30. září 2016 • 05:38

Kanada vyhrála Světový pohár! Finále s Týmem Evropy obrátila v závěru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Kanady ovládli Světový pohár a obhájili triumf z minulého ročníku v roce 2004. Ve druhém finále v Torontu po obratu zdolali Výběr Evropy 2:1 díky trefě Brada Marcharda v oslabení v čase 59:16. Krátce předtím domácímu výběru pomohla tyč po pokusu Romana Josiho. Nejužitečnějším hráčem turnaje byl vyhlášen kanadský kapitán Sidney Crosby.



Kanada vyhrála všech šest utkání na turnaji při skóre 24:8 a triumfovala v osmi ročnících Kanadských a Světových pohárů pošesté (1976, 1984, 1987, 1991, 2004 a letos). Neuspěla jen v letech 1981 (vyhrál bývalý Sovětský svaz) a 1996 (USA). Hráči s Javorovým listem na hrudi opanovali i poslední dvě olympiády (2010 a 2014) i světové šampionáty (2015 a 2016).

V úvodním dějství Evropané Kanadu zaskočili, byli aktivnější a nepouštěli favorita do šancí. Úplný začátek velké příležitosti nenabídl, ale v sedmé minutě se radoval evropský výběr, když z levého kruhu trefil protější horní růžek branky slovenský obránce Chára .

"Gól vznikl z čistého založení útoku, kdy jsme následovali vlnu našich útočníků a pak toho využili. Andrej (Sekera) dostal přihrávku, našel si mě na levé straně a já jen umístil puk nad lapačku," popsal Chára.

Halák nedopustil vyrovnání při vyloučení Bellemareho, kdy ustál tlak a vyznamenal se hlavně proti Perrymu.

V oslabení ale zahrozil nejdříve Rieder a pak i Hossa, který ujel i s Hansenem, blafák do bekhendu proti Priceovi však neproměnil. Ještě před zakončením jej hákoval Burns a kouč Krueger se u kanadských sudích O'Rourkeho a O'Hallorana místo vyloučení marně dožadoval trestného střílení.

Další možnost měl už v přesilovce Josi, ale místo zakončení z dobré pozice zvolil přihrávku. Při Niederreiterově trestu Haláka nepřekonal zblízka Thornton.

V úvodu druhého dějství při Hossově vyloučení nejdříve Crosby trefil Haláka do masky a s koncem přesilovky Tavares nastřelil jen levou tyč odkryté branky. Evropané pokračovali ve výborném výkonu a ve 24. minutě mohl zvýšit po průniku Boedker, ale po blafáku do bekhendu minul.

Hokejisté Kanady ovládli Světový pohár
Hokejisté Kanady ovládli Světový pohár

Oba gólmani pochytali řadu nebezpečných pokusů a skóre se neměnilo. Kanada se snažila tlačit za vyrovnáním, ale Halák zůstával neprůstřelný. Evropané hrozili v několika přečísleních. "Byli pro nás těžkým soupeřem a skutečně nás prověřili," ocenil evropský výběr kapitán vítězů Crosby.

Do závěrečné třetiny kouč Babcock pozměnil složení druhé a třetí formace. Evropané se ubránili při Josiho trestu. Ve 49. minutě Haláka nepřekonal zblízka Tavares. Price si poradil s Nielsenovým nájezdem a Zuccarellovou tečí.

Kanada zvyšovala tak, Halák vychytal i osamoceného Crosbyho, ale při Kopitarově vyloučení v 58. minutě už vyrovnal tečí Burnsovy střely Bergeron. I když na hraně, patrně v souladu s pravidly. "Nekoukal jsem na to ze záznamu. Střela od modré čáry, někdo z nich to tečoval a puk bohužel skončil v bráně," řekl kapitán poraženého týmu Anže Kopitar.

V závěru šel pykat Doughty, Priceovi pomohla po ráně Josiho levá tyč a pak kanadského gólmana nepřekonal v jasné šanci Hossa. Udeřila Kanada, když Toews přenechal puk Marchandovi, který z mezikruží zamířil přesně k pravé tyči. Tatar už v poslední šanci prohru neodvrátil.

"Ten závěr byl bláznivý. Bylo tam vyloučení na naší straně, takže myslíte hlavně na to, abyste dovedli zápas do prodloužení a neinkasovali, ale Brad vyrazil do útoku a rozhodl. Vyhrát tímto způsobem byl neuvěřitelný pocit," prohlásil Crosby.

"Je to těžká porážka, protože jsme je dostali až na limit možností a byl to opravdu hodně těsný zápas," litoval Chára.

Finále Světového poháru v hokeji - 2. zápas:

Kanada - Výběr Evropy 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 58. P. Bergeron (Burns, Crosby), 60. Marchand (Toews, Pietrangelo) - 7. Chára (Sekera, Nielsen). Rozhodčí: O'Rourke, O'Halloran - Amell, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 19.080. Konečný stav série: 2:0.

Kanada: Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Duchene, R. O'Reilly, J. Thornton. Trenér: Mike Babcock.
Výběr Evropy: Halák - Seidenberg, Josi, Sekera, Chára, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Rieder - Niederreiter, Draisaitl, Boedker - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Hokejisté Kanady ovládli Světový pohár
Hokejisté Kanady ovládli Světový pohár

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud