Ondřej Kuchař
3. září 2022 • 16:30

Debakl. Jiný sport. Češky schytaly od USA desítku, v neděli o bronz

Autor: Ondřej Kuchař, inf
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

První prohra v turnaji. Po historické výhře a prvním postupu přes čtvrtfinále Češky na mistrovství světa tvrdě narazily. V semifinále je zámořský obr zdemoloval 1:10. Američanky jakoby hrály jiný sport. Ukázalo se, jak obrovská propast mezi oběma týmy stále je. V neděli od 14.00 se české hokejistky pokusí urvat bronz.



Do osmé minuty držely Češky zuby nehty bezgólový stav. Pak se ale hráz protrhla. Ještě do konce první třetiny nasypaly Američanky do brány Kláry Peslarové šest kusů. A bylo po zápase. Když už svěřenkyně trenérky Carly MacLeodové dorvaly puk za brankovou čáru, větev jim uřízly rozhodčí, které trefu Kateřiny Mrázové neuznaly.

Do druhé třetiny se do českého brankoviště postavila Blanka Škodová. Hráčky USA zvolnily tempo, přesto nová gólmanka čtyřikrát inkasovala. Předvedla však několik dobrých zákroků. Jedinou českou radost trefila důrazná Klára Hymlárová. Finální skóre? 1:10.

Jak daleká je cesta k tomu, aby se Česky přiblížily suverénně vládnoucí Kanadě a USA? „Nemusí to být úplně daleko. Klíčové ale je, abychom se s těmito dvěma soupeři potkávaly častěji, tak se s nimi naučíme hrát a držet krok,“ říkala před startem turnaje koučka MacLeodová.

Ukázalo se, že cesta je to extrémně daleká a náročná. Výchova hráček, podmínky k růstu, kvalita soutěží. Na to navazující fyzická i technická připravenost. To všechno je ve srovnání se Severní Amerikou totálně jiné. Těžko byste mohli Češkám, které schytaly debakl, ale na ledě nechaly úplně všechno, něco vyčítat. Američanky a Kanaďanky jakoby hrály oproti zbytku světa jiný sport.

„Já bych si přál, abychom do zápasů s nimi chodili za čtyři roky padesát na padesát. Můžeme vyhrát, můžeme prohrát. Bral bych i čtyřicet na šedesát. Nechci však, abychom do těch utkání vstupovali jakou outsideři,“ říkal v listopadu minulého roku tehdejší trenér českého národního týmu Tomáš Pacina, který ženskou repre dostal poprvé na olympiádu.

Pod ním Češky v únoru v Pekingu prohrály s USA v historicky prvním vzájemném duelu pouze 1:4. Ještě ve 47. minutě byl přitom stav 1:1. Čtvrtý gól navíc dostaly do prázdné branky šest sekund před závěrečným gongem.

Před rokem pak šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser vyjádřil přání, aby se Češky v roce 2026 praly právě po boku Severoamerických výběrů o medaile. Slíbil taky podporu v řádech milionů pro ženský hokej. Žádná však zatím údajně nepřišla.

V neděli od 14.00 si Češky zahrají v Dánsku o bronz. Doteď bylo nejlepším výsledkem na mistrovství světa šesté místo. Už teď je jasné, že ten vylepší. Soupeřka vzejde z duelu Kanada – Švýcarsko.

Góly

Domácí: 07:53. Heiseová, 09:50. Scamurraová, 10:45. Kesselová, 14:56. Knightová, 18:18. Knightová, 19:25. Carpenterová, 26:56. Kesselová, 31:30. Kesselová, 50:36. Harveyová, 52:35. Heiseová

Hosté: 31:16. Hymlárová

Sestavy

Domácí: Hensleyová (Rooneyová) – Steckleinová (A), Harveyová, Kellerová, Harmonová, Barnesová, Dunneová, Guildayová – Brandtová, Knightová (A), Bilkaová – Carpenterová, Heiseová, Kesselová – Edenová, Panneková, Coyne-Schofieldová (C) – Zumwinkleová, Scamurraová, Compherová – Roqueová.

Hosté: Peslarová (21. Škodová) – Pejšová, Lásková, Tejralová (A), Horálková, Trnková, Radová – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová (A), Hymlárová, Pejzlová – Mills (C), Přibylová, Neubauerová – Erbanová, Sarnovská, Pátková.

Rozhodčí

Julia Kainbergerová (AUT), Amanda Tassoniová (USA) – Jennifer Cameronová (USA), Jessica Chartrandová (CAN)

Stadion

Kvik Hockey Arena, Herning

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud