Miroslav Horák
22. prosince 2021 • 13:21

Pešán zůstane, oznámil GM Nedvěd. A kdy přijde k reprezentaci nový trenér?

Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec spekulací a dohadování. Pozici trenéra národního týmu hokejistů si udrží Filip Pešán. Pokud se nestane něco zcela neočekávaného, vyrazí válčit s reprezentací na únorové olympijské hry do Pekingu. Informaci iSport.cz potvrdil Petr Nedvěd. „Mým návrhem, který předložím výkonnému výboru, je, že Filip zůstává a do Číny poletí jako hlavní kouč, realizační tým by měl zůstat rovněž beze změny,“ prohlásil generální manažer reprezentace. VV ČSLH zasedne 27. prosince, předpokládá se potvrzení plánu, byť ne jednoznačné.



První duel na turnaji český celek rozehraje 9. února proti Dánsku. Turnaje se nezúčastní hráči NHL, jak během středy oficiální potvrdilo ústředí elitní světové ligy.

Končí tedy nekolikadenní informační ticho ohledně Pešánovy nejbližší budoucnosti. Ta se začala intenzivně přetřásat bezprostředně po nedělním moskevském utkání se Švédy, v němž české mužstvo prohrálo 2:3 a zapsalo šestou porážku sezony z šesti utkání. Na hlavního kouče se navalila kritika expertů, bývalých hráčů i fanoušků napříč různými diskusními fóry.

Ačkoli se národní mužstvo brodí historickou bídou a je tepáno za výsledky i nuznou, nepohlednou a neúčinnou hru, šéf střídačky se nemění. Třebaže několik na sobě nezávislých zdrojů potvrdilo, že v zákulisí se o změně na zásadním postu velmi vážně uvažovalo.

V anketě čtenářů iSport.cz Pešán propadl. Při otázce, kdo by měl vést reprezentaci v Pekingu, utržil u fanoušků pouze čtyřprocentní důvěru, například téměř desetkrát menší než třinecký kouč Václav Varaďa. Pro někdejšího dvojnásobného trenéra mistrů světa Vladimíra Růžičku se vyjádřilo 23 procent. Volba „někdo jiný“ než sedm vyskládaných kandidátů, přišla zajímavá pro desetinu hlasujících. Z toho plyne, že důvěře veřejnosti se jeden ze strůjců libereckého progresu minulých let netěší.

A proč to tedy obměnou v rozjeté sezoně nedopadne? Velkou, nejspíš klíčovou roli podle všeho sehrála časová tíseň, těžkosti s dotažením jednání s eventuálními nástupci Pešána, kteří jsou prakticky unisono vázáni v domácích klubech.

Byť právě tuhle fázi Petr Nedvěd nepotvrdil. „Jsem každopádně zklamaný z toho, jak se náš tým prezentuje na mezinárodní scéně. Už jarní mistrovství světa nedopadlo dobře, nyní jsme plynule navázali na Karjale a v Moskvě. A to jsme na Channel One Cup kádr výrazně posilnili. Přesto výsledky nedorazily. Donutilo mě to přemýšlet nad případnou změnou, nicméně rozhodnutí je takové, že na olympiádu jedeme ve stávajícím složení,“ reagoval GM.

Byť vše zůstává při starém, poslední věta o olympiádě je důležitá. Filip Pešán má trenérskou smlouvu u áčkové reprezentace do konce dubna, z různých náznaků lze vyčíst, že s jeho rolí může být amen už po Pekingu. To kdyby národní tým pokračoval v nastavené depresi a nedoručil potřebné světlo na konci tunelu.

Pak by se Pešánovo jméno dostalo do řečí znovu. A velmi pravděpodobně s průraznějším počinem generálního manažera, potažmo výkonného výboru svazu.

Pešán o emocích na střídačce: Za leklou rybu se nepovažuju
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
17

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud