19. prosince 2018 • 15:03

Z třetí ligy k nároďáku. Německý hokej povede finský nováček

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představa, že by vedení českého hokeje hledalo nového reprezentačního trenéra například v Klatovech, je poměrně absurdní. V Německu se podobného kroku nebáli. Novým koučem národního týmu se překvapivě stal Toni Söderholm, čtyřicetiletý Fin, který v této sezoně vedl třetiligový tým SC Riessersee.



Když v listopadu Marco Sturm oznámil, že se chce prosadit v NHL a přijímá nabídku na pozici asistenta v Los Angeles Kings, muselo vedení německého hokeje shánět nového reprezentačního kouče. Nelehká věc uprostřed sezony. Kvalitních trenérů, kteří nejsou pod smlouvu v elitních týmech a ideálně umějí i německy, není moc. I proto padla volba na ne příliš známého Toniho Söderholma.

Tedy úplně neznámý není. Jako hráč udělal solidní kariéru ve finské i švýcarské lize, zahrál si na třech světových šampionátech, pečlivě objížděl turnaje Euro Hockey Tour. Kariéru ukončil v roce 2016 v Mnichově, s nímž získal německý titul.

Právě v ambiciózním mužstvu sponzorovaném firmou Red Bull si jej vyhlédli jako adepta, který by jednou mohl nahradit veleúspěšného Dona Jacksona. Nejdřív začal Söderholm pracovat jako tzv. developement coach, v minulé sezoně byl odvelen do partnerského týmu SC Riessersee v DEL2. Postoupil s ním do finále a byl vyhlášen nejlepším koučem druhé nejvyšší soutěže, v létě však nastal pád o patro níž. Riessersee nebylo schopné splácet dluhy, přišlo o licenci pro DEL2 a bylo přeřazeno do oberligy.

Pro Söderholma znamená posun k áčku pořádný skok. S profesionálním hokejem prakticky jako trenér nemá zkušenosti, na mezinárodní scénu se podíval pouze v roli asistenta německé dvacítky. Ještě před pár dny vymýšlel taktiku proti Weidenu nebo Sonthofenu, teď začne mít plnou hlavu příprav na světový šampionát.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud