Ondřej Kuchař
28. srpna 2022 • 11:24

Tucet gólů, výhry a úžasná puberťačka Šapi. Jsem ohromená, říká trenérka

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohodová vítězství takřka bez nervů. Totální herní dominance, tucet gólů a spousta využitých přesilovek. Češky zvládly vstup do hokejového mistrovství světa v Dánsku na jedničku. Svět okouzlila zejména Adéla Šapovalivová, která teprve v květnu oslavila 16. narozeniny a je nejmladší hráčkou celého turnaje. Na kontě má už dva góly. „Jsem ohromená,“ přiznává kanadská trenérka českého týmu Carla MacLeodová.



V pátek smázly Maďarky jasně 7:1. O den později vypráskaly taky domácí Dánky, vyhrály 5:1. „Turnaj jsme začaly velmi dobře. Doufám, že se nás bude štěstí držet i nadále a holky budou stále stejně makat po celých šedesát minut tak, jako tomu bylo v těch prvních dvou zápasech,“ řekla pro hokej.cz brankářka Klára Peslarová.

Jasná jedničky českého týmu odchytala oba duely. A místy v nich potřebovala deku, aby se zahřála. Celkem na ni během 120 minut pobytu v brankovišti mířilo jen dvacet střel. Češky naopak podle oficiálních zápisů vypálily 94 ran. Tucet z nich se třepotal v síti.

Jediný gól od Dánek Peslarová inkasovala po nahození z poloviny hřiště, kdy puk nešťastně odskočil o nerovnost ledu. „Stane se to. Chtěla jsem vyjet proti puku a rozehrát, bohužel nečekaně odskočil a já jsem si ho srazila do sítě. Hlavní je ale výhra. Stejně jako teď bych se radovala i po vítězství 6:5,“ usmála se gólmanka.

Na únorové olympiádě v Pekingu s Dánkami národní tým prohrál 2:3. Tehdejší trenér Tomáš Pacina nechal Peslarovou odpočívat, což se mu nakonec vymstilo. Také proto teď v brance jednička zůstává.

Radost ze vstřeleného gólu českých hokejistek na mistrovství světa
Radost ze vstřeleného gólu českých hokejistek na mistrovství světa

Nejlepší střelkyní Češek je zatím se třemi zářezy obránkyně Daniela Pejšová. Největší ohlas však ve světě vyvolala teprve šestnáctiletá Adéla Šapovalivová. Hned při debutu na velké dospělé akci se dvakrát trefila. Hlavně její druhý gól po fantastické individuální akci se stal hitem. „Koukala jsem na to na kostce s otevřenou pusou. Celkově to zvládla neskutečně, klobouk dolů,“ pochválila mladší parťačku Pejšová.

Šapovalivová je vůbec nejmladší hráčkou celého MS. „Jsem z ní ohromená. Je to výborná mladá hokejistka a pro celou lavičku bylo opravdu dojemné, když vstřelila první branku. Co se týče jejího druhého gólu, ten byl jednoduše úžasný. Nebyla na ní vidět žádná nervozita, hrála naprosto přirozeně. Je to prostě skvělá holka, pracuje tvrdě a miluje hokej,“ vysekla jí poklonu hlavní trenérka Carla MacLeodová, která mladičkou útočnici postavila rovnou do elitní lajny vedle stálic Kateřiny Mrázové a Natálie Mlýnkové.

V neděli si hráčky střihly padesátiminutový trénink. Půl hodina byla zaměřená na bruslení, dalších dvacet minut bylo dobrovolných. V pondělí od 15.30 nastoupí proti Němkám. „Je třeba se stále tlačit do branky a nepovolovat soupeřkám nějaké větší šance. Každý zápas je ale jiný, takže uvidíme, co a jak bude nebo nebude,“ přidala Peslarová.

Po tom, co právě s Němkami ztratily Švédky nečekaně bod, jsou Češky po dvou odehraných duelech na čele skupiny. Zvítězit v ní je naprosto klíčové pro to, aby se ve čtvrtfinále vyhnuly stále o několik tříd odskočeným týmům Kanady a USA.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud