Premium
12. listopadu 2019 • 18:40

W+L: Nový pár pro Evropu (a možná pro MS). Jak cepuje Orct gólmany?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ohromil, druhý učaroval. Bylo jedno, jestli se na Karjala Cupu postavil do branky Roman Will, nebo Marek Langhamer, zářili oba. Přitom do téhle chvíle odchytali v národním týmu dohromady jediný zápas. Soupeři měli problém a Češi jistotu. „Potvrdili, co jsme do nich vkládali. Mám radost, že se rozšiřuje špička brankářů, kteří mohou připadat v úvahu pro mistrovství," pochvaluje si trenér gólmanů Zdeněk Orct. Nová stabilní dvojka? Může být.



Nelze spoléhat, že přivezete silnou jedničku pro mistrovství světa z NHL. Vzpomeňte na poslední šampionát. Carolina s Petrem Mrázkem šla daleko v play off, David Rittich byl zraněný a bez smlouvy. Pavel Francouz sice do Bratislavy dorazil, ale nebyl zdravotně úplně v pořádku. Takže? Pro vrchol sezony si potřebujete ladit evropskou sestavu.

Není to žádný plán „B", spíš „A". Když všechno klapne a přiletí Česku brankář ze zámoří, změní se na plán „A+". „Máme tři gólmany v NHL, nejsme v situaci, že můžeme kalkulovat s tím, zda určitě přijedou na MS. Nevíte, jestli postoupí do play off, bude se jim dařit, vydrží jim zdraví. Číslo tři není zase tak velké a proměnných je hodně," říká trenér reprezentačních brankářů Zdeněk Orct.

Proto je důležité ladit evropskou sestavu. „Přesně tak, někdy jedete bez NHL. A pokud vám někdo přijede z Ameriky na mistrovství světa, jedině dobře," dodává.

Oba mají dobrý pohyb

V minulém ročníku toho v rámci Euro Hockey Tour odchytali nejvíc Patrik Bartošák se Šimonem Hrubcem, nakonec na nich byla i akce roku. První chytal čtvrtfinále a semifinále MS, druhý zápas o třetí místo. Tuhle sezonu Evropské Tour začali parádním vystoupením Roman Will s Markem Langhamerem. První se do akce postavil podruhé, druhý debutoval.

„Já jsem vděčný za každou minutu, kterou dostanu. Karel Vejmelka chytá výborně v Česku a Langýs je jedinou šancí pro Chabarovsk, jak může získat body. Takže proč ne? Nevidím v tom problém, je to takhle správně," pokorně komentoval Will po jistém představení se Švédy (3:1), že branka nebude jeho.

Střídání s parťáky? Jasně. Proč ne. Langhamer pak ničil Finy, zazářil proti nim při nájezdech (3:2). V posledním utkání se vrátil do akce Will, vychytal čisté konto proti Rusům (3:0), na Vejmelku se nedostalo. Když měl brankáře Orct srovnat, chvíli přemýšlel: „Spíš si jsou podobní, než aby byli jiní." Tak tedy stejné rysy? „Oba jsou introverti, mají ten svůj svět.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud