Ondřej Kuchař
14. února 2021 • 17:09

Pešán po kolapsu: Silný tým by nezaváhal. Musíme se naučit vyhrávat

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři zápasy, třikrát ztracené vedení. A třetí prohra. S Ruskem předvedl národní tým na závěr Švédských her dlouho neviděný kolaps, kdy ve třetí třetině inkasoval pět branek a prohrál 4:7. Nebylo divu, že trenér Filip Pešán usedl před kameru na tiskové konferenci pořádně nabroušený. „Silný tým by takový zápas vyhrál. My jsme tady třikrát prohráli, nemá cenu se za něco schovávat,“ hlásil rázně.



Nebyl tak ostrý, jako na tiskovce po šampionátu juniorů, kdy jeho slova vyvolala v českém hokeji pořádnou bouři. Tentokrát nejmenoval nikoho, že by flákal tréninky. Přesto byl Filip Pešán v hodnocení Švédských her dost přísný.

Jeho tým se v posledním vystoupení na turnaji postavil proti Rusům. Ještě v závěru třetí třetiny vedl 3:1, nakonec ale odešel s debaklem 4:7. „Dostali jsme sporný gól na 2:3, silný tým to nepoloží, nás to však položilo. Kdybychom byli silný tým, dovedli bychom utkání do vítězného konce. Nevyhráli jsme ani jeden ze zápasů, nemá cenu se schovávat. Spousta kluků, kteří tu hráli třeba své první zápasy, se musí naučit vyhrávat, jinak se český hokej nepohne,“ pravil rázně.

Třetí třetinu prohrál národní tým 1:5. Jednou inkasoval do prázdné branky. Jak na Twitteru informoval bývalý redaktor Sportu Jiří Vítek, pět kousků v jedné dvacetiminutovce schytala reprezentace poprvé od semifinále MS v roce 2003 s Kanadou (2:5). „Opět rozhodla naše nedisciplinovanost. Plán se nám rozbil. Ve třetí části to byl zmar a kolaps, který vyústil ve velký počet branek, které jsme inkasovali,“ přidal hlavní trenér.

Na druhé straně stála sborná znovu s extrémně mladým výběrem. Jeho věkový průměr činil 21 let, hned sedmnácti borcům bylo méně než 22 roků. Čechům dal gól například i teprve 17letý Nikita Čibrikov. Rusové už potřetí posvém degradovali turnaj, vyhráli všech devět zápasů Euro Hockey Tour v této sezoně, Pešánův tým uspěl pouze třikrát. Sborná tak přidala do sbírky i třetí pohár za celkové prvenství v turnaji.

Národního kouče a šéftrenéra pranic netěšily ani jinak solidní výkony v Malmö. Nepovedla se první třetina se Švédy, fiaskem byla ta poslední s Rusy. Jinak ale Češi ostudu neudělali. „Raději budu hrát hrozně a vyhraju mistrovství světa, než abych hrál parádní hokej a nevyhrál ani zápas,“ vypálil. „Poslední třetina výrazně negativně ovlivnila dojem z celého turnaje. Výsledkově to pro nás bylo ale hodně smolné,“ doplnil pak svá slova Pešán.

Čeští hokejisté smutní po vysoké porážce od Ruska 4:7
Čeští hokejisté smutní po vysoké porážce od Ruska 4:7

Stejně jako na prosincovém Channel One Cupu tak Češi skončili i tentokrát poslední „Mrzí to. Pro všechny byla čest reprezentovat. Makalo se, byla tady výborná parta, věřili jsme si na kvalitní výsledek. Nikdo nic nevypustil, malé chyby nás ale potrestaly,“ říkal smutně útočník Jakub Flek, který se v utkání gólově jednou prosadil.

Švédské hry byly posledním turnajem, kde se mohlo trenérům v národním dresu ukázat širší spektrum hráčů. Na EHT podnik v Česku v polovině května se už sjede pouze širší tým pro finální výběr na mistrovství světa. Proto se o některých jménech možná rozhodlo už nyní.

„Je ještě trochu brzo se o tom bavit. Vidím kluky, kteří mě nezklamali. Máme pár jmen, které se objeví na šampionátu. Vzali jsme si z toho nějaké informace směrem k nominaci, to určitě. Zatím ale vůbec nevíme, jaké budou možnosti, kdo bude moct přijet. Rozhodně tady ale nestavíme nějakou kostru pro šampionát, to během sezony není možné,“ dodal Pešán.

Góly

Domácí: 07:28. Bardakov, 37:03. Kraskovskij, 48:34. Kovalenko, 52:58. Misjul, 54:11. Podkolzin, 57:26. V. Butuzov, 57:45. Čibrikov

Hosté: 16:18. Špaček, 29:25. Flek, 30:36. Klok, 59:07. Tomášek

Sestavy

Domácí: Askarov (Tarasov) – Kirsanov, Zborovskij, Čisťakov, Pylenkov, Misjul, Minulin, Muchamadullin – Čechovič, Sorkin, Žafjarov (C) – Čibrikov, Bardakov, Podkolzin (A) – V. Butuzov, Kraskovskij (A), Kovalenko – Grošev, Moisejev, Rubcov – Kravcov.

Hosté: Hrachovina (Bartošák) – F. Král, Moravčík (C), Šulák (A), Klok, D. Musil, Gazda, Němeček – Š. Stránský, Špaček, Lenc (A) – Smejkal, Tomášek, Flek – Blümel, Kodýtek, Koblížek – Ordoš, Lakatoš, Flynn – Suchý.

Rozhodčí

Öhlund, Björk – Yletyinen, Persson (všichni SWE)

Stadion

Malmö Arena, Malmö

Návštěva

Bez diváků diváků

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud