

V průběhu celého šampionátu byla právě efektivita v koncovce největší bolestí osmnáctky. Obrovská dřina, kterou mladíci museli vynaložit na změnu skóre tvrdě kontrastovala s lehkostí Kanaďanů. „Věřil jsem, že budeme lepší po prvních čtyřech povedených zápasech, včetně přípravného duelu se Švýcarskem. Bohužel. Na druhou stranu věřím, že i tohle je lekce, která klukům pomůže v další kariéře. Že to potom přetaví do toho dospělého hokeje. Možná budu grilovaný, že jsme měli hrát defenzivněji, nebo více pasivně, ale už teď pár minut po zápase řeknu, že určitě ne. Tohle je cesta top týmů, tak je třeba hrát,“ okomentoval trenér zvolenou strategii.

Neutěšená bilance mládežnických reprezentací z posledních let se čerstvou porážkou rozrostla o další neúspěch v bitvě o medaile. Pro Petrův výběr je to v jistém smyslu až kruté. V prvních třech duelech ve skupině opravdu zvedli talenti vlnu nadšení, dokázali přehrávat hokejové velmoci. Aktivitou, napadáním, energií. Přistupovali k utkáním jinak, než byl od mládežnických reprezentací tuzemský fanoušek donedávna zvyklí. Jenže když pak dostanete za dva duely jednadvacet branek, těžko vyzdvihovat pozitiva.

Poslední dva výsledky bez skrupulí vygumovaly předchozí průběh a závěrečná turnajová tečka tak má hodně nepříjemnou pachuť. „Jsme zklamaní, závěrečný průběh je samozřejmě kaňka,“ uzavřel poslední českou tiskovou konferenci na turnaji český kouč.

Čtvrtfinálové výsledky reprezentace do 18 let:
2021, Kanada (3:10)
2020, nehrálo se
2019, Švédsko (2:4)
2018, Kanada (2:1) 
2017, Finsko (5:6p)

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud